O Sunčanoj dolini oglasila se dva kosovska ministarstva: Parcijalne i različite informacije

U isključivoj je nadležnosti lokalne samouprave donošenje odluka o razvojnim planovima i građevinskim dozvolama u vezi sa projektom Sunčana dolina, saopšteno je iz kosovskog ministarstva za administraciju lokalne samouprave, a nakon jučerašnjeg sastanka ministra lokalne samouprave, Ljubomira Marića, ministra prostornog planiranja, Ferida Aganija i njegovog zamenika Slađana Nikolčevića i gradonačelnika Zvečana, Vučine Jankovića. Sastanak je održan, kako navode iz ministarstva lokalne samouprave – "oko podrške projektu izgradnje naselja Sunčana dolina". U vezi sa ovim sastankom i drugo kosovsko ministarstvo – prostornog planiranja izdalo je svoje saopštenju u kojem se, međutim, navodi da je Agani zatražio od Jankovića da se zaustave građevinski radovi na projektu Sunčana dolina, a do ispunjenja svih zakonskih odredbi koje su na snazi. Saopštenja iz Aganijevog, odnosno Marićevog kabineta o sastanku sadrže parcijalne i različite informacije. Jučerašnji sastanak predstavnika ministarstava i kosovskog gradonačelnika Zvečana je prvi po pitanju ovog povratničkog nasilja, a nakon niza saopštenja i reakcija kosovskih zvaničnika u vezi sa Sunčanom dolinom. 

"Ministar Marić je izneo da je ovo naselje od velikog značaja za rešavanje problema održivog povratka i rekao da bi resorna ministarstva, u skladu sa svojim nadležnostima – trebalo da pomognu u realizaciji. Takođe, potvrđeno je i da je u isključivoj nadležnosti lokalne samouprave donošenje svih odluka po pitanju razvojnih planova i građevinskih dozvola po pitanju ovog projekta, te da ovaj proces treba što pre sprovesti," stoji u kratkom saopštenju iz Marićevog ministarstva.

Pročitajte još:

Tahiri: Izgradnju Sunčane doline zaustavićemo silom zakona

Agani zatražio od Jankovića da poštuje zakon

Jevtić: Sunčana dolina od izuzetne važnosti za proces povratka

Đurić odbacio tvrdnje Tahirijeve o naselju Sunčana dolina

Đurić u Sunčanoj dolini: Objavljujemo početak Ere povratka!

Biro Kancelarije za KiM iz Kraljeva: Sunčana dolina odgovor na politiku zastrašivanja Srba

Predstavljen projekat ''Sunčana dolina''

Informacije u vezi sa ovim sastankom saopštene su i iz ministarstva prostornog planiranja. RTK je preneo saopštenje ovog ministarstva u kojem se navodi da se razgovaralo o "najavljenom projektu izgradnje naselja za srpske povratnike u Zvečanu."

"Ministar Agani je zatražio od gradonačelnika Jankovića da obustavi sve građevinske aktivnosti u vezi sa ovim projektom, a do ispunjenja svih zakonskih odredbi koje su na snazi," navodi se u saopštenju, koje je preneo portal Radio-televizije Kosova, i dodaje da je Agani "ponudio punu saradnju ministarstva u izradi prostorno-planske dokumentacije za opštinu Zvečan."

U saopštenju se dodaje i da je "gradonačelnik Zvečana rekao da su zainteresovani za saradnju sa kosovskim institucijama, kako bi ovaj projekat bio legalan i u skladu sa važećim zakonima koji se smatraju važnim za njegovu realizaciju," te i da se ministar za lokalnu samoupravu "složio da bi ovaj projekat trebalo da bude realizovan u potpunosti u skladu sa odredbama koje su donele kosovske institucije", kao i da je "podržao ministra Aganija u njegovim zahtevima za opštinu Zvečan."

Pitanje Sunčane doline u fokusu je kosovske javnosti od predstavljanja ovog projekta u Beogradu, krajem maja, a reakcije kosovskih zvaničnika su posebno učestale nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju naselja, koje bi trebalo da bude najveće povratničko naselje na KiM-u. I dok kosovski zvaničnici tvrde da Srbija izgradnjom ovog naselja vrši "kolonizaciju na Severu", srpski zvaničnici i predstavnici Srba u kosovskoj vladi više puta su isticali značaj ovog naselja za raseljene Srbe čiji je procenat povratka, kako je isticano, najniži na globalnom nivou u postkonfliktnim društvima, te da je reč o "odgovoru" na "kontinuiranu politiku zastrašivanja i stvaranja nebezbednog okruženja" za Srbe i projektu koji Srbija sprovodi "u duhu želje za otklanjanjem nepravdi", uz punu podršku međunarodne zajednice. U prvim reakcijama na najavu izgradnje, kosovsko ministarstvo prostornog planiranja poručilo je i da izgradnja naselja nije moguća bez potpisivanja "međudržavnog sporazuma" sa Srbijom.

Sunčana dolina bi trebalo da bude povratničko nasilje, u podnožju zvečanske tvrđave, sa oko 300 kuća, za oko 1.500 povratnika, uz svu prateću infrastrukturu, a izgrađeno, prema najavama iz Beograda – do kraja 2016. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.