Zvečan: Počinje izgradnja Sunčane doline

Sutra, kako srpski predstavnici najavljuju, zvanično počinje gradnja najvećeg povratničkog naselja – "Sunčana dolina" na Kosovu i Metohiji. Kamen temeljac na Malom Zvečanu, gde se, prema najavama, očekuje da do kraja 2016. bude izgrađeno do 300 kuća za oko 1.500 stanovnika, položiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, episkop raško-prizrenski Teodosije i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević. Sporazum o izgradnji ovog naselja upravo su vladika Teodosije, Đurić i Todosijević potpisali 12. jula prošle godine, te ga svečano i predstavili 31. maja u Beogradu.

"Naselje 'Sunčana dolina' nalaziće se u podnožju drevne nemanjićke tvrđave, na strateški važnoj poziciji između Kosovske Mitrovice i Zvečana," navodi se u najavi sutrašnjeg događaja.

U naselju će biti izgrađeno između 225 i 300 stambenih jedinica, kao i niz javnih objekata.

Povratničko naselje "Sunčana dolina" osmišljeno je u okviru sasvim novog koncepta masovnog povratka, koji je u obzir uzeo potrebu interno raseljenih lica da se vrate u sigurne sredine u kojima će imati egzistencijalnu izvesnost i sve potrebne životne sadržaje, naglašava Kancelarija za KiM.

Kamen temeljac polaže se sutra u 14:30.

Iz Prištine: Izgradnja samo uz međudržavni sporazum

Nakon što je krajem prošlog meseca u Beogradu predstavljen projekat izgradnje "Sunčane doline", oglasilo se kosovsko ministarstvo prostornog planiranja, tvrdeći da ovaj projekat ne može da bude sproveden bez "potpisivanja međudržavnog sporazuma" sa Srbijom.

Iz lokalne samouprave – bez odgovora

KoSSev je pokušao da od predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, Ivana Todosijevića, i kosovskog gradonačelnika Zvečana, Vučine Jankovića, kao i njegove savetnice, Jelene Đokić – dobije odgovor na pitanja kako je uređena građevinska dokumentacija za izgradnju ovog naselja, odnosno da li su kosovskog gradonačelnika kontaktirale relevantne institucije iz Prištine u vezi sa izgradnjom, ali odgovor do sada nismo uspeli da dobijemo. I Todosijević i Janković su odbili naš poziv. Todosijević je poslao poruku da je na sastanku, a nijedan, ni drugi nisu odgovorili na naša pitanja –  takođe poslata SMS porukom. Savetnica Đokić se na više poziva nije javljala.

Da bi se naselje izgradilo, potrebno je da ministarstvo opštinama Severna Mitrovica i Zvečan odobri opštinske urbanističke planove, tvrde iz Prištine. 

"Nijedan objekat na teritoriji Kosova ne može biti realizovan, ukoliko nije u skladu sa kosovskim zakonima. Svaka građevinska aktivnost, koja nije u skladu sa zakonima, biće sankcionisana," naglasili su iz Prištine.

Biro Kancelarije za KiM u Kraljevu: Institucije iz Prištine odgovorne za najnižu stopu povratka

Sa druge strane, iz Biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kraljevu, u pisanom komentaru za KoSSev, naglasili su da je saopštenje kosovskog ministarstva "najflagrantniji primer opstrukcije povratka i kršenja elementarnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji".

Oni su naveli i da je za njih relevantnije šta o projektu misli kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, koji je izjavio da je slično povratničko naselje potrebno i na jugu KiM-a.

Kosovske političke strukture istovremeno su optužili da nose veliki deo odgovornosti kada je u pitanju niska stopa povratka interno raseljenih lica na KiM.

Ona je najniža na globalnom nivou u postkonfliktnim društvima, a "Sunčana dolina" je odgovor je na "kontinuiranu politiku zastrašivanja i stvaranja nebezbednog okruženja" za Srbe na KiM, naveli su tada za KoSSev iz ove kancelarije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.