Đurić u Sunčanoj dolini: Objavljujemo početak Ere povratka!

Sunčana dolina je projekat ljubavi prema sopstvenom narodu, čiji je cilj da se makar malo ublaže posledice etničkog čišćenja, posledice krvavog proterivanja i istrebljivanja srpskog naroda sa ovih prostora. Specifičnost ovog projekta je to što će oni, koji se budu uselili ovde, dobiti svoje radno mesto. Danas objavljujemo početak Ere povratka, poručili su danas u Zvečanu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević. Oni su danas u ovom mestu, zajedno sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem položili kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja „Sunčana dolina“.

„Danas objavljujemo početak vremena u kome ćemo se zajedno, složno, svi – Srpska pravoslavna crkva, Eparhija raško-prizrenska i naši predstavnici u pokrajinskoj vladi i naši predstavnici u organima lokalne samouprave i građani – zajednički uključiti u borbu da naše ljude koji su sa KiM-a proterani – na KiM i vratimo,“ kazao je Đurić i dodao:

„Politika vlade Aleksandra Vučića je politika povratka i mi ćemo zajednički, boreći se da ostvarimo važan cilj za naš narod na KiM-u, i istrajati.“

On je istakao i da je Sunčana dolina, dolina „nade i budućnosti“ za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

„Odavde, sa ovog za nas svetog mesta, iz podnožja ove naše divne zvečanske tvrđave, na kojoj su nekad stolovali, a nekad tamnovali srpski kraljevi i carevi, poručujemo iz sveg glasa – živela Srbija,“ zaključio je Đurić.

Todosijević: Ponosan i srećan

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević kazao je da je „ponosan i srećan“, istakavši da se danas „pišu nove stranice srpske istrorije“.

„Sunčana dolina je veliki projekat, najveći posle 90-tih godina, koji će se realizovati na prostoru KiM-a. Specifičnost ovog projekta jeste ta, što će ovo da bude održivi projekat – svi oni koji se budu uselili ovde dobiće svoje radno mesto,“ naveo je on i dodao:

 

Pitanje Sunčane doline u fokusu je i kosovske javnosti i to od predstavljanja projekta u Beogradu, krajem maja. Nedavno je Ministarstvo prostornog planiranja Kosova poručilo da izgradnja naselja nije moguća bez potpisivanja „međudržavnog sporazuma“ sa Srbijom.

„Država Srbija još jednom čvrsto pokazuje i dokazuje da su Kosovo i Metohija njen sastavni i neotuđivi deo. Naša vlada čvrsto pokazuje i dokazuje da je svakodnevno posvećena opstanku, ostanku i povratku srpskog naroda na prostoru KiM-a.“

Vladika Teodosije: Potvrda da ovi prostori pripadaju Srbima

„Sve ovo što činimo danas – Vlada Republike Srbije, opština Zvečan i Eparhija raško-prizrenska jeste u cilju da se stvore uslovi da se naši sugrađani koji su nevoljno napustili svoje domove i otišli sa Kosova i Metohije, vrate i ponovo žive na ovim svetim prostorima,“ istakao je Teodosije.

„Naša dužnost je da obezbedimo povratak, a isto tako da svi zajedno, i oni koji su ostali na ovim prostorima – koji nisu ni pod kakvim uslovima hteli da napuste Kosovo i Metohiju, i oni koji žele da se vrate, da svi zajedno boravimo na KiM-u, time potvrdimo da ovi prostori pripadaju nama, da smo ih nasledili od naših svetih predaka koji su živeli ovde, podizali svetinje i domove i nama ostavili amanet da i mi sačuvamo ono što su oni svojom krvlju stekli, znojem i suzama zalili,“ dodao je on, takođe.

Polaganju kamena temeljca su, pored predstavnika lokalnih samouprava sa Severa, prisustvovali i srpski ministri u Vladi Kosova – Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, kao i zamenik Premijera Kosova, Branimir Stojanović. Prisutan je bio, takođe, i oficir za vezu Beograda sa Prištinom, Dejan Pavičević.

Sporazum o izgradnji Sunčane doline vladika Teodosije, Đurić i Todosijević potpisali 12. jula prošle godine, a svečano ga predstavili 31. maja u Beogradu. Ovo povratničko naseljje sa oko 300 kuća, za oko 1.500 povratnika trebalo bi da, prema najavi iz Beograda, bude izgrađeno do kraja 2016. godine.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.