Biro Kancelarije za KiM iz Kraljeva: Sunčana dolina odgovor na politiku zastrašivanja Srba

Nakon što je pre dva dana u Beogradu predstavljen projekat povratničkog naselja "Sunčana dolina" koje će biti izgrađeno na Severu KiM-a, juče se oglasilo kosovsko ministarstvo prostornog planiranja, navodeći da projekat ne može biti sproveden bez "potpisivanja međudržavnog sporazuma" sa Srbijom. U reakciji na ovo saopštenje, iz Biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kraljevu, u pisanom komentaru za KoSSev, navode da je saopštenje kosovskog ministarstva najflagrantniji primer opstrukcije povratka i kršenja elementarnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji. Za njih je, kako ističu, od mišljenja ministarstva prostornog planiranja relevantnije šta o projektu misli kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, koji je juče izjavio da slično povratničko naselje želi i južno od Ibra. Dodaju da kosovske političke strukture nose veliki deo odgovornosti za stepen povratka interno raseljenih lica na KiM koji je, kako navode, najniži na globalnom nivou u postkonfliktnim društvima. Koncept povratka „Sunčana dolina“ odgovor je na "kontinuiranu politiku zastrašivanja i stvaranja nebezbednog okruženja" za Srbe na KiM-u, ističu iz ovog biroa. Saopštenje prenosimo u celosti.

Saopštenje pokrajinskog ministarstva životne sredine i prostornog planiranja je najflagrantniji primer opstrukcije povratka i kršenja elementarnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji. Od privremenih institucija samouprave u Prištini, doduše, nismo ni očekivali da sa entuzijazmom pozdrave prvu ozbiljnu inicijativu za povratak Srba prognanih sa Kosova i Metohije. Reč je o političkim strukturama koje nose veliki deo odgovornosti za činjenicu da je stepen povratka interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju najniži na globalnom nivou u postkonfliktnim društvima, i da se čak i u Ruandi na svoja ognjišta vratio procentualno veći broj ljudi.

Sada barem jasno znamo u kom grmu leži zec, jer Priština je nakon decenije i po prećutne saglasnosti sa svime što se događalo srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, sada i otvoreno obznanila da ne želi povratak Srba. Koncept povratka u naselje kakvo je „Sunčana dolina“ upravo jeste odgovor na kontinuiranu politiku zastrašivanja i stvaranja nebezbednog okruženja za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Za nas je, od mišljenja pokrajinskog ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, mnogo relevantnije šta o projektu misli pokrajinski ministar za zajednice i povratak, koji bi, kako je juče izjavio, jedno slično povratničko naselje želeo da vidi i južno od Ibra. Nadamo se da će u Prištini prevladati razum i evropske vrednosti i da, ako već albanski političari nisu spremni da kroz prištinske privremene institucije samouprave sufinansiraju i pomognu povratak Srba, neće u budućnosti pokušavati da ga opstruiraju.

Kosovsko ministarstvo: Međudržavni sporazum pa izgradnja Sunčane doline

Kosovsko ministarstvo prostornog planiranja oglasilo se juče u vezi sa Sunčanom dolinom, navodeći da naselje ne može da bude izgrađeno "ukoliko nije u skladu sa kosovskim zakonima".

Iz ovog ministarstva su naveli i da je za izgradnju potrebno da ovo ministarstvo opštinama Severna Mitrovica i Zvečan odobre opštinske urbanističke planove, te da "nijedan objekat na teritoriji Kosova ne može biti realizovan, ukoliko nije u skladu sa kosovskim zakonima", a da će "svaka građevinska aktivnost, koja nije u skladu sa zakonima, biti  sankcionisana."

Kako je najavljeno iz Kancelarije za KiM tokom ovonedeljnog predstavljanja projekta naselja, Sunčana dolina će se nalaziti između Kosovske Mitrovice i Zvečana, u podnožju zvečanske tvrđave. Sporazum o izgradnji naselja potpisan je 12. jula prošle godine između Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Eparhija raško-prizrenska i opštine Zvečan, a najavljeno je da će izgradnja naselja početi za nekoliko nedelja. Naselje je predviđeno za 1.200 do 1.500 interno raseljenih lica, sa oko 300 kuća i posedovaće svu prateću infrastrukturu, dokć će po jedno radno mesto biti takođe, dodeljeno po porodici koje će se useliti u ovo naselje.


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.