SAD ne podržava izgradnju Sunčane doline na severu

Izvor: Kosova Sot (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Iako je postavljen kamen temeljac za izgradnju 300 kuća u severnom delu Mitrovice bez dozvole kosovskih institucija, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja prestalo je da radi u opštini. Dakle, ovo je najavio savetnik ministra Ferida Aganija, Baškim Bekoli.

On je rekao da "Ministarstvo za životnu sredinu neće dozvoliti, ni na koji način, da se zabranjeni radovi odvijaju".

I Američka ambasada na Kosovu izrazila je zabrinutost u vezi sa ovim pitanjem. Za lokalnu televiziju iz ove ambasade su rekli da svi projekti koji se grade na Kosovu moraju biti u pravnom okviru Kosova:

"Zabrinuti smo da ovaj projekat izašao iz pravnog okvira Kosova. Svi projekti izgrađeni unutar Kosova moraju biti preduzeti sa odgovarajućom saglasnošću od strane Vlade, uključujući Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. Svi procesi za povratak pojedinaca na Kosovu moraju se obavljati u okviru kosovskog pravnog okvira. Ako se ovaj proces nastavi, onda on mora delovati sa potrebnim dozvolama i saglasnosšću na Kosovu."

Čak je i premijer Isa Mustafa, izjavio je da neće dozvoliti izgradnju u ovom kraju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.