Hodžaj o povratničkom naselju Sunčana dolina: Kolonizacija Severa

Enver Hodžaj
Foto: RTK

Kosovski zamenik premijera, Enver Hodžaj, izjavio je da je izgradnja povratničkog naselja „Sunčana dolina“ u opštini Zvečan, pokušaj „kolonizacije“ i promene etničke strukture na Severu.

Četiri dana nakon što je UNHCR obeležio 70 godina rada i u trenutku dok u Srbiji, prema podacima Komesarijata za izbeglice, živi preko 190,000 lica raseljenih sa Kosova i Metohije, a održivi povratak raseljenih se ocenjuje kao neuspeo, kosovski zamenik premijera, Enver Hodžaj, ocenio je povodom nastavka izgradnje kuća u povratničkom naselju „Sunčana dolina“ na severu Kosova, da su „projekti kolonizacije opasni i da imaju za cilj promenu etničke strukture na severu”, javlja FoNet, pozivajući se na prištinski Zeri.

„Srbija nastavlja s projektima kolonizacije kojim se menja etnička struktura na severu Kosova. Ove opasne akcije stvaraju napetost, nestabilnost i etnički sukob. EU mora odmah da kazni i blokira takva dela”, tvrdi Hodžaj.

Inače, od ukupno 226.418 lica koji su 1999. nasilno proterani sa Kosova, do danas se dobrovoljno vratilo nešto preko 28.000 hiljada ljudi, podaci su UNHCR-a, a još 20.000 je izrazilo želju za povratak, tvrdi kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak.

„Sunčana dolina“, projekat je vlade Republike Srbije čiju je izgradnju najavio još sredinom 2016. direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ovaj projekat je, kako je tada najavljeno trebalo da smesti 1.500 povratničkih porodica, a trebalo ga je završiti u roku od godinu i po dana. Rok je probijen, a tokom poslednje posete KiM, predsednik Aleksandar Vučić, najavio je da će se prve porodice u ovo naselje naseliti za Vidovdan.

Sam projekat je često kritikovan od strane kosovskih vlasti koje su zahtevale od kosovske opštine Zvečan da preda dokumentaciju za legalizaciju ovog projekta. Nakon što opština nije odgovorila na zahteve institucija i pripremila dokumentaciju, kosovsko Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranje je tužilo ovu opštinu.

Ipak, pored tvrdnje da je projekat nelegalan, u kosovskoj javnosti su se i ranije mogli čuti argumenti da se radi o pokušaju „kolonizacije“ Severa, ali su dolazili od strane kosovske desno orijentisane opozicije odnosno Samoopredeljenja, ali i Socijaldemokratske partije koja je sa suprotne strane političkog spektra. Ovo je prvi put da nosioc vlasti proces povratka proteranih nazove „kolonizacijom“.

Protiv ilegalne gradnje na Severu, ali u naselju Brđani u opštini Severna Mitrovica, pobunio se prošle nedelje i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri. Podržavši peticiju koju je potpisalo 115 građana naselja Brđani u Severnoj Mitrovici, Bahtiri je zatražio od kosovskih centralnih organa da obustave „izgradnju kolektivnih stanova namenjenih pripadnicima srpske zajednice“.

„Takve inicijative su diskriminatorne prema albanskom stanovništvu u tom delu grada, s obzirom na činjenicu da je preko 15.000 Albanaca raseljeno iz severnog dela Mitrovice, dok većina njih još uvek nije uspelo da se vrate na svoja imanja“, naveo je Bahtiri.

Dok etnička struktura Kosovske Mitrovice jeste drastično promenjena nakon 1999, u preostalim opštinama na Severu i pre oružanih sukoba je živelo pretežno srpsko stanovništvo. Nakon rata, zauvek su promenjene i etnička struktura svih većih urbanih sredina na Kosovu, prvenstveno Prištine, Đakovice, Prizrena i Peći, a srpska zajednica na jugu preostala je da živi samo u ruralnim sredinama.

Pročitajte još:

Sunčana dolina: Kosovsko ministarstvo tužilo sudu opštinu Zvečan

Sunčana dolina: Radovi ne kasne. Ideja dočekana na nož u prethodnim mesecima

O Sunčanoj dolini oglasila se dva kosovska ministarstva: Parcijalne i različite informacije

Tahiri: Izgradnju Sunčane doline zaustavićemo silom zakona

Agani zatražio od Jankovića da poštuje zakon

Jevtić: Sunčana dolina od izuzetne važnosti za proces povratka

Đurić odbacio tvrdnje Tahirijeve o naselju Sunčana dolina

Đurić u Sunčanoj dolini: Objavljujemo početak Ere povratka!

Biro Kancelarije za KiM iz Kraljeva: Sunčana dolina odgovor na politiku zastrašivanja Srba

SAD ne podržava izgradnju Sunčane doline na severu

Završen protest protiv spomenika knezu Lazaru i Sunčane doline, učestvovalo 10 ljudi

Zvečan: Počinje izgradnja Sunčane doline

Predstavljen projekat “Sunčana dolina“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.