Zeka: ZSO će biti najveći rak Kosova; O.Balkan ne prihvataju samo političke neznalice

miljaim zeka
FOTO: Euronews Albania

„Najbolje rešenje za sporazum u dijalogu Kosova i Srbije je razmena teritorija“, kazao je analitičar Miljaim (Milaim) Zeka u intervjuu za Euronews Albania. Za isti medij ovaj analitičar govorio je i o inicijativi Otvoreni balkan, rekavši da ona Kosovu može doneti samo dobre stvari, te da je ne prihvataju samo „budale, antinacionalisti i političke neznalice“.

Analitičar Miljaim Zeka smatra da Srbija neće priznati Kosovo, ali da „postoje drugi načini za postizanje dogovora“.

Ocenjuje i da se iz dokumenata evropskih diplomata koji, kako je kazao, trenutno kruže, čini da je dogovor Beograda i Prištine blizu, ali da će biti realizovan na osnovu dva zahteva koje je postavio srpski predsednik Aleksandar Vučić i koji su „veoma bolni za Kosovo“.

„Srbija želi da postavi uslov da Kosovo ne uđe u UN deset godina, ali postoje i dva veoma bolna zahteva za Kosovo – da Srbi sa Severa dobiju autonomiju i da se napravi Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima. Ako se to uradi, to bi bilo ubistvo za državu Kosovo. Udruženje koje je Kurti nazvao Zajednica biće najveći rak države Kosovo“, rekao je Zeka.

On smatra da je najbolje rešenje bilo i ostalo razmena teritorija.

„Kosovo treba da da Zubin Potok, Lešak i Leposavić koji su do 1958. godine pripadali Srbiji, a mi da uzmemo Preševo, Medveđu i Bujanovac“, rekao je Zeka za Euronews Albania.

U izjavi za isti medij Zeka se dotakao i Otvorenog balkana, poručivši da ta inicijativa Kosovu može doneti samo dobre stvari, a da su njeni protivnici samo „budale, antinacionalisti i političke neznalice“.

„Otvoreni Balkan ne prihvataju samo budale i antinacionalisti, uključujući Osmani i Kurtija, i političke neznalice. Ova inicijativa Kosovu može doneti samo dobre stvari. SAD su to javno podržale, kao i američki ambasador u Beogradu. Nijedan analitičar u Albaniji i na Kosovu nema argument da Otvoreni Balkan nanosi štetu Kosovu. Samo se žale Rami da je ideja za tu inicijativu Vučićeva“, istakao je Zeka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.