Kurti: Nisam dao garancije BG da neće biti hapšenja Srba i slanja snaga na Sever, ja sam premijer jednakosti

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, kaže da Beogradu nije dao nikakve garancije u vezi sa tim da neće biti hapšenja Srba ili da neće da šalje snage na Sever Kosova. Precizira da „ne daje garancije kriminalcima“ za koje postoje „nalozi za hapšenje“.

U novom intervjuu za Al Džaziru, kosovski premijer je kazao da je jedina garancija koju je dao kao premijer, kako kaže, demokratske vlade,  garancija jednakosti za sve građane:

„Ustavnost u svim opštinama Kosova na svim teritorijama Republike, ekonomski razvoj, društveno blagostanje iz čega neće niko da bude isključen – znači demokratske garancije i obećanja“, kazao je Kurti.

On naglašava i da ne daje garancije „kriminalcima“ za koje postoje nalozi za hapšenje i koji se nalaze na crnim listama Trezora Sjedninjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Kurti je još jednom upitan – „znači nema nikakvih garancija Beogradu u vezi sa skorašnjom krizom“, na šta je Kurti ponovo odrično odgovorio.

„Naravno da ne“, poručio je, navodeći da njegova vlada ne može da garantuje ništa što je van ili protiv zakona i Ustava Kosova.

Novinar Al Džazire kazao je u intervjuu da su mu pojedini Srbi rekli da su im uskraćena prava i da su diskriminisani, te da su Kurtija optužili da je samo premijer etničkih Albanaca, te ga je upitao da li je zabrinut da produbljuje etničke podele.

Kurti međutim, tvrdi da „to nije tačno“.

Ponovio je svoj stav da većina Srba „priznaje Kosovo“, ali ne i oni koji su „deo ilegalnih struktura Srbije ili uplašeni od tih struktura“.

Kaže i da nije bilo premijera na Kosovu koji se više sastajao sa nevladinim organizacijama i običnim lokalnim Srbima, nego on.

„Nastavljam da to radim. Ovo je društveni dijalog radi poslova i pravde“, kazao je Kurti.

On kaže i da je jednakost most koji približava ljude, te da je on „premijer jednakosti“.

„Određenim ljudima kada uklonite privilegije osećaju da im je učinjena nepravda. Zapravo, privilegije su nepravda. Ukidamo privilegije zato što smo vlada jednakosti. Ljudi koji imaju koristi od ilegalnih struktura ili koji se se plaše ilegalnih struktura su oni koji su protestovali. I oni su privilegovani. Ne bi trebalo da bude privilegija“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je još jednom kazao da se razmena teritorija neće dogoditi, odnosno da je protiv ove ideje jer je ona „formirana za rat“.

Podsetimo, Srbi sa Severa Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, a sve do 29. decembra bilo ih je najmanje 14. Zvaničan povod za postavljanje novih barikada bilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića. Njegovo puštanje, ali uz oslobađanje još dvojice uhapšenih Srba, bio je i jedan od uslova za uklanjanje barikada uz povlačenje navodnih spiskova za hapšenje Srba, te povlačenje pripadnika Kosovske policije koji su se rasporedile na Severu.

I dok je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor, Srđan Trajković i Miljan Adžić još uvek su u pritvoru, a policajci albanske nacionalnosti i dalje su raspoređeni u etnički mešovitim naseljima severnog dela Mitrovice.

Za treći uslov, povlačanje navodnih spiskova za hapšenje, srpski predsednik je uoči uklanjanja barikada kazao da je ispunjen, odnosno, kazao je da je dobio garancije međunarodne zajednice da neće biti krivičnog procesuiranja učesnika na barikadama.

„To imamo nedvosmisleno napisano“, poručio je.

Uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, organizatori barikada pristali su na to da ih uklone pre više od deset dana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.