Tanin: Čvrsti dokazi o upotrebi preterane sile od strane Kosovske policije

tanin
FOTO: UNMIK

Višemesečna istraga eksperata UN-a pokazala je da postoje „čvrsti dokazi o upotrebi preterane sile od strane Kosovske policije“ tokom majske akcije hapšenja, kada su između ostalih uhapšena i dva službenika UNMIK-a, saopštio je šef ove misije, Zahir Tanin, na sednici SB UN.

U utorak, 28. maja, u ranim jutarnjim časovima specijalne jedinice Kosovske policije sprovele su akciju u četiri opštine na Severu Kosova, ali i u tri opštine na jugu. Tokom akcije uhapšeno je 20 policajaca i 10 civila osumnjičenih za učešće u organizovanim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Pored toga, tokom akcije hapšenja privedeno je i 10 građana koji nisu povezani sa širom istragom Policijskog inspektorata Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova i koji se terete da su navodno sprečavali službena lica u obavljanju službene dužnosti. 

Tokom ove policijske akcije, pričinjena je veća materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali i povređeno više građana i policajaca, uglavnom na teritoriji Zubinog Potoka.

Dok policija tvrdi da je radila po propisima, bez preciziranja načina i konkretnih lica nad kojima je primenjena sila, tokom i nakon ove akcije, više građana svedočilo je o prekomernoj upotrebi sile, uključujući i same uhapšene Srbe.

Višemesečna istraga eksperata UN-a, izvan UNMIK-a, obuhvatila je razgovore sa više od 50 svedoka i pregled opsežnih fotografija i video dokaza tokom razmatranja događaja od 28. maja, kada su dva službenika UNMIK-a uhapšena od strane Kosovske policije tokom policijske akcije širom Kosova, naveo je Tanin.

Kosovska policija optužila je tada službenika UNMIK-a Mihaila Krasnoščekova da je pomagao „nasilnim demonstrantima“, da se oglušio o zahtev policajaca da pomeri vozilo sa puta kao i da se predstavi. Drugi član lokalnog UNMIK osoblja uhapšen je istog dana zbog „sprečavanja službenog lica u vršenju dužnosti“. Obojici je nakon ove akcije ukazana medicinska pomoć.

Tanin je saopštio ključne nalaze istrage, uključujući i podatak da je istraga pokazala da nije bilo dokaza o neispravnom postupanju osoblja UNMIK-a, koje je, kako je naveo, u trenutku hapšenja bilo na službenoj dužnosti i jasno se identifikovalo kao osoblje UN-a.

Istražitelji su takođe utvrdili da postoje „čvrsti dokazi o upotrebi preterane sile od strane Kosovske policije“ koja je rezultirala brojnim povredama, uključujući prelome, gubitak sluha i post-traumatski stres i da je policija odvezla i zadržala vozilo UNMIK-a.

„Upotreba preterane sile, zadiranje u imovinu Misije i nastavak krivičnih postupaka protiv oba člana osoblja predstavljaju očigledno kršenje važećeg zakonskog okvira… Ovakvi postupci su neprihvatljivi i ne bi ih trebalo tolerisati“, zaključio je Tanin.

Krasnoščekova su kosovske vlasti proglasile personom non grata i izneli tvrdnje da je ovaj službenik UN-a, zapravo „kamuflirani špijun“, dok se protiv člana lokalnog osoblja UNMIK-a D.D. i dalje vodi postupak.

Tanin je pozvao da se svi krivični postupci protiv službenika UNMIK-a „odmah prekinu“.

.Akcija Kososke policije je nastavljena i 29. i 30. maja, i tom prilikom uhapšena su dva policijska službenika D.P. i V.T, i jedna pripadnica Kosovske policije B.T. iz Zubinog Potoka. Još tri policajca uhapšena su u najnovijem nastavku ove akcije na Severu, 24. oktobra.

Pročitajte više:

Policijska akcija na Severu i jugu: Uhapšeni policajci Srbi, Bošnjaci i Albanci među njima i starešine, sumnjiče se kao deo organizovane kriminalne grupe

Odbijen predlog za određivanje pritvora šestorici Srba iz Zubinog Potoka

PIK: Danas uhapšena još dva policajca, na Jarinju i u Južnoj Mitrovici

Uhapšena još jedna pripadnica policije iz Z. Potoka; Policija traži i kolegu Bojića?

Pritvor za 30 uhapšenih u akciji „Krijumčarenje“

Specijalno tužilaštvo će proširiti istragu na Severu, 19 policajaca i dalje u pritvoru

KP: Krasnoščekov pomagao demonstrantima; UNMIK: Uhapšen na dužnosti

UNMIK: Tvrdnje Kosovske policije o našem osoblju suprotne onom što mi znamo, procedure i njihova prava prekršeni, prekomerna upotreba sile

O izlaganju šefa srpske diplomatije, kosovske ambasadorke u SAD i predstavnika stalnih članica SB UN čitajte u:

Dačić u SB UN: Iz Prištine samo epidemija laži

Čitaku: Kosovo je spremno za dijalog sa Srbijom

Stalne članice SB UN različito o rešenju kosovskog pitanja i mandatu UNMIK-a

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.