Čitaku: Kosovo je spremno za dijalog sa Srbijom

vljora čitaku
FOTO: FoNet

Ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku (Vlora Çitaku), večeras je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku izjavila da je Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom, da je to nekoliko puta ponovio i kandidat za premijera i pobednik kosovskih izbora Aljbin Kurti, ali je istovremeno zatražila „ozbiljan pristup“ zvaničnog Beograda dijalogu i ostvarivanju sporazuma.

„Kosovo se nikada neće uplašiti i Srbija nikada neće diktirati“, rekla je ona na sednici tokom koje je razmotren novi, četvoromesečni izveštaj, generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša, o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK).

Pomenula je akcije Srbije za ometanje prijema Kosova u INTERPOL, ističući da će se zvanična Priština sledeće godine ponovo prijaviti za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Odgovarajući na primedbu ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića, o lideru Samoopredeljenja i najverovatnijem budućem premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, Čitaku je rekla da Savet bezbednosti „nije sud za političare“.

„Tačno je da je Kurti pobedio na izborima na Kosovu. Jasno je nekoliko puta rekao da je za dijalog. Drago mi je što moj kolega iz Srbije brani zastavu Kosova. Zastava Kosova uvek će ostati u kabinetu premijera Kosova“, rekla je Čitaku, odgovarajući tako na konstataciju Dačića da Kurti ne priznaje zastavu Kosova jer u kancelariji ima albansku.

„Podsećam vas da je Kurti bio politički zatvorenik u Srbiji, dok je Dačić bio ministar“, rekla je ona.

Govoreći o privođenju dvojice zaposlenih u UNMIK-u tokom policijske akcije na severu Kosova, Čitaku je rekla da se Kosovska policija ponašala profesionalno tokom hapšenja jednog ruskog zvaničnika UNMIK-a koji je „dobrovoljno postao štit za srpske kriminalne bande na severu i sprečio kosovske državne vlasti da izvršavaju svoj zadatak“.

„Šta bi se desilo da bilo ko od nas ovde spreči policijsku operaciju protiv kriminalaca u Njujorku, Berlinu, Moskvi, Parizu..?“ pitala je Čitaku i navela da je ta policijska akcija snimljena i predstavljena javnosti u celini.

Snimci pokazuju da su zvaničnici UNMIK-a odbili saradnju s policijom i da pokažu identifikacioni dokument, rekla je ona.

Čitaku je ponovila da je „Kosovo nezavisna i suverena država i to će biti zauvek“.

Govoreći o oktobarskim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, ocenila je da su bili „fer i demokratski“.

Spomenula je „strah i zastrašivanje srpske zajednice na Kosovu od strane sunarodnika i zvaničnog Beograda koji je od njih tražio da glasaju za Srpsku listu na izborima 6. oktobra“ i optužila srpsku vladu da „nastavlja da koristi instrumente zastrašivanja Srba“, ne samo tokom izbora, već i kada se radi o srpskim pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga koje srpske vlasti zaustavljaju na granici.

Čitaku je tvrdnju srpske strane da je 200.000 Srba pobeglo s Kosova, ocenila kao „lažnu“ i ponovo iznela tvrdnju da se glavni osumnjičeni za ubistvo političara Olivera Ivanovića „i dalje krije u Srbiji“.

Ističući da je Kosovo već „dokazalo svoju sposobnost da se pokaže kao faktor stabilnosti“, pozdravila je atentat američke vojske na vođu Islamske države, Al Bagdadija, dodavši da i „Kosovo kao država doprinosi borbi protiv terorizma“.

„Ponosna sam na svoju prošlost kao kosovska Albanka. Nisam sigurna da to možete da kažete o sebi gospodine Dačiću“, rekla je kosovska ambasadorka u Vašingtonu, Vljora Čitaku, obraćajući se ministru spoljnih poslova Srbije.

O izlaganju ministra spoljnih poslova Srbije, šefa misije UN na Kosovu i predstavnika stalnih članica SB UN čitajte u:

Dačić u SB UN: Iz Prištine samo epidemija laži

Tanin: Čvrsti dokazi o upotrebi preterane sile od strane Kosovske policije

Stalne članice SB UN različito o rešenju kosovskog pitanja i mandatu UNMIK-a

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.