UNMIK: Tvrdnje Kosovske policije o našem osoblju suprotne onom što mi znamo, procedure i njihova prava prekršeni, prekomerna upotreba sile

Informacije Kosovske policije u najnovijem saopštenju za štampu nisu uopšte u skladu sa našim informacijama o događajima od 28. maja u Zubinom Potoku. Kosovska policija i druge vlasti na Kosovu nisu dostavili nijedan konkretan dokaz. Štaviše, bez obzira na druge činjenice, nepovrediva prava imuniteta dvojice članova osoblja bila su prekršena – od njihovog hapšenja i pritvaranja, zajedno sa drugim protokolima, i to uprkos jasnoj identifikaciji da su osoblje Ujedinjenih nacija. Dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu sile od strane policajaca koji su izvršili hapšenje – u najnovijem odgovoru za KoSSev navela je portparolka UNMIK-a, Sanam Dolatšahi (Sanam Dolatshahi).

Ona je reagovala na saopštenje Kosovske policije koja je sinoć optužila službenika UNMIK-a Mihaila Krasnoščekova da je pomagao „nasilnim demonstrantima“ tako što je parkirao svoje službeno vozilo „nasred puta, ispred osumnjičenih lica i barikada”, te da se oglušio više puta o zahteve policajaca da pomeri vozilo sa puta, kao i da se predstavi. Štaviše policija tvrdi da je „uočeno da je sa strane saputnika iz vozila UN-a izvađena motorna testera“, kojom su osumnjičena lica isekla stablo i to postavili kao barikadu.

Još uvek traje utvrđivanje tačnih okolnosti o tome kako su dva člana osoblja UNMIK-a u utorak, 28. maja, uhapšena i zadobila povrede, našavši se na mestu događaja u Zubinom Potoku, u trenutku kada su pripadnici Kosovske policije sprovodili akciju „Krijumčarenje“. U mestu poznatom kao „Klisura“ u ovoj opštini na magistralnom putu bile su postavljene barikade kao prepreka Kosovskoj policiji da tim putem prođe.

Dok policija tvrdi da je radila po propisima, bez preciziranja načina i konkretnih lica nad kojima je primenjena sila, tokom i nakon ove akcije, više građana svedočilo je o prekomernoj upotrebi sile, uključujući i same uhapšene Srbe.

Zbog toga što je UN već uključen u istragu utvrđivanja preciznih okolnosti u vezi sa hapšenjem i ranjavanjem dva člana svog osoblja, Misija u ovoj fazi neće da komentariše ili karakteriše detalje koji se javno objavljuju iz bilo kog izvora, navela je Dolatšahi u odgovoru za KoSSev.

„Međutim, možemo da primetimo da informacije koje je predstavila Kosovska policija u svom najnovijem saopštenju za štampu uopšte nisu u skladu sa našim informacijama o događajima, a do sada Kosovska policija i druge relevantne vlasti na Kosovu nisu dostavili nijedan konkretan dokaz“, naglasila je takođe.

Dolatšahi je ponovila da je vrlo jasno da, bez obzira na druge činjenice, inače nepovrediva prava koja imunitetom uživaju članovi misija UN-a su bila prekršena nad dvojicom članova njihovog osoblja.

„I to od hapšenja i pritvaranja, zajedno sa drugim protokolima, uprkos jasnoj identifikaciji tih osoba kao osoblja Ujedinjenih nacija. Dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu sile od strane policajaca koji su izvršili hapšenje“.

Krasnoščekova su kosovske vlasti proglasile personom non grata i izneli tvrdnje da je ovaj službenik UN-a, zapravo „kamuflirani špijun“. Službenik UNMIK-a i ruski državljanin trenutno se nalazi na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu (VMA) gde je prekjuče prebačen pošto je dva dana proveo u bolnici u Kosovskoj Mitrovici nakon povređivanja na barikadama u Zubinom Potoku.

O tome šta su ranije danas iz UNMIK poručili za KoSSev, kao i šta je prethodno saopštila Kosovska policija čitajte u: KP: Krasnoščekov pomagao demonstrantima; UNMIK: Uhapšen na dužnostiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.