KP: Krasnoščekov pomagao demonstrantima; UNMIK: Uhapšen na dužnosti

Mihaila Krasnosčenkova
FOTO: Kallxo

Kosovska policija optužila je službenika UNMIK-a (Mihaila Krasnoščekova) da je “pomagao nasilnim demonstrantima“ tako što je parkirao svoje službeno vozilo „nasred puta, ispred osumnjičenih lica i barikada”. U saopštenju Kosovske policije konstatuje se da je Krasnoščekov primljen u bolnicu, ali se ne navodi na koji način je zadobio povrede. Pored toga iz policije tvrde da su poštovali njegov diplomatski imunitet i da je čitava akcija sprovedena u skladu sa propisima. S druge strane, iz UNMIK-a poručuju da će se o navodima iz policijskog izveštaja uskoro oglasiti. Istovremeno tvrde da su on i lokalni službenik UNMIK-a uhapšeni dok su obavljali svoje redovne dužnosti nadgledanja i izveštavanja situacije na terenu.

U međuvremenu, našoj redakciji je dostavljen odgovor UNMIK-a o navodima Kosovske policije, više o tome čitajte u posebnoj vesti:

UNMIK: Tvrdnje Kosovske policije o našem osoblju suprotne onom što mi znamo, procedure i njihova prava prekršeni, prekomerna upotreba sile

Krasnoščekova su kosovske vlasti proglasile personom non grata i izneli tvrdnje da je ovaj službenik UN-a, zapravo „kamuflirani špijun“. Službenik UNMIK-a i ruski državljanin trenutno se nalazi na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu (VMA) gde je prekjuče prebačen pošto je dva dana proveo u bolnici u Kosovskoj Mitrovici nakon povređivanja na barikadama u Zubinom Potoku.

Povređenog ruskog državljanina i pripadnika UNMIK-a, juče je na VMA posetio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u društvu ruskog ambasadora Čepurina i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Zubin Potok: barikade

Kosovska policija naglasila je da je akcija „Krijumčarenje“ koja se sprovodi u svim regionima Kosova, protekla bez incidenata osim na području opštine Zubin Potok.

„U mestu zvanom Klisura, nepoznate osobe zapalile su vatru i postavile barikade od stabala, teških vozila i kamiona“, navodi se u saopštenju.

Na dan izvođenja akcije u sedam opština na Kosovu uhapšeno je 19 policijskih službenika i 10 građana koji se sumnjiče za organizovanje kriminalne grupe, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe, 9 civila koji su osumnjičeni za sprečavanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, kao i jedan zvaničnik UNMIK administracije, navode iz policije.

Tada su, prema navodima iz policije, osumnjičena lica pružila oružani otpor, došlo je do razmene vatre i povređena su dva policajca, od kojih jedan teže. Povređeno je i nekoliko policajaca tokom akcije razbijanja barikada, navodi se u saopštenju.

Međutim, tokom i nakon ove akcije, više građana svedočilo je o prekomernoj upotrebi sile, uključujući i uhapšene. Policija demantuje ove navode, uz tvrdnju da se prema uhapšenima postupalo u skladu sa propisanim standardima i procedurama, te da su se poštovala njihova zakonom zagarantovana prava i slobode.

Istovremeno tvrde i da su „morali da upotrebe neophodnu i proporcionalnu silu“ jer je većina osumnjičenih pružila otpor prilikom hapšenja.

O Krasnoščekovu: pomagao demonstrantima, oglušio se o policijska naređenja

Što se Krasnoščekova tiče, iako se njegovo ime ne spominje u saopštenju za štampu, policija kaže da je tokom uklanjanja barikada primetila vozilo sa UN oznakama, za koje tvrde da se „kretalo zajedno sa osumnjičenim licima na nekoliko lokacija“.

„Vozač ovog vozila je pomagao nasilnim demonstrantima postavljajući svoje zvanično vozilo nasred puta ispred osumnjičenih lica i barikada, gde je uočeno da je sa strane saputnika iz vozila izvađena motorna testera, koja je korišćena od strane osumnjičenih lica za seču stabala i postavljanje istih kao barikada“, objašnjava se dalje u saopštenju policije.

Policija tvrdi da se Krasnoščekov oglušio o policijske naredbe, prvo da put oslobodi, a potom i da se identifikuje, uprkos tome što su policijski službenici ponavljali zahtev da se oslobodi put i to više puta na engleskom jeziku.

Iako policija potvrđuje da je pripadniku UNMIK-a naknadno pružena medicinska pomoć u bolnici u Mitrovici, ne navode i kako je zadobio povrede, osim da su policijajci „bili primorani“ da ga uhapse i „uklone iz vozila“ jer su se nalazili u „napetoj situaciji u opasnoj oblasti“.

Na više navoda o tome da je policija prekršila pravila postupanja sa licima sa diplomatskim imunitetom, iz policije tvrde da su poštovali taj imunitet.

„Po naredbi glavnog tužioca u Mitrovici, osoba, iako osumnjičena za nedozvoljene radnje, a na osnovu poštovanja diplomatskog imuniteta dotičnog lica, nije bila zadržana, ili zaustavljena i ista je puštena i sa vozilom predata UN osoblju u Mitrovici, ali je protiv dotične osobe pokrenut slučaj sprečavanja policijskih službenika“, kaže se u saopštenju.

UNMIK: Naši službenici pritvoreni dok su obavljali redovne dužnosti

U odgovoru za KoSSev, portparolka UNMIK-a, Sanam Dolatšahi (Sanam Dolatshahi) kaže da će se UNMIK uskoro oglasiti u vezi sa poslednjim navodima Kosovske policije a nakon konsultacija sa svim relevantnim službama.

U pisanom odgovoru navedeni su odgovori u vezi sa dešavanjima do jučerašnjeg dana.

Navedeno je da su dva pripadnika UNMIK-a pritvorena u toku policijske operacije dok su obavljali svoje redovne dužnosti nadgledanje i izveštavanja o tekućim dešavanjima, što je u skladu sa mandatom ove misije.

Razumeli smo da je osoblje UN-a izvršavalo svoje dužnosti nadgledanja i izveštavanja o situaciji koja se odvijala, u skladu sa mandatom UNMIK-a

Iz UNMIK-a takođe naglašavaju i da postoje navodi da je policija primenila silu protiv pripadnika UNMIK-a uprkos jasnim oznakama UN-a. UNMIK očekuje dodatne informacije od kosovskih vlasti u vezi sa razlogom za pritvaranje njihovih službenika.

UNMIK podseća i da je Krasnoščekov pušten istog dana i da je zbog ozbiljnosti i prirode povreda prebačen na dalje lečenje u Beograd, dok je lokalni službenik pušten sutradan i prebačen u medicinsku ustanovu gde su lekarski zbrinute povrede koje je zadobio tokom hapšenja.

Status persona non grata ne može da se primeni na međunarodno osoblje UNMIK-a

UN nisu država i njihovo osoblje nije akreditovano u državama u kojima su angažovane UN, već rade pod isključivom odgovornošću generalnog sekretara, navode iz ove misije.

Iz UNMIK-a su i danas podsetili da se status persona non grata ne odnosi na osoblje UN-a već na diplomate država i to u kontekstu njihovih bilateralnih odnosa.

Pojasnili su i to da u skladu sa međunarodnim pravom i zakonima, svo osoblje UNMIK-a, bilo lokalno ili međunarodno, uživa imunitet. Administrativni, izvršni ili sudski organi ne mogu da ih pritvore, niti da pokrenu bilo kakav pravni proces bez pristanka Ujedinjenih nacija.

Kad je reč o zahtevu kosovskih vlasti da se Krasnoščekovom povuče imunitet, UNMIK ne komentariše tekuće pravne ili sudske procese.

„Bilo kakav zvaničan zahtev za povlačenje imuniteta UNMIK će proslediti u glavno sedište UN-a, a ovakvi zahtevima će se razmatrati u skladu sa uspostavljenim procedurama UN-a koje su konzistentne sa primenljivim zakonima i uredbama.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.