Pritvor za 30 uhapšenih u akciji „Krijumčarenje“

Osnovni sud u Prištini
FOTO: BIRN

Osnovni sud u Prištini upravo je odredio jednomesečni pritvor za 30-oro  policijskih službenika i civila uhapšenih 28. maja u akciji Kosovske policije sprovedenoj u četiri opštine na Severu Kosova, ali i u tri opštine na jugu. Oni se sumnjiče za organizovanje kriminalne grupe, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe. 

Advokat Nebojša Vlajić potvrdio je za KoSSev da je Osnovni sud u Prištini na predlog tužilaštva danas doneo rešenje o određivanju pritvora za 30 lica (16 Albanaca, 11 Srba, 3 Bošnjaka) osumnjičenih za organizovanje kriminalne grupe koja se navodno bavila omogućavanjem krijumčarenja robe, podmićivanjem, izbegavanjem carinskih i poreskih dažbina.

Vlajić kaže da im je pritvor određen zbog navodne opasnosti od bekstva i opasnosti da će uticati na svedoke ili saučesnike i da će ometati krivični postupak.

Podsetimo, u utorak, 28. maja, u ranim jutarnjim časovima specijalne jedinice Kosovske policije sprovele su akciju u četiri opštine na Severu Kosova, ali i u tri opštine na jugu. Tokom akcije uhapšeno je 20 policajaca i 10 civila osumnjičenih za učešće u organizovanim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Pored toga, tokom akcije hapšenja privedeno je i 10 građana koji nisu povezani sa širom istragom Policijskog inspektorata Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova i koji se terete da su navodno sprečavali službena lica u obavljanju službene dužnosti. Šestorica od ovih drugih deset civila juče su saslušani i braniće se sa slobode.

Akcija Kosovske policije je nastavljenja juče i prekjuče, i tom prilikom uhapšena su dva policijska službenika D.P. i V.T, i jedna pripadnica Kosovske policije B.T. iz Zubinog Potoka.

Tokom ove policijske akcije, pričinjena je veća materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali i povređeno više građana i policajaca, uglavnom na teritoriji Zubinog Potoka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.