Tahiri i Hiseni o Kurtiju u Briselu: Naneo štetu Kosovu, kao da se obraćao na skupu Samoopredeljenja u nekom selu

Vučić Kurti
Foto: Žosep Borelj, Tviter

Dan nakon prvog pregovaračkog susreta u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, nižu se reakcije opozicionih političara u Prištini. Šta kažu bivši šefovi kosovskih pregovaračkih timova?

Hiseni: Jedan od najvećih neuspeha Kosova od 2008.

Koordinator za dijalog Hotijeve vlade, Skender Hiseni (Hyseni), u zasebnom saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici, komentarisao je jučerašnji sastanak, kazavši da se radi o jednom od najvećih neuspeha Kosova od proglašenja nezavisnosti.

„Arogantno i diplomatsko besmisleno ponašanje Aljbina Kurtija na jučerašnjem sastanku u Briselu bio je očajnički pokušaj podrivanja dijaloga dok nije u potpunosti prekinut. Shodno tome, Aljbin Kurti je juče prouzrokovao jedan od najvećih diplomatskih neuspeha Republike Kosovo od proglašenja njene nezavisnosti. Kurti je uspeo da oslabi pregovaračku poziciju Kosova u nastavku dijaloga svojim diletantskim ponašanjem, populističkom arogancijom i izraženom neodgovornošću, koja će se, svidelo se to Aljbinu Kurtiju ili ne, nastaviti“, rekao je bivši šef tima za pregovore Hiseni.

Kurti je juče u Briselu održao monolog, dodao je Hiseni, kao da se obraća na skupu Pokreta Samoopredeljenja u nekom selu na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Kosovo je juče u Briselu uradilo upravo ono što su Vučić i Srbija želeli. Kurti je izrazio želju, kako je Hiseni naveo, da zadrži status kvo.

Dobra okolnost je, zaključuje Hiseni, što ne zavisi sve od Kurtija i Vučića, koji izgleda imaju isti cilj a to je „odugovlačenje i status kvo“, napisao je Hiseni na Fejsbuku.

„Ovakvo ponašanje aktuelnog kosovskog premijera ozbiljno šteti dugoročnim interesima zemlje. Juče je pokazao da nema volje, hrabrosti i znanja da brani temeljne interese zemlje. A danas za Kosovo nema većeg i hitnijeg interesa od završetka konflikta sa Srbijom uz uzajamno priznavanje“ zaključio je nekadašnji šef kosovskog pregovaračkog tima.

Tahiri: Kurti Kosovo stavio u težak položaj posle jučerašnjeg sastanka

Hisenijeva prethodnica, takođe bivši glavni kosovski pregovarač za dijalog Beograda i Prištine, Edita Tahiri, iz vremena dok je Kosovom upravljao Hašim Tači, takođe je kritikovala Aljbina Kurtija, rekavši da je bio inferioran i da je naneo štetu Kosovu, dovevši Kosovo u težak položaj nakon jučerašnjeg sastanka.

„U završnoj smo fazi dijaloga i Kurti me je iznenadio, da je Kurti bio prilično oštar kada je bio u opoziciji protiv vlade, čak i sa nasiljem, ali u onim tačkama koje sam videla i u izjavi koju sam videla, Kurti je bio mnogo inferiorniji, zapravo rekao je da želi dijalog kao novi početak, bio je poput učenika prvog razreda i povredio je Kosovo i stavio je Srbiju u bolju poziciju“, rekla je Tahiri za Kanal 10.

Haradinaj: Kurti je prevarant 

Bivši kosovski premijer i predsednik AAK Ramuš Haradinaj, ponovo je kritikovao Kurtija. Njegov pristup smatra opasnim i pogrešnim, a samog Kurtija nazvao je „prevarantom“.

On je u izjavi za KosovaPress kazao da je na jučerašnjem sastanku pred srpskom stranom u Briselu Kurti morao da ide sa samo jednim ciljem, uzajamnim priznavanjem.

„Upravo je to ono na šta smo upozorili na opasnost od prevaranta Kurtija, tako da je u ovom slučaju Kurti običan prevarant i obmanjuje narod Kosova opasnim pristupom dijalogu, ne tražeći supstancu za koju nameravamo dijalog, ali raspršenim u nepotrebnim temama. Ovo nije dijalog, to je gubljenje vremena i obmana za Kosovo, pa nije fokus glavnog pitanja koje ostaje uzajamno priznavanje što je predsednik Bajden jasno naglasio u svom pismu “, kaže Haradinaj.

Kako je Haradinaj kazao, Kurti vraća dijalog na početak i teži uspostavljanju novog ekonomskog odnosa sa Srbijom, naprednijeg od inicijative poznate kao Minišengen.

„To je rizik, a istovremeno je proces koji uključuje EU i koji traje, takođe ima pogrešan pristup mirovnom sporazumu, ono što ostaje za Kosovo je priznanje, bivši premijer je želeo nakon svega ovog vremena konačno da ide sa samo jednom tačkom dnevnog reda, uzajamnim priznavanjem i pitanjima vezanim za priznavanje, ali ne i da se pitanje priznanja relativizuje sa pitanjima CEFTA-e i SEFTA-e“, kazao je Haradinaj.

O ostalim reakcijama na jučerašnje razgovore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, kao i samim dešavanjima u Briselu, čitajte u vestima u nastavku.

Vučić: Još jedne traktorske prikolice bile bi kraj naše nacije, to sebi više ne možemo da dozvolimo

Gaši: Kurti pokazao napredak sa SEFTA, Vučić konstruktivnost da ne odbaci, zahtev za istraživanje mogućih masovnih grobnica na Kosovu razuman

Surlić: Albanska strana nespremna za bilo kakav kompromis, dijalog uslovljen priznanjem za Srbiju bezperspektivan

Bisljimi: Nismo otvorili pitanje crkava u Briselu, niti ćemo, Srbija promenila pregovarača, umesto Petkovića, ministar spoljnih poslova

Prve reakcije u Prištini na dijalog u Briselu, opozicija kritikuje Kurtija, vlast brani

Kurti predložio Vučiću Nacionalno veće za Srbe umesto ZSO, traži smenu Odalovića i priznanje Kosova, počela priprema tužbe za genocid

Vučić: Kurti došao da pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’, rekao sam mu nikada i on se detonirao

Lajčak o sastanku Vučić-Kurti: Nije bio lak ali je važno da se dogodio

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.