Vučić: Kurti došao da pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’, rekao sam mu nikada i on se detonirao

„Ovo što su uradili je bio pokušaj da se okonča dijalog. I oni su verovali da ćemo posle njihovih reči ljutito da napustimo sobu, da izađemo i da se nikada više ne vratimo, ali naravno da nismo to uradili“, izjavio je predsednik Srbije nakon nove runde dijaloga u Briselu sa prištinskim timom predvođenim Aljbinom Kurtijem.

Kaže da se dve strane ni oko čega nisu složile, da Kurti ne želi da formira ZSO, da neće da odobri zahteve Beograda za iskopavanja na teritoriji Kosova u potrazi za nestalima, i da je samo došao da ga pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’. „Rekao sam mu nikada i onda se on detonirao“, kazao je predsednik.

Kolika je dužina sastanaka takvi su i rezultati – pesimističan je bio nakon današnje nove runde dijaloga u Briselu Vučić.

Svoje utiske sumirao je u „tri važne vesti“ za građane Srbije.

1. Albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su Albanci potpisali, ne žele uopšte da razgovaraju o Zajednici srpskih opština.
2. Oni su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo.
3. Nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama, pošto je zemljište za te crkve dato u vreme vladavine Slobodana Miloševića.
„Došao je da pita kada ćeš da priznaš Kosovo, rekao sam mu nikad i on se detonirao“

Na današnjem sastanku dve delegacije nisu se složile ni oko jednog pitanja, preneo je predsednik.

„Čovek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu. Došao je da kaže došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio – nikad. I onda se on detonirao“, dodao je Vučić.

Ipak Srbija neće prekidati dijalog, ali Priština treba da ispuni šta je obećala i potpisla, dodao je Vučić.

„To mora da bude priznato, primenjeno i ispunjeno, nazovite ga kako god hoćete, ali treba da bude završeno kako treba, i posle možemo da pričamo o drugim stvarima. To je goruće pitanje“, kazao je.

Sa druge strane, tvrdi da je ono što je video danas u Briselu bio pokušaj Prištine da se dijalog prekine.

„Ovo što su uradili je bio pokušaj da se okonča dijalog. I oni su verovali da ćemo posle njihovih reči ljutito da napustimo sobu, da izađemo i da se nikada više ne vratimo, jer bi za to bilo bezbroj opravdanja. Ali naravno da nismo to uradili, posvećeni smo dijalogu, nastavićemo da radimo na dijalogu. Međutim, samo želim da razumete da ovo nije ličilo na dijalog, ličilo je na iznošenje nekakvih ličnih političkih stavova, da ne izgovaram teže reči“.

Kaže da je dogovoreno da se do kraja jula meseca nastavi dijalog na najvišem nivou. Najavio je da će se pre toga sastati tehnički timovi kako bi razgovarali o nestalim osobama.

Kurti odbio iskopavanja na Kosovu zato što je Veljo Odalović Gering i Gebels

O nestalim osobama se razgovaralo i na današnjem sastanku, ali, kako ocenjuje Vučić, nedostajali su konstruktivnost, ozbiljnost, odgovornost i realnost sa prištinske strane.

„Ja sam pričao o principima, koliko je važno da otkrijemo svako mesto gde je sahranjen svaki Albanac, svaki Srbin, svaka Albanka, svaka Srpkinja, ponudio sam, i mislim da je to naišlo na razumevanje u potpunosti i Žozepa Borelja i Lajčaka, da nam kažu uvek kada imaju sumnju gde se nalazi bilo kakva grobnica, da ćemo odmah da otvorimo to mesto, da pokažemo javnosti“, poručio je predsednik.

Vučić je, sa druge strane, tražio da se vrše iskopavanja na devet lokacija u vezi kojih je prethodno Beograd poslao Prištini zahteve, pod sumnjom da se tamo nalaze ubijeni Srbi.

Međutim, kako dodaje, Priština je danas rekla – „ne može – zato što je na čelu Komisije (Vlade Srbije za nestala lica prim. red.) Veljko Odalović, a Veljko Odalović je valjda Gering i Gebels“, preneo je predsednik.

„Ja sam mu na to (Aljbinu Kurtiju) rekao da mi on više liči na Gebelsa nego Veljko Odalović“, kazao je dalje predsednik, podcrtavši još jednom da od strane Prištine nije video nikakav racionalni pristup.

Vučić  kaže da nikada nije ovakvom sastanku prisustvovao.

„Nečemu što nikakve veze sa realnošću i odgovornošću nema. Sada bi neko pomislio da su oni nama ne znam šta govorili – nisu. Ako ćemo do toga, više sam ja njima rekao nego bilo šta. Oni su zamerali više EU, a ne nama“, kazao je Vučić.

Neću da vam pričam o tome da je u jednom trenutku zaratio sa Rusijom, a onda poželeo i sa Kinom da ratuje, ali dobro, to sve nije važno, nek’ ostane u četiri zida

Na pitanje da li je izgovarao uvrede na račun Kurtija, kaže da nije izgovarao uvrede i psovao ga, ali i da je bio relativno oštar.

„Ne možete da ne budete relativno oštri ako vam neko dođe i usred problema nestalih osoba govori o Veljku Odaloviću – ‘znate on je član Miloševiće partije, on je Gering i Gebels’. A vi ga gledate – šta sad ovaj čovek priča, kakve ovo veze ima sa bilo čim“, dodao je Vučić.

Predsednik je na to odgovorio oštro, ali „nije prelazio granicu“.

Podnesi tužbu, nemoj više da pretiš

Na sastanku se razgovaralo i o tužbi za genocid. Predsednik kaže da je Kurtiju rekao i ono što je prethodno govorio i u Beogradu.

„Aj’ podnesi je više nemoj više da nam pretiš“, kazao je Vučić.

Kurti nam predložio Nacionalni savet Srba umesto ZSO – ne znaš da li da se smeješ ili plačeš

Kaže da su se Borelj i Lajčak ponašali korektno, ali i dodaje da su intervenisali više puta. Na trilateralnom sastanku je Kurtijev tim, kako tvrdi predsednik, izašao sa nečim što prethodno nisu rekli predstavnicima EU na bilateralnom sastanku.

„Išli su dotle da su nam predlagali – ne može Zajednica srpskih opština nego da mi uvedemo Nacionalni savet za Srbe na Kosovu, onako kako je Srbija uvela za nacionalne manjine u svojoj zemlji. I vi stanete, ne znate da li da se smejete, da li da plačete ili šta već da radite i razumete da imate posla sa ljudim akoji su neozbiljni i neodgovorni i šta ćete više“.

Žozep Borelj bi trebalo danas kasnije da se sastane i sa američkim predsednikom, Džozefom Bajdenom.

Vučić se nada da će Borelj Bajdenu „na fer i precizan način“ preneti ono što se ove događalo.

Nada se i da će SAD izaći sa jasnim stavovima, „i da se tu zna ko je odgovoran za neveliki ili nikakav napredak u dijalogu, i zašto se nekakva vrsta i političkih i bezbednosnih tenzija ponovo rađa“.

Međutim, kaže i da ne treba smetnuti sa uma da su SAD i Nemačka, ali i druge zapadne sile, učestvovale u stvaranju nezavisnog Kosova, te da će uvek ostati pri tome.

U svakom slučaju, Vučić zaključuje da je uvek važnija suština dijaloga od forme.

Kaže da to nije tako i za kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, za kojeg je kazao da će u izjavi za medije reći mnogo više nego što je to zapravo rekao na sastanku.

„To je njemu potrebno, danas su raspisali neke izbore na Kosovu, neka se hvali i priča šta god poželi, ono što je za nas važno – ja suštinom nisam zadovoljan – suština je najvažnija. Dakle, hoćete da postignete nešto ili ne, hoćete dijalog? A ako hoćete da dođete i kažete – ‘došao sam da ti pitam samo kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo i drugo me ništa ne interesuje’, onda je jasno da vi niste došli na dijalog već da ste došli da provocirate i izazovete reakciju Beograda i moju lično da napustim sastanak“.

Uskoro razgovori sa predstavnicima Srba na KiM, plašim se za njihovu bezbednost

Vučić je ujedno kazao da će Srbija nastaviti da primenjuje racionalni pristup u narednim danima, te najavio razgovore sa predstavnicima Srba sa KiM-a, jer je, kako kaže, veoma je uplašen.

Veoma sa uplašen jer sam video sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti. Veoma uplašen ne zato što je neko veoma jak, nego zbog neodgovornosti

Kaže da je uplašen za sudbinu Srba na Kosovu jer sad bolje razume ko upravlja u Prištini, ali i dodaje da će srpska strana dati sve od sebe da se nastavi dijalog i obezbedi sigurnost za građane.

„Ne postoji ništa važnije za nas od obezbeđivanja bezbednosti i sigurnosti za naše ljude na KiM i poštovanja svega onoga što je potpisano“, podcrtao je Vučić.

Pročitajte još:

Lajčak o sastanku Vučić-Kurti: Nije bio lak ali je važno da se dogodio

Kurti predložio Vučiću Nacionalno veće za Srbe umesto ZSO, traži smenu Odalovića i priznanje KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.