Vučić: Još jedne traktorske prikolice bile bi kraj naše nacije, to sebi više ne možemo da dozvolimo

Foto: Instagram / buducnostsrbijeav

„Najčudnija faza“, ovako je ocenio jučerašnje razgovore u Briselu Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti iz predsedništva Srbije. Iako je na skoro 90.minutnoj konferenciji uglavnom govorio o detaljima svojih prvih razgovora sa Aljbinom Kurtijem, na sednici srpske skupštine 22. juna predsednik će izaći sa detaljnim izveštajem o „svakom pitanju od ključnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama, ali i objektivnom situacijom sa kojima se suočavamo u međunarodnoj zajednici“. Očekuje da prištinska strana na razgovorima u julu ima konstruktivniji odnos, ali i to da će u međuvremenu neki važni ljudi razgovarati sa njima.

Priština ne želi dijalog

„Rekao sam ovo zato što nakon prospavane noći mogu da potvrdim sa izvesnošću, gotovo potpunom sigurnošću, da oni koji su došli sa prištinske strane su gotovo u potpunosti želeli da nas nateraju da napustimo razgovore i želeli su da dijaloga ne bude“, ponovio je srpski predsednik jučerašnju ocenu.

Sve što su radili, tražili, govorili, u stvari je značilo – želimo da izbegnemo dijalog i razgovor

Kaže da je uspeh postignut samo u jednoj temi „na kratko“, taman toliko – koliko je trajalo izlaganje srpske strane oko nestalih osoba.

Vučić doneo „taktičku odluku“ da umesto direktora Kancelarije za KiM za stolom bude ministar spoljnih poslova

Na pitanje TV N1 da potvrdi navode člana kosovske delegacije i Kurtijevog zamenika Besnika Bisljimija da je na razgovorima, umesto najavljenog Petra Petkovića, bio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, te da li je moguće da je ministar spoljnih poslova bio šef delegacije na sastanku sa „svojom južnom pokrajinom“, Vučić je potvrdno odgovorio, naglasivši da je on doneo takvu odluku.

„Ja sam doneo odluku da ide Nikola Selaković. Neće mi o tome donositi odluku ni Priština, ni Evropa, niti bilo ko drugi, zato što mi je bio potreban zbog određenih podataka i zbog odnosa sa Boreljom. To je bio moj taktički pristup. Što se tiče delegacije, ja sam vodio delegaciju. Predsednik je viši od ministra spoljnih poslova, pa bi neko mogao da kaže da ste time priznali Republiku Kosovo. Kao što znate nismo. Uvek će o tome da odlučuje Srbija, ko će da ide. Nemamo nameru da priznamo nezavisno Kosovo, ali imamo nameru da razgovaramo. Mi imamo nameru da postignemo kompromis i vrlo čvrsto i snažno branićemo naše interese“, odgovorio je Vučić.

Srbi su planirali da u prvom delu razgovora, dok se bude govorilo o evropskim pitanjima, bude prisutan Nikola Selaković, dok u drugom Petar Petković, koji je, otkriva predsednik, bio u susednoj kancelariji i slušao šta odjekuje kroz zidove.

„O toj taktici sam odlučivao ja, pošto sam ja najiskusniji na svetu“, zaključio je u odgovoru za N1.

Ne postoji niko ko bolje poznaje situaciju, uključujući i Brisel. 

Iako ne može da menja strategiju, može da iznenađuje sa taktikom u skladu sa interesima Srbije i naroda na KiM, dodao je na kraju.

Srbija hoće rezultate o nestalima, Priština izbegava

Srbija po pitanju nestalih, tvrdi Vučić, želi da postigne svaku vrstu dogovora jer se radi o civilizacijskom dostignuću.

„Da pokušamo ljudima da pokažemo da mi ne želimo nikoga da sakrijemo a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM, gde bismo i kako bismo mogli da izvršimo određena iskopavanja i utvrdimo ima li tamo zakopanih Srba ili ne“, kazao je Vučić.

Srbija je ispitala do sada 21 lokaciju, na četiri lokacije su pronađena tela, kako se pretpostavlja, ubijenih Albanaca. Na poslednjoj ispitanoj lokaciji – Kiževku, pronađeni su ostaci 11 osoba, od kojih su dva tela proverom DNK analize Albanci.

„Ništa nismo krili i na svaki njihov zahtev, kako Albanaca, tako EULEX-a i svih drugih međunarodnih organizacija i institucija, odgovorili smo i krenuli odmah na posao“, kazao je.

Srbija je zatražila pretragu više lokacija na Kosovu i Metohiji, od kojih je jedna Košare, međutim, osim obećanja Prištine da će tokom juna izvršiti pretragu terena, nije bilo ikakve informacije do sada odatle.

Srbija je takođe prethodno zatražila da se ispitaju i lokacije u Lapušniku, Dojnici kod Prizrena, u Rogovu kod Istoka i Livočkom jezeru, i to još 2013 godine, te Javoru kod Suve Reke, Baljevcu kod Kline i Meji kod Đakovice, od 2020.

Samo za Lapušnik, Dojnicu i Javor su naveli da je izdat sudski nalog ali da nije utvrđen plan aktivnosti“, objasnio je Vučić. Ostali zahtevi ostali su bez povratne informacije za Beograd iz Prištine.

Od kosovske strane zatražili su i da otvore arhive OVK o grobnicama u kojima su Srbi, ali da su dobili odgovor da takve arhive ne postoje, iako Srbija ima dokaz da ih ima, čak i u knjizi koju su Albanci delili po svetu „Zločini Srba nad Albancima“ autora Nusreta Plane“, a predsednik je knjigu koristio iz depoa arhive OVK, kako su sami Albanci u knjizi naveli.

„Sad nas uveravaju da ne samo da ne postoje depoi, nego da nikad nije postojala ni arhiva“, preneo je odgovor kosovske delegacije.

Vučić kaže da je sa jedne strane zahvalan predstavnicima EU koji su kao konstruktivan ocenili predloge Srbije o potencijalnim masovnim grobnicama, ali da je šef kosovske pregovaračke delegacije Besnik Bisljimi rekao da oni neće da dozvole eksakavaciju, iz „prostog razloga što će vest da bude da se vrše iskopavanja, pa bi neko mogao da pomisli da su Albanci činili zločine“.

„I onda smo svi stali i u čudu se zgledali. Kod nas Srba ne postoji nikakav problem, ne želimo da krijemo, da štitimo bilo koga ko je činio zločine. Želimo da se otkriju mesta gde su sahranjeni bilo srpski borci, bilo civili, poput porodice Šutaković, gde su otac, majka i troje dece ubijeni u bunkeru, sa još dva člana porodice Petrović“.

Vučić navodi da je ova lokacija u Đakovici jedina ispitana lokacija sa srpskim žrtvama.

Kao važno za unapređenje srpsko-albanskih odnosa Vučić je ocenio danas upravo pronalaženje nestalih lica.

„Na žalost onda smo dobili pravi odgovor. Kada je izgledalo da će svi da prihvate takav dogovor i već smo to ili parafirali sa Hotijem, kako treba da izgleda sve oko borbe za pronalaženje nestalih osoba, onda smo kao ključni argument sa albanske strane dobili – ‘ne, ne nije to suština, suština je da se smeni Veljko Odalović’.

Kako je moguće da prištinska delegacija određuje ko će biti u srpskoj radnoj grupi ili na čelu komisije za nestala lica – postavio je retoričko pitanje Vučić, ocenjujući ovaj zahtev kao „drzak i bezobziran“.

I danas je ponovio da je odgovor usledio sa druge strane stola o tome da je Odalović „Gering i Gebels srpske fašističke politike“ i kako mora da se skloni.

„A onda sam ja reagovao, možda i preoštro i nisam trebao na takav način da reagujem, možda sam i uvredio gospodina Kurtija u tom trenutku ali sam uzvratio na brutalniji način nego što su bile njegove reči“. Iako priznaje da ne može da kaže da se pokajao nakon toga, bio je iznenađen da „neko može da koristi takav rečnik i da se na takav način odnosi prema suverenoj želji onome što Kosovo nije“.

Ne bi pričao o Kurtijevim predlozima da nisu oni izašli u javnost

Što se tiče ostalih delova sastanka koji su bili neuspešni, Vučić je napomenuo da ne bi izlazio u javnost da nisu to već učinili kosovski predstavnici juče u razgovoru sa medijima i na društvenim mrežama. Pojedinačno je potom objasnio četiri tačke Kurtijevog predloga.

Tvrdi da je kosovska delegacija deset puta izašla sa zahtevom za priznanje Kosova, ponavljajući „kada, kada, kada…“ na šta je odgovor stigao „samo jednom, ali snažno i veoma čvrsto – nikada“.

Što se tiče jučerašnjeg izraza „Kurti se detonirao“ koji je upotrebio da opiše reakciju kosovskog premijera kada mu je to saopštio, Vučić danas registruje da je bilo „s pravom“ kritika na odabir takvih njegovih reči, te priznaje da je možda pogrešio.

„Ali ne znam kako bih opisao takvu situaciju, prosto, čovek je valjda mislio da mi moramo da prihvatimo ono što oni kažu i posebno to što se deset puta pozivao na američkog predsednika Bajdena“, dodao je.

„Rekao sam mu da smo mi nezavisna zemlja, da mi imamo drugačiji stav po pitanju Kosova u odnosu na SAD, premda poštujemo SAD i taj stav ne menjamo po pitanju južne srpske pokrajine. Onda je ta reakcija bila još žešća i teža i govorili su kako se mi u stvari naoružavamo zbog njih, što nisam imao potrebe juče da demantujem, iako je to besmisleno što priča, ali ono što je važno je da Srbija kao nezavisna zemlja ima pravo da se naoružava, da štiti svoju zemlju da odvraća potencijalnog agresora od napada na nju“.

Opisujući dalje atmosferu, preneo je da iako Srbija nema potrebe da se pravda, ipak je Kurtiju odgovorio na pitanje da se Beograd naoružava od Rusa – Srbija trenutno više kupuje od Francuza, a nešto i od Španaca.

„Oni više nisu znali šta će da kažu, prosto više nisu znali šta će sa sobom“, dodaje.

Međutim, došlo se do sledećeg pitanja, deklaracije o miru.

„Te deklaracije mogu da naprave samo suverene nezavisne države, ali su na svaki način pokušali da upotrebe jednu dobru reč – mir, a na tome smo insistirali i mi, da opet proguraju priču o nezavisnosti“.

Naravno, to je bilo jasno i evropskim posrednicima, kaže Vučić, odajući im priznanje da su veoma korektno reagovali na sve.

Što se tiče Kurtijevog predloga CEFTA u SEFTA, Vučić je objasnio ono što, kako kaže, neki novinari u Beogradu nisu razumeli u čemu je razlika, niti je iko shvatio, te da je samo dvoje, troje njih moglo da zna u čemu je trik.

„Oni su hteli da naprave novu Southeuropean free trade agreement (Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope, pri. red.), da bi moglo da bude Republic of Kosova i da ubace svoje državne simbole i da bi mogli da kažu da je Kosovo priznato od strane Srbije a ne da idu pod sporazumom kakav imamo, i koji je odličan – gde je Kosov sa zvezdicom i gde nemamo nikakvih problema. Opet imamo istu priču, gde na mala vrata pokušaju da to urade“.

„Ono što je bilo neverovatno, insistirali smo na tome da u skladu sa pravilom pacta sunt servanda, u skladu sa svim onim što je potpisano, moraju da se ispune obaveze prema Republici Srbiji koje su oni potpisali ali su potpisali i predstavnici EU“, naglasio je srpski predsednik.

Ponovo o Isusu, ali onom koji se „rodio 14. februara“

„Dakle, molili smo da ispune ono što je njihova obaveza za ZSO. Oni su to u potpunosti odbijali. Gospodin Kurti je sve vreme pričao o 14. februaru. Ja, kada sam već 20 puta slušao o 14. februaru, ne razumevajući šta je to 14. februar, pa sam pitao je l’ se to Hristos rodio 14. februara? Dobio sam odgovor da su bili izbori kad se Kurti rodio.

„Svet počinje od 14. februara, jer od kad je on pobedio na izborima, sve te prethodne vlade njihove bile su nelegitimne, nepostojeće i on neće da prihvati te sporazume i hoće da vidi šta će da radi u budućnosti“.

Kaže i da su se svi nasmejali na predlog o Nacionalnim savetima nalik onom u južnoj Srbiji.

Stoga, tačke o kojima nije želeo da priča, ali je to ipak učinio jer su Albanci prethodno izašli u javnost sa svojim predlozima, želeo je i da javnosti u Srbiji sada opiše kroz to „kakva je nemoguća atmosfera bila – jer oni ne žele dijalog“.

Strah za bezbednost Srba na KiM

Ipak ne misli da je to dobro za Srbiju.

„Zato što takva vrsta neodgovornosti i neozbiljnosti na kraju, plašim se – može da dovede da eskalacije na Kosovu i Metohiji“.

„Danas možete da mi govorite šta hoćete, možete da napadate Srbiju, možete da činite šta god vam je volja, ja znam koliko ima nedovoljno odgovornih ljudi, da ne upotrebim težu reč, koji danas napadaju u Prištini i koji mogu da urade svakojaka čuda koja ne bi bila ni u interesu Albanaca ni u interesu Srba“.

Stoga moli međunarodnu zajednicu pre svega, da vode računa da se ne dogode bilo kakvi incidenti ili bilo šta što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost i to u celom regionu.

„Kada sam ja uputio taj apel, onda sam dobio sa druge strane, ja Vas molim g. Vučiću da ne bude provokacija sa Vaše strane. O kakvoj provokaciji govorite? Pa to je držanje liturgije u srpskim crkvama koje su dobile zemljište u vreme vladavine Slobodana Miloševića“ – ovako je opisao delić atmosfere iz Brisela.

Kaže da je upravo to bila jedina stvar na sastanku na koju je ostao nem celih 30 sekundi, ne verujući šta je čuo.

„Nije provokacija to što vam ispisuju grafite po crkvi. Nije provokacija to što mokre po verskom objektu, već je provakcija to što se služi jutarnja liturgija u srpskoj pravoslavnoj crkvi“, rekao je takođe.

To je razlog da se razume zašto su Dečani ugroženi i zašto se Srbi na KiM osećaju ugroženo, kaže Vučić.

Posle činjenice da su ruske trupe napustile Kosovo i Metohiju, Vučić kaže i da „mi moramo samo sa NATO-m da razgovaramo, u skladu sa mandatom UN“ te da je zato razgovarao  sa Jensom Stoltenbergom.

Molio ih za poštovanje dogovora u Briselu o slanju oružanih formacija na sever Kosova.

Molio da se ne pravi prava vojska jer nemaju pravo po rezoluciji 1244 za svoju vojsku. Da li su slušali?! Naravno da ne i ne žele da slušaju

U međuvremenu, Srbija pravi „vrlo snažnu vojsku, mnogo snažnu vojsku, nego što je ikada bila“.

„A ako me pitate da li nam je potrebna bilo kakva avantura sa NATO-m, ni slučajno. Kroz to smo prolazili i ja ne želim da se takve stvari dešavaju ali sam uvek spreman da kažem Albancima da neću dozvoliti ugrožavanje života i imovine srpskog naroda“, upozorio je dalje, naglasivši na kraju:

„Tu nema neke velike folozofije, i u toj vrsti ravnoteže i balansa straha leži naša snaga, jer mi da gledamo slike – kako će neko na traktorima da nam dolazi.. Pa srce svakog od nas je obeleženo traktorskim kolonama iz Krajine. Svakoga od nas i danas, kada dolazi 4.,5. avgust, kada pogledate snimke naših žena, dece, staraca, boraca, koji dolaze na traktorskim prikolicama u Srbiju, ima li nekoga da mu srce ne zakuca jače i da mu nije teško?! Zamislite da Srbija to još jednom preživi. To je nemoguće, to više ne bi bio ožiljak na našim srcima i duši. To bi bio kraj postojanja naše nacije. Mi to sebi ne možemo da dozvolimo“.

Srbija je konačno juče htela da razgovara o energetici, posebno o Valaču. Hteo je rpedsednik da ih zamoli da ne zazuzimaju Valač, za koji je ranije rekao da je srce Severa, ali i da niko nije hteo o tome da razgovora.

Ipak, ono što je važno jeste da su razgovori vođeni.

„Uvek je bolje da se razgovara, kaže predsednik, te će Srbija sve probleme pokušavati da rešava razgovorom.

„Ali su za razgovor potrebni racionalni ljudi koji razumeju svoje domete, prava i mogućnosti, ali koji dobro znaju koje su njihove granice i mogućnosti i dokle mogu da idu“, dodao je.

Na ponašanje srpske delegacije je ponosan, svih ljudi u njoj. Kaže bili su pripremljeni toliko „da su u svakom trenutku imali svaku informaciju i papir“, a posebno se zahvalio Kancelariji za KiM.

Među brojnim materijalom koji je danas pokazao su i slike uništenog groblja u Orahovcu, slika grafita „Isus mrzi Srbe“ sa crkve Sv. Spasa u Prištini, te kako je kazao, kompletnu dokumentaciju uništenih pravoslavnih hrišćanskh grobalja.

Pohvalio se i ekonomski rezultatima na kraju obraćanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.