Gaši: Kurti pokazao napredak sa SEFTA, Vučić konstruktivnost da ne odbaci, zahtev za istraživanje mogućih masovnih grobnica na Kosovu razuman

Foto: Špetim Gaši

Nijedna strana nije pokazala da je spremna u ovom trenutku za kompromise koji su potrebni za konačan sporazum. Kurti je napravio napredak sa predlogom o SEFTA-i, a Vučić pokazao konstruktivnost ne odbacujući taj predlog, ocenio je u razgovoru za KoSSev potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, Špetim Gaši (Shpetim Gashi).

„Ako ostavimo po strani simboliku i malo glume naših lidera za svoju domaću publiku, sastanak u Briselu je bio dobar i označava početak još jednog dugog dijaloga“, kaže Gaši.

Glavni napredak je Kurtijeva posvećenost zajedničkom regionalnom tržištu, koje je nazvao SEFTA, jer, bez obzira da li ga nazivamo SEFTA, mini-šengen ili zajedničko tržište, principi su isti, ocenjuje.

„Vučić je takođe bio konstruktivan, nije odbacio Kurtijev predlog o SEFTA-i, i mislim da će oni razraditi detalje na budućim bilateralnim i regionalnim sastancima“, dodao je Gaši.

„Vučić je razumljivo odbacio ostala Kurtijeva tri predloga. I Vučićev zahtev za ispitivanje mesta za koje se sumnja da su masovne grobnice na Kosovu je takođe razuman. Obe strane bi trebalo da budu otvorene za istraživanje svih lokacija gde god se one nalazile, bez obzira na etničku pripadnost žrtava“.

Ipak, Gaši naglašava da suštinski nije bilo drugog napretka na sastanku, ali i da s obzirom na to da se radilo o prvom pregovaračkom susretu, nije trebalo ni da se očekuje više.

„Moj ukupan utisak je da nijedna strana nije pokazala da je spremna da sada napravi kompromise koji će biti potrebni za sporazum.

O ostalim reakcijama na jučerašnje razgovore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, kao i samim dešavanjima u Briselu, čitajte u vestima u nastavku.

Surlić: Albanska strana nespremna za bilo kakav kompromis, dijalog uslovljen priznanjem za Srbiju bezperspektivan

Bisljimi: Nismo otvorili pitanje crkava u Briselu, niti ćemo, Srbija promenila pregovarača, umesto Petkovića, ministar spoljnih poslova

Prve reakcije u Prištini na dijalog u Briselu, opozicija kritikuje Kurtija, vlast brani

Kurti predložio Vučiću Nacionalno veće za Srbe umesto ZSO, traži smenu Odalovića i priznanje Kosova, počela priprema tužbe za genocid

Vučić: Kurti došao da pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’, rekao sam mu nikada i on se detonirao

Lajčak o sastanku Vučić-Kurti: Nije bio lak ali je važno da se dogodioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.