Kurti predložio Vučiću Nacionalno veće za Srbe umesto ZSO, traži smenu Odalovića i priznanje Kosova, počela priprema tužbe za genocid

Vučić Kurti
Foto: Žosep Borelj, Tviter

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, izašao je na današnjem sastanku u Briselu sa četiri predloga među kojima su formiranje Nacionalnog veća za Srbe na Kosovu umesto ZSO, i potpisivanje mirovnog sporazuma između Beograda i Prištine. Imao je još jedan zahtev – da Veljko Odalović više ne obavlja funkcije predsednika Komisije za nestala lica. Kosovo je započelo pripreme za podnošenje tužbe za genocid protiv Srbije i traži pomoć međunarodnih partnera i domaće javnosti u prikupljanju informacija, kazao je on medijima nakon sastanka.

„Pokazali smo svoj kritički odnos prema dosadašnjem procesu i dogovorima. Izražavamo spremnost za konstruktivan dijalog za uzajamno priznavanje“, sumirao je utiske sa današnjeg sastanka kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Najavio je da će sledeći sastanak na visokom nivou biti održan pre letnje pauze koja počinje 25. juna.

Kurti se nakon nove runde dijaloga oglasio objavom na Fejsbuku saopštivši da je na sastanku izneo četiri predloga koji nisu prihvaćeni. Ujedno je kazao da se strane nisu složile oko dnevnog reda „budućeg dijaloga“.

Kurti je predložio trgovinski sporazum i da se odmah potpiše zajednički mirovni sporazum između Beograda i Prištine, a kada je reč o dijalogu, zatražio je da nakon uzajamnog priznanja dođe do bilateralnog reciprociteta za manjine. Imao je još jedan zahtev, da Veljko Odalović više ne obavlja funkcije predsednika Komisije za nestala lica u Srbiji.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kako je kazao – zatražio je da se izvrše iskopavanja na devet lokacija za koje je prethodno Beograd poslao Prištini zahteve, pod sumnjom da se tamo nalaze ubijeni Srbi ali da je Priština danas rekla – „ne može – zato što je na čelu Komisije (Vlade Srbije za nestala lica prim. red.) Veljko Odalović, a Veljko Odalović je valjda Gernig i Gebels“.

„Ja sam mu na to (Aljbinu Kurtiju) rekao da mi on više liči na Gebelsa nego Veljko Odalović“, kazao je Vučić.

1. Šest zemalja zapadnog Balkana napreduje prema CEFTA-i u SEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope) prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU.

2. Kosovo i Srbija odmah potpisuju zajednički mirovni sporazum kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge. Ovo je važno kao nikada ranije, dan nakon samita NATO-a u Briselu i tamošnjih jednoglasnih poruka.

3. Posle uzajamnog priznavanja između Republike Kosovo i Republike Srbije, u obe naše zemlje imaćemo bilateralni reciprocitet, uključujući i pitanje manjina ovde. Dakle, Srbi na Kosovu mogu da imaju svoje Nacionalno veće kao što to imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji.

4. Od pitanja nestalih, nasilno nestalih, treba da se udalji sa pozicije koju obavlja i treba da se sasluša rukovodilac srpske delegacije gospodin Veljko Odalovića, koji je 1997-1999 bio „Načelnik Kosovskog okruga“, i vodio okupirano Kosovo zajedno sa g. Zoranom Anđelkovićem.

Kurti sa druge strane kaže da na njegov prvi predlog nije dobio odgovor, dok su ostala tri odbijena.

„Nadam se da će po povratku u Beograd, gospodin Vučić i g. Selaković da razmisle i ozbiljno razmotre prihvatanje ovih predloga“, poručuje Kurti.

„Srbija je počinila genocid, podnosimo tužbu“

Osim objavom na Fejsbuku, Kurti se nakon sastanka u Briselu sastao i sa medijima.

Njima je izneo suprotna viđenja za razliku od predsednika Srbije. Kaže da je kosovska delegacija bila konstruktivna, a za srpsku kazao je da je na sastanak došla sa „starim temama“.

Kurti je i danas ponovio novinarima da je Srbija „počinila genocid“, te da su započeli sa „prvim pripremama“.

„Započeli smo sa pripremama tužbe za genocid protiv Srbije. Međutim, svaki put kad to spomenemo pozivamo međunarodne institucije, kosovske institucije i građane da nam pomognu sa dokumentacijom i pripremama, jer posla ima. Dogodio se genocid i mora da bude tužbi. Koliko će proces da traje zavisi od radnih timova i stručnjaka“, poručuje.

Kosovski premijer je ponovio da dijalog vidi na isti način kao i američki predsednik, kao sredstvo za postizanje cilja – uzajamno priznanje.

„Vidimo dijalog za uzajamno priznavanje rekao je predsednik Bajden. Srbija mora da prizna Kosovo, Srbija da prizna Kosovo i tada Republika Kosovo da prizna Srbiju“, kazao je.

Kada je reč o dijalogu koji je prethodno vođen za vreme vlade Avdulaha Hotija, Kurti kaže da „moramo imati na umu da je prethodne sporazume sklapala nelegitimna vlada“, ali i to da nijedan od prethodnih sporazuma nije validan, ukoliko ne postoji prethodni sporazum“.

Ipak, kosovski premijer se nada da, da će se od početka razgovarati ozbiljno i iskreno o glavnim pitanjima. Tvrdi da nije pesimista, „jer se sada bave stvarima u njihovoj osnovi i ne pokušavaju da izbegnu slona u sobi“.

Na pitanje o „lokacijama masovnih grobnica u Srbiji“, Kurti je kazao da bi o tome trebalo upitati srpsku stranu.

„Ne možemo tražiti od Albanaca četvrtinu informacija o lokaciji grobnica u Srbiji, kada možemo vrlo lako da pitamo Veljka Odalovića, Zorana Anđelkovića i Dušana Mihajlovića. Oni znaju.“, kazao je.

Zaključuje i da je jasno da EU smatra da bez uzajamnog priznanja ne može doći do integracije Srbije u EU, iako to ne kažu eksplicitno.

„Kosovo i Srbija ne mogu da se integrišu u EU bez uzajamnog priznavanja“, podcrtao je Kurti.

Kurti o ZSO: Protiv Kosova je, ne želimo da ponovimo bosanski scenario

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, na čemu insistira srpska delegacija, Kurti kaže da ovo telo ne može da se formira, jer je, kako navodi, „protiv Kosova, i nije ni za Srbe“.

Ujedno tvrdi da ne žele da se scenario u BiH ponovi na Kosovu.

„Zajednica nije za Srbe, ali je i protiv Kosova. Ne želimo da većina bude privilegovana nad manjinom, ali i ne želimo da se ponovi scenario Bosne i Hercegovine“, rekao je Kurti.

Predsednik Srbije je nakon današnjeg sastanka optužio Prištinu da je pokušala da okonča dijalog. Kazao je da se dve strane ni oko čega nisu složile da Kurti ne želi da formira ZSO, da neće da odobri zahteve Beograda za iskopavanja na teritoriji Kosova u potrazi za nestalima, i da je samo došao da ga pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’. „Rekao sam mu nikada i onda se on detonirao“, kazao je danas Vučić.

Više o tome u posebnoj vesti: Vučić: Kurti došao da pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’, rekao sam mu nikada i on se detonirao

O današnjem sastanku u Briselu govorio je i izaslanik EU za dijalog Beograd i Prištine, Miroslav Lajčak. VIše o tome u:

Lajčak o sastanku Vučić-Kurti: Nije bio lak ali je važno da se dogodioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.