Bisljimi: Nismo otvorili pitanje crkava u Briselu, niti ćemo, Srbija promenila pregovarača, umesto Petkovića, ministar spoljnih poslova

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da na današnjem sastanku u Briselu, između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nije otvorena tema statusa pravoslavnih verskih objekata. Prema njegovim rečima, neće biti ni otvoren.

U intervjuu za Desk KTV, rekao je da je besmisleno da u sekularnoj državi poput Kosova crkva stekne autoritet da postane deo kreiranja politike.

„Uopšte nismo pokrenuli pitanje statusa verskih objekata, niti to nameravamo. Ali na sastanku u Prištini sa Lajčakom i Palmerom istakli smo našu zabrinutost, koja se tiče toga da je besmisleno to što u sekularnoj državi crkva stiče takav autoritet. Problem je malo širi, imamo nešto veći miks, mi imamo mešavinu pravoslavne crkve na izborima u Crnoj Gori i Bosni, to je u funkciji ekspanzionističke politike Srbije i trebalo bi da je EU tretira kao takvu. To ne treba posmatrati kao inicijativu za garantovanje prava zajednice, već kao pokušaj da religija znači pojam elemenata državnosti“, rekao je Bisljimi, koji je danas takođe bio u Briselu na sastanku sa srpskom stranom u okviru dijalog za normalizaciju odnosa.

Bisljimi je kazao da je Kosovo u današnjim razgovorima dokumentovalo pred Evropskom unijom da je Srbija sabotirala svaki potpisani preliminarni sporazum, dodajući da je među njima i onaj za Zajednicu srpskih opština.

„Kosovo nije potpisalo sporazum sa Srbijom u Briselu, potpisalo je 23 sporazuma i pridruživanje je jedan od njih i to treba posmatrati u ovom kontekstu. Asocijacija bi danas mogla da predstavlja problem za raspravu ako bi obe strane imale izveštaje o tome da nemamo problema sa primenom drugih sporazuma. Danas smo dokumentovali pred EU da je Srbija sabotirala svaki od preliminarnih sporazuma i da ima nula kredibilitet da zahteva od kosovske strane primenu dodatnog sporazuma, npr. sporazum o carinskim akcizama, prema kojem Srbija i dalje izdaje markice gde se kaže carinska filijala u Prištini kao filijala carine u Nišu, zatim smo spomenuli i sporazume o slobodnoj trgovini sa svim barijerama koje Srbija postavlja na izvoz robe, i drugih problema. To pokazuje da Srbija nikada nije bila strana koja sarađuje.

Čak ni u EU ne postoji optimizam za brz dogovor između Kosova i Srbije

Prvi potpredsednik kosovskog premijera za evropske integracije Besnik Bisljimi rekao je da čak ni u EU ne postoji optimizam za postizanje brzog sporazuma između Kosova i Srbije.

Ali Bisljimi je rekao da izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića treba posmatrati u kontekstu političke situacije u Srbiji. U Srbiji ima više izjava za domaću potrošnju.

„Mislim da ni unutar EU ne postoji optimizam za brz dogovor, ali s druge strane, postoji uverenje da Vučićeve izjave treba gledati u kontekstu tamošnje političke situacije. To su izjave za domaću upotrebu u Srbiji. Jer prema njihovom tumačenju, Vučić takođe dobro zna o čemu se vode pregovori. Kažem da ovo stvara plodno tlo za zabrinutost – čak i unutar EU – ukoliko se osmisli proces koji bi trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja, a druga strana kaže da taj proces nikada tuda neće voditi“, rekao je Bisljimi u intervjuu za KTV.

Bisljimi je rekao da postoji mogućnost sastanka kosovske i srpske strane početkom jula.

Istakao je da je problem nastao u trenutku kada je kosovska strana pokazala da u poslednjih deset godina dijalog nije bio strukturisan i da kraj nije poznat.

Dodao je da je ovo dalo puno prostora za tumačenje.

„To je bio predlog na početku da se glavni elementi sveobuhvatnog sporazuma postave pravno obavezujućim, a zatim da se obezbede oni drugi elementi koji se moraju primeniti nakon potpisivanja konačnog sporazuma. Ali – da ne započnemo sa pojedinačnim sporazumom i da na kraju kažemo da donosimo konačan sporazum a da se ne zna kako će izgledati“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi: Vučić je tokom razgovora vređao i provocirao na srpskom jeziku

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da je na sastanku u Briselu između kosovske i srpske strane bilo uvreda sa ove druge.

Bisljimi je za za Desk na KTV rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta vređao i govorio na srpskom jeziku, na šta su upozorili zvaničnici EU.

„Bilo je uvreda i provokacija predsednika Srbije Vučića. Sa srpske strane bio je aktivan samo Vučić, drugi učesnik, što je za nas bilo iznenađenje, jer je u protokolu bilo da će biti glavni pregovarač Petković, a u poslednjem trenutku ga je zamenio ministar spoljnih poslova, što je nama bio pokazatelj da Srbija na razgovore sa Kosovom dolazi sa ministrom spoljnih poslova. Kada se Vučić izgubio, počeo je da govori na srpskom i vređa. Nekoliko puta smo upozorili domaćina da je službeni jezik engleski. Spomenuli smo da njegovi napori predstavljaju provokaciju, ali nakon polovine razgovora kada je video da su beskorisni, promenio je pristup“, rekao je.

Bisljimi je dodao da je u razgovorima Srbija imala malo spremnosti da razmisli o četiri predloga koja je dalo Kosovo.

„Bilo je vrlo malo volje da se razmisli o našim idejama i predlozima i potrebi da se postigne konačni sporazum u roku koji uključuje priznanje. „Srpska strana misli da je status Kosova na stolu i da o njemu treba razgovarati sa srpskom stranom“, rekao je on.

Povezane vesti: 

Prve reakcije u Prištini na dijalog u Briselu, opozicija kritikuje Kurtija, vlast brani

Kurti predložio Vučiću Nacionalno veće za Srbe umesto ZSO, traži smenu Odalovića i priznanje Kosova, počela priprema tužbe za genocid

Vučić: Kurti došao da pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’, rekao sam mu nikada i on se detonirao

Lajčak o sastanku Vučić-Kurti: Nije bio lak ali je važno da se dogodioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.