Prve reakcije u Prištini na dijalog u Briselu, opozicija kritikuje Kurtija, vlast brani

Kurti je izašao sa četiri predloga: Nacionalno veće za Srbe umesto ZSO, potpisivanje mirovnog sporazuma između Beograda i Prištine, bez Veljka Odalovića za predsednika Komisije za nestala lica, SEFTA umesto CEFTA. Vučić je dan ranije saopštio šta traži Srbija u razgovorima: pitanje nestalih, formiranje ZSO, problemi Srba sa KiM i crkve. 

Danas je sumirao kako Srbija vidi Kurtijev nastup: albanska delegacija ne želi da ispuni ranije potpisane ugovore, ne žele uopšte da razgovaraju o Zajednici srpskih opština, tražili su hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo, nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama, pošto je zemljište za te crkve dato u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Kakve su reakcije u Prištini?

Konjufca: Srbija u okviru dijaloga koristi dvostruke standarde, ne sprovodeći sporazume

U svojoj reakciji predsednik kosovske skupštine, Gljauk (Glauk) Konjufca, ponovio je da bi kosovske institucije trebalo da „verifikuju dogovore postignute u dijalogu sa Srbijom“.

Tokom okruglog stola sa predsednicima parlamentarnih odbora o nadzornoj ulozi dijaloga Kosovo i Srbija, ocenio je da Srbija u okviru dijaloga koristi dvostruke standarde, ne sprovodeći sporazume, poput onih sa diplomom, zahtevajući uspostavljanje Asocijacije koje je Ustavni sud odbio.

„To su verovatno dvostruki standardi koje možemo prepoznati u procesu dijaloga sa Srbijom. Ono što Srbija smatra strateškim stavom je da ćemo zatražiti ono što je potpisano, a mi smo to zapravo odbili kroz naše institucije i ustavni poredak, jer je sporazum o Zajednici takav bio da je prekršio ustavne temelje Kosova. Istim argumentom žele da dobiju nešto u dijalogu u odnosu na nas, gde smo istim metodama imali pristup određenim sporazumima“, kazao je on.

Bisljimi: Nismo otvorili pitanje crkava u Briselu, niti ćemo

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi) večeras je na KTV, uključujući se iz Brisela, a nakon današnjih razgovora, rekao da na današnjem sastanku u Briselu „nije otvorena tema statusa pravoslavnih verskih objekata“.

„Uopšte nismo pokrenuli pitanje statusa verskih objekata, niti to nameravamo. Ali na sastanku u Prištini sa Lajčakom i Palmerom istakli smo našu zabrinutost, koja se tiče toga da je besmisleno to što u sekularnoj državi crkva stiče takav autoritet. Problem je malo širi, imamo nešto veći miks, mi imamo mešavinu pravoslavne crkve na izborima u Crnoj Gori i Bosni, to je u funkciji ekspanzionističke politike Srbije i trebalo bi da je EU tretira kao takvu. To ne treba posmatrati kao inicijativu za garantovanje prava zajednice, već kao pokušaj da religija znači pojam elemenata državnosti“, rekao je Bisljimi.

 

Bisljimi je kazao i da je Kosovo u današnjim razgovorima dokumentovalo pred Evropskom unijom da je Srbija sabotirala svaki potpisani preliminarni sporazum, dodajući da je među njima i onaj za Zajednicu srpskih opština.

„Kosovo nije potpisalo sporazum sa Srbijom u Briselu, potpisalo je 23 sporazuma i pridruživanje je jedan od njih i to treba posmatrati u ovom kontekstu. Asocijacija bi danas mogla da predstavlja problem za raspravu ako bi obe strane imale izveštaje o tome da nemamo problema sa primenom drugih sporazuma. Danas smo dokumentovali pred EU da je Srbija sabotirala svaki od preliminarnih sporazuma i da ima nula kredibilitet da zahteva od kosovske strane primenu dodatnog sporazuma, npr. sporazum o carinskim akcizama, prema kojem Srbija i dalje izdaje markice gde se kaže carinska filijala u Prištini kao filijala carine u Nišu, zatim smo spomenuli i sporazume o slobodnoj trgovini sa svim barijerama koje Srbija postavlja na izvoz robe, i drugih problema. To pokazuje da Srbija nikada nije bila strana koja sarađuje“.

Konačno, Bisljimi je kazao da se kosovska strana iznenadila kada je umesto Petkovića kao glavnog pregovarača, što je bilo navedeno u protokolu, videla ministra spoljnih poslova Srbije, Nikolu Selakovića. Takođe, on je naveo da je srpska strana vređala na srpskom jeziku. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Pojašnjenje za „Gebelsa i Geringa“

U kosovskim medijima izašlo je i navodno pojašnjenje izjave Aljbina Kurtija, a koju je prethodno za medije preneo srpski predsednik Aleksandar Vučić, u kojoj je Veljka Odalovića i Zorana Anđelkovića, kako Vučić tvrdi, Kurti navodno uporedio sa Gebelsom i Geringom.

Kosovski mediji, međutim, prenose izjavu prvog potpredsednika vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog – Besnika Biljimija (Bislimi), da Kurti nije uporedio Odalovića i Anđelkovića sa Gebelsom i Geringom, već je time hteo da ukaže na to da vlasti u Srbiji rade slično onima koji su bili na vlasti u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata.

Haradinaj: „Potpuni neuspeh Kurtija u Briselu“

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj (Ramush), današnji nastup kosovskog premijera Aljbina Kurtija u dijalogu u Briselu, ocenio je kao potpuni neuspeh i iznenađen je što mu priznavanje Kosova, kako Haradinaj tvrdi, nije prioritet.

„Potpuni neuspeh premijera Kurtija u procesu dijaloga. Iznenađujuće je zašto mu priznavanje Kosova nije prioritet. Njegov prvi prioritet je transformacija CEFTA u SEFTA. Smešno. Kao i drugi prioritet, mirovni sporazum dve zemlje, kao i pristup nestalima“, poručuje on u svojoj reakciji na Fejsbuku.

Mišljenja je i da je uzajamno priznavanje jedini rezultat koji je Kosovu potreban iz dijaloga, jer, prema njegovim rečima, to podrazumeva mir i napredniji ekonomski status, ali takođe otvara puteve za otkrivanje istine o nestalima.

„Ovakav pristup raspravljanju o temama bez međusobnog priznavanja, kao što se ranije dešavalo u procesu dijaloga, nema rezultata i u ovoj fazi je opasan za zemlju“, ističe Haradinaj.

PSD: „Lažne vesti, Aljbin se ne bi sastao sa Vučićem bez izvinjenja“

„Ovo je montaža. Do ovog sastanka nije došlo. Lažne vesti. Aljbin se ne sastaje sa Vučićem bez izvinjenja Srbije“, ironični su bili danas aktivisti Socijaldemokratske partije koji su se okupili na gradskom trgu u Prištini držeći veliki bilbord na kom se nalazila fotografija današnjeg sastanka u Briselu.

Inače aktivisti PSD su bili vidljivi i nedavno u još jednoj poruci protiv Kurtija ali i srpske crkve, organizujući studentski protest u Prištini ispred vrata hrama Sv. Spasa protiv toga što je u njemu obeležena hramovna slava, a ispisujući grafit „Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija.

Aktivisti stranke koja je nastala odvajanjem od Samoopredeljenja sada tvrde da se oni bore protiv „dezinformacija“, i da se sastanak sa srpskom stranom ne može organizovati dok Srbija ne prizna Kosovo, ali i bez „izvinjenja“.

„Takav sastanak se ne odvija bez izvinjenja iz Srbije, bez razjašnjavanja sudbine nestalih. Naš premijer je to rekao, drugačije ne može biti. Zlonamerni predstavnici medija i političkih partija pokušavaju da ocrne kristalnu figuru našeg premijera. Oni žele da omete i sakriju naša ogromna dostignuća. Dragi građani, morate biti oprezni. Svet je pun zamki, laži i neprijatelja. Stvari koje vidite, ne vidite u celini, ono što čujete ne razumete iza kulisa. Stoga moramo slediti liniju: da vidimo okom Partije i da čujemo njenu reč. Partija kaže: Slušam Partiju, zato jesam. Imamo oprez za Partiju. Mi pokazujemo, ona nas vodi. Sve ih vidi zahvaljujući našoj lojalnosti“, rekao je PSD.

Sadiku: Ništa drugačije i ništa novo

Na kosovskim portalima, polako se pojavljuju i reakcije analitičara, a komentari će se razbuktati tek u kasnijim večernjim časovima u tok šou emisijama na kosovskim televizijama.

„Ovo su izjave koje su više posvećene dobijanju glasova na predstojećim lokalnim izborima nego ka nekom rešenju u dijalogu“, navodi se u reakciji stručnjaka za politička pitanja Arbnora Sadikua na Kurtijeve predloge koje je izneo danas u Briselu, prenosi Ekonomia Online.

On takođe smatra da izjave Aljbina Kurtija posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, osim što su populističke, takođe su i odraz balkanskog mentaliteta.

Što se tiče Kurtijevih ranijih najava da će na sastanku 15. juna biti nov dijalog, a ne nastavak starog, Sadiku ocenjuje da nije bilo ničeg novog i drugačijeg danas.

Kadar Bujupi: Kosovo po prvi put sa sopstvenom agendom

Bivša poslanica Donika Kadaj Bujupi večeras je u emisiji T7 kazala da je Kosovo po prvi put išlo sa sosptvenom agendom, te da iako zahtevi nisu novi, samo prisustvo Aljbina Kurtija preko puta Vučića je novo.

Što se tiče ishoda, to preostaje da se vidi, kaže ova političarka, iako ne znači, kako je kazala da će dobra volja, priprema za drugačiji pristup i to ovog puta sa direktnim zahtevima sa kosovske strane i to po prvi put – biti prihvaćeni sa druge.

„Videlo se da je Srbija odbila sve tačke. Ne znamo kakva je američka pozicija još uvek, pozicija EU je takođe turbulentna“, rekla je, prenosi Gazeta Express.

Povezane vesti: 

Gaši: Kurti pokazao napredak sa SEFTA, Vučić konstruktivnost da ne odbaci, zahtev za istraživanje mogućih masovnih grobnica na Kosovu razuman

Surlić: Albanska strana nespremna za bilo kakav kompromis, dijalog uslovljen priznanjem za Srbiju bezperspektivan

Kurti predložio Vučiću Nacionalno veće za Srbe umesto ZSO, traži smenu Odalovića i priznanje Kosova, počela priprema tužbe za genocid

Vučić: Kurti došao da pita ‘kada ćeš da priznaš Kosovo’, rekao sam mu nikada i on se detonirao

Lajčak o sastanku Vučić-Kurti: Nije bio lak ali je važno da se dogodioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.