Tači započeo konsultacije sa političkim partijama: Neophodno uspostavljanje funkcionalne vlade

Tači sastanak
FOTO: Kosovsko predsedništvo

Kao što je prošle nedelje najavljeno, kosovski predsednik, Hašim Tači, započeo je konsultacije sa političkim partijama, na kojima se diskutovalo o „političkim dešavanjima“ nakon ostavke premijera, a povodom „preduzimanja konkretnih koraka kako bi se što pre uspostavila funkcionalna i efikasna vlada“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tači je konsultacije započeo sa predstavnicima KTDP (Turska demokratska partija Kosova) i VAKAT iz poslaničke grupe 6+, ministrom Mahirom Jagčularom (Mahir Yagcilar) i poslanicima Dudom Balje i Bahrimom Šabanijem.

„Vreme je za preduzimanje konkretnih koraka u skladu sa Ustavom i kosovskim zakonima kako bi se što pre uspostavila funkcionalna i efikasna vlada“, s obzirom na to „da je Kosovo ostalo bez vlade“, navodi se u saopštenju kosovskog predsednika.

„Ta vlada treba da odrazi volju političkih partija za novim rešenjem vlasti ili za novim izbornim procesom i da Kosovu omogući da što pre dobije vladu“, kazao je Tači.

U saopštenju kosovskog predsednika ujedno se navodi da će sastanci sa drugim političkim strankama biti održani u narednim danima, „u zavisnosti od dnevnog reda i kretanja unutar pojedinih političkih stranaka“.

Tači će se sutra sastati i sa predsednicom CIK-a, Valjdetom Dakom, kako bi „nastavili sa konsultacijama o daljim koracima potrebnim u ovim novim okolnostima“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kancelarija kosovskog predsednika, Hašima Tačija, još prošle nedelje je najavila da će početkom ove nedelje, Tači otpočeti proces konsultacija sa političkim partijama oko daljih poteza nakon ostavke kosovskog premijera.

O daljim koracima poručio je da će „preduzimati sve potrebne radnje u skladu sa nadležnostima utvrđenim Ustavom“ i da će biti u skladu sa „interesima građana i države“.

U međuvremenu, odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj takođe je danas održao niz sastanaka sa političikim predstavnicima – sa predsednicima NISMA-e i AKR, Fatmirom Ljimajem i Bedžetom Pacolijem kao i sa predstavnicima romske, aškalijske, egipćanske, bošnjačke i turske zajednice na Kosovu, ranije tokom dana, prenosi Koha.

„Reč je o običnom sastanku, popili smo kafu sa kolegama i diskutovali kako dalje. Jasno je da je zemlja pred izborima, konsultacije su u toku, ovo je sastanak gde smo razmenili mišljenja“, rekao je Ljimaj po okončanju sastanka u izjavi za medije, prenosi Gazeta Express.

Ljimaj se nada da će ih predsednik Kosova, Hašim Tači, pozvati na sastanak kako bi se dogovorili o izborima, i smatra da bi sledeće nedelje ovo pitanje trebalo da dobije epilog.

Većina kosovskih parlamentarnih partija odmah po ostavci Ramuša Haradinaja izjasnila se u korist raspisivanje novih izbora, a predsednik kosovske skupštine i PDK, Kadri Veselji, najavio je sinoć da će preduzeti inicijativu i sazvati sednicu skupštine kako bi se izglasalo njeno raspuštanje, što je preduslov za raspisivanje izbora.

Isto je danas najavio i Ramuš Haradinaj, prenosi Koha.

„Ukoliko predsednik bude odugovlačio, onda ćemo sledeće nedelje inicirati raspuštanje skupštine“.

Do danas, nijedna partija koja se izjasnila u korist raspisivanja izbora nije pokrenula  zvaničnu inicijativu za zakazivanje vanredne sednice za raspuštanje skupštine.

Pročitajte još:

Tači najavio konsultacije sa političkim partijama za sledeću nedelju

Gazeta Blic: „Tajni“ plan Tačija i PDK da spreče nove izbore

RTK: Vanredni izbori na Kosovu 8. septembra

Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?

Kosovske partije se ubrzano spremaju za izbore, mnoge se izjasnile po pitanju mogućih koalicija

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.