Veselji pozvao na raspuštanje kosovske skupštine: Izbori su neizbežni

kadri veselji
Foto: Insajderi

Predsednik kosovske skupštine i lider PDK, Kadri Veselji, pozvao je na raspuštanje skupštine i određivanje datuma održavanja izbora. Kako tvrdi, preuzeće inicijativu i sazvaće sednicu skupštine kako bi se izglasalo njeno raspuštanje. 

„Vreme je za donošenje odluka. Pozvao sam svoje kolege iz političkih stranaka da se okupe u skupštini, da se dogovorimo o raspuštanju parlamenta, a trebalo bi da se dogovorimo i o datumu izbora“, rekao je Veselji za RTK, posle sastanka predsedništva PDK.

Prema njegovim rečima, postoje dve opcije za zakazivanje izbora – sastanak političkih stranaka sa predsednikom Kosova i odluka skupštine o njenom raspuštanju.

Veselji je rekao da će preuzeti inicijativu, što je, kako kaže, u okviru njegovih ustavnih odgovornosti, da sazove sednicu Skupštine, na kojoj bi trebalo dvotrećinskom većinom da bude doneta odluka o njenom raspuštanju.

„Premijer je podneo ostavku bez konsultacija. Ad hoc i zapanjujuća odluka za druge, ali ne i neočekivana i bez partijskih kalkulacija sada odlazećeg premijera“, rekao je Veselji, prenosi Koha.

U vezi sa pozivom Ramuša Haradinaja političkim strankama na konsultacije, Veselji je rekao da se neće odazvati, navodeći da je ostavka bila Haradinajeva želja.

„Preći ćemo na izborni proces. Građani su ti koji daju Vladi mandat. U ovom izbornom procesu imaćemo pozitivan ishod za PDK. Kosovo ima institucije, nema potrebe za stvaranjem konfuzije. Izbori su neizbežni“, poručio je Veselji.

Pokret Samoopredeljenje već danima poziva na raspuštanje skupštine, dok je kosovski premijer Ramuš Haradinaj juče po prvi put nakon donošenja odluke o ostavci odlučio da sazove sastanak lidera PAN koalicije, iako se sa njima nije konsultovao pre donošenja iste.

Iako se većina kosovskih parlamentarnih partija odmah po ostavci Ramuša Haradinaja izjasnila u korist raspisivanje novih izbora, niko do sada nije pokrenuo zvaničnu inicijativu za zakazivanje vanredne sednice za raspuštanje skupštine. Raspuštanje skupštine je preduslov za raspisivanje izbora.

S druge strane, kosovski mediji upućuju brojne kritike na račun kosovskog predsednika, Hašima Tačija, optužujući ga da odugovlači proces konsultacija, istovremeno se ne osvrćući na pasivnost parlamentarnih partija, posebno vladajuće koalicije koja bi trebalo i zvanično da ga obavesti da nije saglasna oko novog mandatara za formiranje vlade te da preferira izbore.

U međuvremenu se oglasio i kosovski Ustavni sud, odlučujući o zahtevu 30 poslanika za ocenu ustavnosti odluke kosovskog predsednika da krajem marta imenuje osam članova Centralne izborne komisije čiji je rad bio blokiran još od početka 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima.

Kosovski ustavni sud je ocenio da ovim imenovanjima nije prekršen ustav. Više o tome čitajte u:

Ustavni sud Kosova: Članovi CIK-a imenovani u skladu sa ustavom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.