Šalji, Gašiju i Ljuštakuu potvrđena prvostepena presuda zbog pucnjave na proslavi u Mališevu

Endrit Šalja i Dardan Gaši

Kosovski apelacioni sud potvrdio je prvostepene presude potpredsedniku kosovske Vlade, Dardanu Gašiju, ministru trgovine i industrije, Endritu Šalji i bivšem gradonačelniku Srbice, Samiju Ljuštaku zbog pucnjave u prostorijama potpredsednika vlade, Fatmira Ljimaja, u Mališevu. Ovom odlukom odbačena je žalba Osnovnog tužilaštva koje je zatražilo ukidanje prvostepenih presuda i izricanje većih kazni, prenosi Insajderi.

Osnovni sud u Đakovici, marta ove godine osudio je Dardana Gašija, Endrita Šalju, Samija Ljuštakua, Behara Amerlahua, Fadilja Dimirija i Šerifa Krasnićija za krivično delo „neovlašćeno vlasništvo, kontrola i posedovanje oružja“.

Zamenik premijera, a u vreme incidenta ministar dijaspore, Dardan Gaši, proglašen je krivim za neovlašćeno posedovanje oružja i kažnjen je novčanom kaznom od 1.700 evra. Ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, kaznom od 2.400 evra, dok je bivši gradonačelnik Srbice, Sami Ljuštaku proglašen krivim za neovlašćeno posedovanje oružja i kažnjen novčanom kaznom od 1.000 evra.

Nijedan od trojice osuđenih nije prisustvovao izricanju kazne, a sud je doneo odluku i da im zapleni oružje koje su koristili.

Međutim, Osnovno tužilaštvo, smatrajući izrečene kazne blagim, a na osnovu člana 374 Krivičnog zakonika, stav 1, koji predviđa da će svako za „vlasništvo, kontrolu ili posedovanje oružja, kršeći važeći zakon o oružju biti kažnjen novčanom kaznom do 7.500 evra ili zatvorom do pet godina“.

Odlukom kosovskog apelacionog suda, žalba Osnovnog tužilaštva je odbijena i time potvrđena prvostepena presuda, prenosi Insajderi.

Ovaj sud ocenjuje da je prvostepena presuda ispravna i potpuna u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem, a što je učinjeno priznanjem krivice optuženih na sudskom pretresu. Apelacioni sud ujedno ocenjuje da će se izrečenom kaznom prema optuženima uticati na njihovu rehabilitaciju i da će se njome postići svrha kažnjavanja, javlja Insajderi.

Osuđeni zvaničnici kosovske vlade pucali su iz vatrenog oružja tokom proslave u Mališevu povodom oslobađanja optužbi za korupciju zamenika kosovskog premijera i kopredsedavajućeg Pregovaračkog tima Fatmira Ljimaja, što je zabeleženo na snimku koji se ubrzo pojavio na društvenim mrežama.

Pročitajte još:

Šalji, Gašiju i Ljuštakuu novčana kazna zbog neovlašćenog posedovanja oružja

Kosovski zvaničnici pred sudom zbog neovlašćenog posedovanja oružja, Ljuštaku se brani ćutanjem, Gaši i Šalja priznali krivicu

LDK traži razrešenje ministra: Slavio oslobađanje Ljimaja pucanjem iz vatrenog oružja (VIDEO)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.