Svećlja potvrdio hapšenje i suspenziju policajaca: Jedan od njih pucao jer je M. J. odbio da se zaustavi

FOTO: KoSSev

Četiri policajca uhapšena su i suspendovana u vezi sa sinoćnjim ranjavanjem Srbina na Severu Kosova, potvrdio je upravo kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja. On tvrdi da je jedan od službenika pucao iz pištolja na automobil nakon što je vozač odbio da se zaustavi.

„Nakon što je policajac signalizirao da stane, vozač se nije zaustavio već je nastavio u pravcu Zvečana. Nakon toga policijski službenik je iz pištolja pucao na automobil, pri čemu je povređen građanin M. J.“ – 24 časa nakon ranjavanja Srbina na Severu Kosova, oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, iznoseći nove informacije.

Srbin M.J. iz sela Žerovnica kod Zvečana ranjen je sinoć iz vatrenog oružja na Bistričkom mostu, gde su još od decembra meseca prošle godine stacionirane specijalne jedinice Kosovske policije.

Iako je sinoć oštro demantovala umešanost u ranjavanje Srbina, Kosovska policija je danas promenila iskaz.

Priznaju da je jedan njihov policajac umešan u pucnjavu, a kao razlog za demant sinoćnih tvrdnji navode da im on prvobitno to nije priznao. Protiv njega, ali i protiv još trojice policajaca – za moguću umešanost, odmah su pokrenute mere za suspenziju, tvrdi policija.

Oni su u toku dana, kako je večeras saopštio Svećlja, suspendovani, a nakon saslušanja od strane PIK-a i uhapšeni.

Njima je, kako je precizirao, određena mera zadržavanja do 48 sati, jednom zbog „neprijavljivanja i učešća u slučaju“, a trojici zbog sumnje da slučaj nisu prijavili.

Svećlja je večeras saopštio da se incident dogodio na putu Leposavić – Zvečan, premda bez preciziranja tačne lokacije.

„Kako bi se razjasnile sve okolnosti, istrage će se nastaviti intenzivno, i svi koji su počinili prekršaj suočiće se sa zakonom“, zaključio je Svećlja.

Za razliku od navoda Svećlje koji tvrdi da su M. J. policajci signalizirali da stane, on je nakon što je prevezen u KBC Kosovska Mitrovica neposredno nakon ranjavanja u izjavi medijima kazao da je nakon prolaska kroz punkt kod Bistričkog mosta začuo pucanj i osetio bol u ramenu, te da se uplašio i produžio dalje.

Ranjavanje Srbina na Bistričkom mostu, naišlo je na više reakcija međunarodnih predstavnika i organizacija na Kosovu. Nakon što je američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, izrazio zabrinutost zbog samog incidenta, ali i prvobitnog poricanja umešanosti službenika od strane Kosovske policije, oglasili su se i OEBS, kao i Kancelarija EU na Kosovu– sa pozivom da se odgovorni privedu pravdi.

Sa druge strane, Srpska lista, koja još od jutros optužuje „Kurtijeve specijalce“ za „prolivanje srpske krvi“, u međuvremenu je osudila izjavu američkog ambasadora, zbog, kako su naveli, izostanka „jasne osude pokušaja ubistva“.

Iz Beograda su takođe stizale kritike na račun međunarodnih predstavnika, a zbog izostanka reakcije, ali i optužbe na račun Prištine da su pucali na M. J. „samo zato što je Srbin“, ali i da nisu mogli „ništa da mu prišiju, usled čega su „morali da priznaju laž da Kosovska policija nije pucala u Srbina iz Zvečana“.

Pročitajte još:

EU na Kosovu osudila ranjavanje Srbina, traže brzu i temeljnu istragu

PKS osudila ranjavanje Srbina, zahtevaju od KFOR-a i EULEX-a da se uključe u istragu

Petković prozvao nemačkog ambasadora u Prištini: Gde je reakcija?

Srpska lista: Sramna Hovenijerova izjava, umanjuje odgovornost onih koji su prolili srpsku krv

Hovenijer o ranjavanju Srbina: SAD duboko zabrinute zbog incidenta i prvobitnog poricanja Kosovske policije

Petković: Svećlja morao da prizna laž, ništa nisu mogli da prišiju M.J, pucali samo zato što je Srbin

Policija sinoć demantovala, pa danas potvrdila umešanost policajaca u pucnjavu kod Bistričkog mosta

Šta se sinoć dogodilo na Bistričkom mostu i ko je pucao na Srbina iz Žerovnice?

KP: Obavešteni smo da je jedna osoba ranjena na Severu, naši službenici nemaju ništa sa timPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.