Srpska lista: Sramna Hovenijerova izjava, umanjuje odgovornost onih koji su prolili srpsku krv

FOTO: Srpska lista/Fejsbuk

SAD su duboko zabrinute zbog incidenta i prvobitnog poricanja Kosovske policije napravljenog usled nedostatka dužne pažnje, poručio je danas popodne američki ambasador Dežfri Hovenijer. Zvaničnici i institucije Kosovske policije moraju da sprovedu temeljnu, kredibilnu istragu, odgovorni za krivična dela moraju da odgovaraju, a građani moraju da imaju poverenja u transparentnost sprovođenja zakona i sektora pravde, njegova je poruka nakon što je sinoć upucan Srbin kod policijskog punkta na Bistričkom mostu. Sada, Srpska lista osuđuje izostanak, kako navode, jasne osude pokušaja ubistva.

Nakon sinoćnjih oštrih demantija da su umešani u ranjavanje Srbina, Kosovska policija danas je promenila iskaz. Priznaju da je jedan njihov policajac umešan u pucnjavu, a kao razlog za sinoćne demantije navode da im on prvobitno nije priznao da je umešan u incident. Protiv njega, ali i protiv još trojice policajaca za moguću umešanost, odmah su pokrenute mere za suspenziju, tvrdi policija.

Srpska lista i direktor Kancelarije zatražili su još jutros da Kosovska policija pokaže video snimke sigurnosnih kamera sa mosta na kojem od decembra imaju punkt. Uprli su prst u „Kurtijeve specijalce“ kao vinovnike, a Petković je prozvao i međunarodne predstavnike za izostanak reakcije.

I lider GI Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević, zatražio je isto, s tim što je danas pešice prešao preko Bistričkog mosta i usnimio više kamera na istom. Video pogledajte ovde.

 

Srpska lista sada, nakon Hovenijerovog oglašavanja navodi da je ona, ali i kako preciziraju, srpski narod na Кosovu i Metohiji, duboko zabrinuta time što je ambasador SAD zabrinut.

„Umesto da jasno osudi pokušaj ubistva M.J. prošle noći na nelegalnom punktu Кurtijevih parapolicijskih jedinica na Bistričkom mostu, on je zabrinut!?“, naveli su u saopštenju.

„Tek nakon što je Srpska lista reagovala i ukazala da je M.J. žrtva oružanog napada od strane Кurtijevih specijalaca koji se nelegalno nalaze na severu Кosova i Metohije, kasno popodne se oglasio zabrinuti gospodin Hovenijer i uputio ovu sramnu izjavu kojom umanjuje odgovornost onih koji su prolili srpsku krv, čime je zabrinuti ambasador izazvao zabrinutost čitavog srpskog naroda, posebno jer on radi na normalizaciji situacije“.

Oni navode da ovo nije prvi slučaj u kojem se relativizuje napad na Srbe, i umanjuje odgovornost zločinaca.

„Podsećanja radi, zbog izgorelog automobila za šta nije utvrđena ničija odgovornost, reagovale su sve ambasade Кvinte, međunarodne misije i organizacije, a neki ambasadori čak prozivali Srpsku listu, a kada se po treći put puca u Srbina, civila, sinoć čak i na oca troje dece, nema osuda od strane ambasadora Kvinte, niti zahteva da se prestane sa napadima na nedužne srpske građane“.

Ovakvim delovanjem, zaključuje Srpska lista, jasno je da ambasadori Кvinte rade „sve suprotno od onog što je neophodno za normalizaciju odnosa na Кosovu i Metohiji“.

Šta se događalo od sinoć, podsetite se u:

Srpska lista: Sramna Hovenijerova izjava kojom umanjuje odgovornost onih koji su prolili srpsku krv

Petković: Svećlja morao da prizna laž, ništa nisu mogli da prišiju M.J, pucali samo zato što je Srbin

Policija sinoć demantovala, pa danas potvrdila umešanost policajaca u pucnjavu kod Bistričkog mosta

Šta se sinoć dogodilo na Bistričkom mostu i ko je pucao na Srbina iz Žerovnice?

KP: Obavešteni smo da je jedna osoba ranjena na Severu, naši službenici nemaju ništa sa timPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.