PKS osudila ranjavanje Srbina, zahtevaju od KFOR-a i EULEX-a da se uključe u istragu

„Ničim izazvani napad pripadnika KPS-a na Srbina kod policijskog punkta na reci Bistrici i prvobitno zataškavanje od strane prisutnih policajaca u ogromnoj meri ruši ionako mali kredibilitet specijalne jedinice KPS-a“, oglasila se i Partija Kosovskih Srba, nakon sinoćnjeg ranjavanja M. J. iz Žerovnice.

Nakon sinoćnjih oštrih demantija da su umešani u ranjavanje Srbina, Kosovska policija danas je promenila iskaz. Priznaju da je jedan njihov policajac umešan u pucnjavu, a kao razlog za sinoćne demantije navode da im on prvobitno nije priznao da je umešan u incident. Protiv njega, ali i protiv još trojice policajaca za moguću umešanost, odmah su pokrenute mere za suspenziju, tvrdi policija.

Partija Kosovskih Srba osudila je kako sinoćnji incident, tako i „zataškavanje istog“, poručišvi da predstavlja dokaz da u specijalnoj jedinici postoje i oni koji posao policajca ne doživljavaju kao human i odgovoran posao.

Od međunarodnih institucija, odnosno KFOR-a i EULEX-a, zahtevaju da se uključe u dalju istragu, a kako bi se „na nepristrasan način utvrdile sve okolnosti ovog napada i pokušaja ubistva građanina srpske nacionalnosti“.

I Srpska lista je prethodno reagovala. Oni su osudili izjavu američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, zbog, kako navode, izostanka „jasne osude pokušaja ubistva“.

Hovenijer je međutim, izrazio zabrinutost zbog incidenta i prvobitnog poricanja Kosovske policije, „napravljenog usled nedostatka dužne pažnje“. Istovremeno, poručio je da zvaničnici i institucije Kosovske policije moraju da sprovedu temeljnu, kredibilnu istragu, a odgovorni za krivična dela moraju da odgovaraju.

Arsenijević preko Bistričkog mosta do baze policije: Prebrojao kamere i pričao sa službenicima

Još jedan srpski lider, Aleksandar Arsenijević iz Srpskog opstanka, oglasio se u vezi sa sinoćnom pucnjavom.

On je, zapravo pešice prešao preko Bistričkog mosta, odnosno pored baze Specijalnih jedinica, u nameri da izbroji kamere i kako bi pažnju javnosti skrenuo na zahtev srpske strane – da se prikaže video snimak sa ove lokacije i utvrdi šta se tačno dogodilo.

Prilikom prelaska mosta, u razgovoru sa kosovskim specijalcima od njega je zatraženo da isključi kameru na telefonu kojom je snimao ovu akciju, što je odbio, uz naglasak da ima pravo na to, jer se radi o redovnim aktivnostima Kosovske policije, a ne specijalnoj operaciji, što je sama policija u prošlosti isticala.

Jedan od utisaka u vezi sa ovim razgovorom je otežana komunikacija između Arsenijevića i službenika, jer on govori srpski, a policajac na albanskom, sve dok nije došla njegova koleginica koja je prevodila navode policajca na lošem srpskom.

Prilikom povratka preko istog mosta, policajac je zaustavio Arsenijevića i ugasio telefon osobe koja je snimala, odnosno bila u njegovom društvu.

Arsenijević je u video poruci uputio poziv da se snimci sa ovih sigurnosnih kamera izanaliziraju i objave.

Opširnije o svemu u prethodnim vestima:

Petković prozvao nemačkog ambasadora u Prištini: Gde je reakcija?

Srpska lista: Sramna Hovenijerova izjava, umanjuje odgovornost onih koji su prolili srpsku krv

Hovenijer o ranjavanju Srbina: SAD duboko zabrinute zbog incidenta i prvobitnog poricanja Kosovske policije

Petković: Svećlja morao da prizna laž, ništa nisu mogli da prišiju M.J, pucali samo zato što je Srbin

Policija sinoć demantovala, pa danas potvrdila umešanost policajaca u pucnjavu kod Bistričkog mosta

Šta se sinoć dogodilo na Bistričkom mostu i ko je pucao na Srbina iz Žerovnice?

KP: Obavešteni smo da je jedna osoba ranjena na Severu, naši službenici nemaju ništa sa timPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.