PIK: Jedan od uhapšenih policajaca u slučaju ranjavanja M. J. osumnjičen za ubistvo u pokušaju

Ubrzo nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio da su četvorica policajaca suspendovana, a potom i uhapšena, večeras kasno oglasio se i PIK sa novim detaljem – jedan od policajaca u slučaju ranjavanja Srbina na putu Leposavić – Zvečan, tereti se za ubistvo u pokušaju. I dok Svećlja ukazuje na to da su policajci suspendovani i uhapšeni zbog neprijavljivanja krivičnog dela, PIK potvrđuje da se jedan od njih tereti upravo za ubistvo u pokušaju, što se našlo i u jutrošnjem 24-časovnom policijskom izveštaju.

Srbin M.J. iz sela Žerovnica kod Zvečana ranjen je sinoć iz vatrenog oružja na Bistričkom mostu, gde su još od decembra meseca prošle godine stacionirane specijalne jedinice Kosovske policije.

Od sinoć traje konfuzija u javnosti usled oprečnih tvrdnji – prvo između srpske i kosovske strane, a potom i od strane same Kosovske policije, koja se nastavlja i večeras.

Iako je sinoć oštro demantovala umešanost u ranjavanje Srbina, uz posredno objašnjenje da su se tek nakon obaveštenja o njegovom ranjavanju, uputili u KBC Kosovska Mitrovica kako bi utvrdili o čemu se radi, Kosovska policija je danas promenila iskaz.

Priznaju da je jedan njihov policajac umešan u pucnjavu, a kao razlog za demant sinoćnih tvrdnji navode da im on prvobitno to nije priznao.

Policajci su u međuvremenu i suspendovani, a nakon saslušanja od strane PIK-a i uhapšeni.

Njima je određena mera zadržavanja do 48 sati. Kako je ranije večeras Svećlja naveo, jedan se tereti za „neprijavljivanje i učešće u slučaju“, a trojica zbog sumnje da slučaj nisu prijavili.

Međutim, PIK se oglasio neposredno nakon Svećljinog saopštenja, objašnjavajući da su tri policajca suspendovana zbog neprijavljivanja krivičnog dela, ali da se četvrti tereti i za ubistvo u pokušaju.

Oni su do ovih saznanja, kako navode, došli na osnovu dodatne istrage.

Policija je ranije danas, po priznanju da su umešani u jučerašnj incident, navela da se radi o „učešću u pucnjavi iz vatrenog oružja“.

Međutim, paralelno sa ovim saopštenjem, u 24-časovnom policijskom izveštaju, Kosovska policija je izvestila o „pokušaju ubistva“, navodeći da se to dogodilo sinoć oko 22 časa u opštini Leposavić, da je jedna osoba ranjena iz vatrenog oružja i zbrinuta u bolnici u Severnoj Mitrovici.

Iako se Bistrički most nalazi u opštini Zvečan, mesecima unazad, uključujući i današnje policijske navode o noćašnjem incidentu, Kosovska policija ovo mesto locira kao deo Leposavića.

Istražitelji PIK-a, kako je saopšteno večeras, nastavljaju istragu radi rasvetljavanja svih okolnosti ovog slučaja.

Upravo to je od kosovskih institucija danas zatražio i američki ambasador u Prištini koji je istovremeno izrazio zabrinutost zbog incidenta, ali i policiji spočitao prvobitno poricanje njene umešanosti u incident, i to samo zbog, kako je kazao, izostanka dužne pažnje.

Ranjavanje Srbina na Bistričkom mostu, naišlo je kasno večeras na više reakcija međunarodnih predstavnika i organizacija na Kosovu. Incident su osudili OEBS, kao i Kancelarija EU na Kosovu– sa pozivom da se odgovorni privedu pravdi.

Srpska lista i Petar Petković ranije danas kritikovali su izostanak reakcije međunarodnih zvaničnika.

Pročitajte još:

Svećlja potvrdio hapšenje i suspenziju policajaca: Jedan od njih pucao jer je M. J odbio da se zaustavi

EU na Kosovu osudila ranjavanje Srbina, traže brzu i temeljnu istragu

PKS osudila ranjavanje Srbina, zahtevaju od KFOR-a i EULEX-a da se uključe u istragu

Petković prozvao nemačkog ambasadora u Prištini: Gde je reakcija?

Srpska lista: Sramna Hovenijerova izjava, umanjuje odgovornost onih koji su prolili srpsku krv

Hovenijer o ranjavanju Srbina: SAD duboko zabrinute zbog incidenta i prvobitnog poricanja Kosovske policije

Petković: Svećlja morao da prizna laž, ništa nisu mogli da prišiju M.J, pucali samo zato što je Srbin

Policija sinoć demantovala, pa danas potvrdila umešanost policajaca u pucnjavu kod Bistričkog mosta

Šta se sinoć dogodilo na Bistričkom mostu i ko je pucao na Srbina iz Žerovnice?

KP: Obavešteni smo da je jedna osoba ranjena na Severu, naši službenici nemaju ništa sa timPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.