Petković: Svećlja morao da prizna laž, ništa nisu mogli da prišiju M.J, pucali samo zato što je Srbin

FOTO: KoSSev

„Kosovska policija je upravo priznala da je pucala u Srbina M. J. i pokazala da su ceo dan LAGALI o upucanom Srbinu, porodičnom čoveku, ocu troje dece koji je tek pukom srećom preživeo“, poručio je direktor Kancelarije za KiM nakon što je Kosovska policija saopštila da je u sinoćnji slučaj ranjavanja na Severu ipak umešan policajac.

Muškarac srpske nacionalnosti sa inicijalima M.J. iz sela Žerovnica, ranjen je sinoć iz vatrenog oružja na Bistričkom mostu, potvrđeno je iz više izvora. On je u dobrom zdravstvenom stanju i van je životne opasnosti.

U blizini ovog mosta od decembra meseca prošle godine stacionirana je Kosovska policija, tačnije Specijalna jedinica.

Kosovska policija sinoć se, nakon natpisa medija o tome da su njihovi pripadnici bili uključeni u pucnjavu, oglasila, naznačivši da oni nemaju ništa sa tim.

Pre nego da policija promeni iskaz, srpska strana, uključujući i direktora Kancelarije za KiM, prstom je direktno uprla u Prištinu, odnosno „Kurtijeve specijalce“.

Gostujući rano jutros na TV „Prva“, Petković je od Kosovske policije, odnosno ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlje, zatražio da pokaže snimke sa Bistričkog mosta.

I lider GI Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević, zatražio je isto, s tim što je danas pešice prešao preko Bistričkog mosta i usnimio više kamera na istom. Video pogledajte ovde.

Štaviše, poručio je da Kosovska policija ima dva pristupa: „Ili sa jedne strane da kriminalizuju Srbe, ili će da demantuje navode“.

Međutim, za razliku od sinoćnjeg oštrog demantija, policija danas ipak priznaje da je jedan njihov policajac umešan u pucnjavu, te navode da su protiv njega, ali i još trojice drugih policajaca, odmah pokrenute mere za suspenziju.

A da bi objasnili zašto su prvo demantovali, pa priznali, naveli su to da sada već osumnjičeni policajac „nije priznao svoju umešanost u pucnjavu“.

Sada, nakon novih informacija Kosovske policije, po drugi put danas, oglasio se Petković, poručivši da je Svećlja „morao da prizna laž da Kosovska policija nije pucala u Srbina iz Zvečana“.

„Kosovska policija je upravo priznala da je pucala u Srbina M. J. i pokazala da su ceo dan LAGALI o upucanom Srbinu, porodičnom čoveku, ocu troje dece koji je tek pukom srećom preživeo“.

Sada svi mogu da vide da je ROSU direktno odgovorna za ovo ranjavanje

Petković je jutros kazao i da Kosovska policija „ima dva pristupa, ili sa jedne strane da kriminalizuju Srbe ili će da demantuje navode“, a u novom saopštenju poručuje:

„Koliko god u Prištini pokušavali da po svom oprobanom receptu kriminalizuju M. J, nisu uspeli ništa da mu prišiju i jasno je da su u njega pucali samo zato što je Srbin!“

Upitao je hoće li se Priština i Svećlja izviniti M. J. i njegovoj porodici, te da li će neko od međunarodnih predstavnika osuditi ranjavanje „bar upola žustro kao što su osuđivali neke druge događaje“.

„Čekamo njihove reakcije, jer će to pokazati pravo lice demokratije za koju se naizgled deklarativno zalažu“, naveo je Petković.

A u međuvremenu oglasio se američki ambasador u Prištini:

„SAD su zabrinute zbog incidenta u kojem je sinoć upucan kosovski Srbin u Zvečanu. Zvaničnici i institucije Kosovske policije moraju da sprovedu temeljnu, kredibilnu istragu. Duboko smo zabrinuti zbog prvobitnog poricanja napravljenog bez dužne pažnje“, naveo je Džef Hovenijer na Tviteru.

Poručio je da svi građani moraju da imaju poverenja u transparentnost sprovođenja zakona i sektora pravde.

„Podrška SAD kosovskim institucijama vladavine prava unapređuje zajedničku viziju demokratske, multietničke države. Odgovorni za krivična dela moraju da odgovaraju“, poručio je ambasador SAD.

Direktor Kancelarije za KiM podcrtava i da punkt Kosovske policije na Bistričkom mostu mora da se hitno ukloni, jer, tvrdi, služi „isključivo za maltretiranje i iživljavanje nad Srbima“.

„Posle ovog događaja, niko više ne može da tvrdi da je Kurtijeva Kosovska policija na severu KiM tu da bi obezbeđivala nekakav mir i bezbednost, već naprotiv – da bi terorisala i zastrašivala Srbe“, zaključio je Petković.

Povezane vesti:

Policija sinoć demantovala, pa danas potvrdila umešanost policajaca u pucnjavu kod Bistričkog mosta

Šta se sinoć dogodilo na Bistričkom mostu i ko je pucao na Srbina iz Žerovnice?

KP: Obavešteni smo da je jedna osoba ranjena na Severu, naši službenici nemaju ništa sa timPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.