EU na Kosovu osudila ranjavanje Srbina, traže brzu i temeljnu istragu

Evropska unija zastava
FOTO: KoSSev 

Ranjavanje Srbina na Bistričkom mostu, naišlo je na još jednu reakciju međunarodnih predstavnika na Kosovu. Nakon što je američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, izrazio zabrinutost zbog samog incidenta, ali i prvobitnog poricanja umešanosti službenika od strane Kosovske policije, oglasila se i Kancelarija EU na Kosovu – sa pozivom da se odgovorni privedu pravdi.

„EU na Kosovu osuđuje bezbednosni incident u kojem je sinoć upucan i ranjen Srbin sa Kosova u blizini punkta Kosovske policije na Bistričkom mostu u opštini Zvečan“, poručili su u reakciji na Tviteru.

Ujedno navode da sve institucije vladavine prava na Kosovu sada treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu, a odgovorne privedu pravdi.

Da zvaničnici i institucije Kosovske policije moraju da sprovedu temeljnu, kredibilnu istragu, poručio je prethodno i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

„Duboko smo zabrinuti zbog prvobitnog poricanja napravljenog usled nedostatka dužne pažnje“, naveo je Hovenijer, te poručio da svi građani moraju da imaju poverenja u transparentnost sprovođenja zakona i sektora pravde.

Srpska lista, koja još od jutros optužuje „Kurtijeve specijalce“ za „prolivanje srpske krvi“, u međuvremenu je osudila izjavu američkog ambasadora, zbog, kako su naveli, izostanka „jasne osude pokušaja ubistva“.

Podsetimo, Srbin M.J. iz sela Žerovnica kod Zvečana ranjen je sinoć iz vatrenog oružja na Bistričkom mostu, gde su još od decembra meseca prošle godine stacionirane specijalne jedinice Kosovske policije.

Iako je sinoć oštro demantovala umešanost u ranjavanje Srbina, Kosovska policija je danas promenila iskaz.

Priznaju da je jedan njihov policajac umešan u pucnjavu, a kao razlog za demant sinoćnih tvrdnji navode da im on prvobitno to nije priznao. Protiv njega, ali i protiv još trojice policajaca – za moguću umešanost, odmah su pokrenute mere za suspenziju, tvrdi policija.

Opširnije o svemu u prethodnim vestima:

PKS osudila ranjavanje Srbina, zahtevaju od KFOR-a i EULEX-a da se uključe u istragu

Petković prozvao nemačkog ambasadora u Prištini: Gde je reakcija?

Srpska lista: Sramna Hovenijerova izjava, umanjuje odgovornost onih koji su prolili srpsku krv

Hovenijer o ranjavanju Srbina: SAD duboko zabrinute zbog incidenta i prvobitnog poricanja Kosovske policije

Petković: Svećlja morao da prizna laž, ništa nisu mogli da prišiju M.J, pucali samo zato što je Srbin

Policija sinoć demantovala, pa danas potvrdila umešanost policajaca u pucnjavu kod Bistričkog mosta

Šta se sinoć dogodilo na Bistričkom mostu i ko je pucao na Srbina iz Žerovnice?

KP: Obavešteni smo da je jedna osoba ranjena na Severu, naši službenici nemaju ništa sa timPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.