Kosovska skupština usvojila Nacrt zakona o platama u javnom sektoru

FOTO: Kosovska skupština

Vest je ažurirana

Kosovska skupština usvojila je na današnjoj plenarnoj sednici Nacrt zakona o platama u javnom sektoru.

Za su glasala 63 poslanika, jedan je bio uzdržan i ni jedan protiv.

Predstavnici opozicije nisu učestvovali u glasanju, a uzdržan je ostao predsednik Skupštine Gljauk Konjufca.

Poslanik iz redova PDK Abeljard Tahiri ovaj zakon nazvao je „Kurtijevim“, jer, kako kaže, samo kosovski premijer zna kolike će zapravo biti plate u javnom sektoru.

„Ovaj zakon o platama se slobodno može nazvati zakonom za platu Aljbina Kurtija, jer niko osim njega ne zna koeficijent sopstvene plate, dok premijer, koji je sebi povećao platu, jedini zna koliko vredi koeficijent i kako se prevodi u novčanu vrednost kao što je plata. Čestitam premijeru!“, poručio je Tahiri.

Nakon izglasavanja Zakona o platama u javnom sektoru oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti poručivši da su ovaj i Zakon o javnim funkcionerima „dva dela istog projekta“.

Ovim Zakonom se, tvrdi Kurti, po prvi put,ublažila razlika između najviše i najniže plate sa 20 puta na 4,78 puta.

„Pravično skaliranje odnosa koeficijenata vrši se primenom principa – najveća zarada nije više od pet puta veća od najniže, a tri puta od prosečne plate“, objasnio je Kurti.

Na današnjoj sednici Kosovska skupština razmatrala je i Energetsku strategiju za period 2022-2031, a strategija nije izglasana usled nedostatka kvoruma.

Još jedno glasanje o Energetskoj strategiji održaće se na sutrašnjoj sednici, u 11 časova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.