Svećlja: Barikade održava Goran Rakić u saradnji sa oružanim bandama

FOTO: KoSSev

„Goran Rakić u saradnji sa kriminalnim i oružanim bandama održava barikade koje već 11 dana blokiraju naše građane i pripadnike Kosovske policije“, oglasio se kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, nakon današnjeg obraćanja lidera Srpske liste sa barikada, u kojem je još jednom izneo tri uslova za uklanjanje barikada.

Vest britanskog Gardijana koji prenosi izjavu kosovskog premijera – da Prištinu brine da uklanjanje barikada na Severu „ne može isključiti žrtve“ naišla je danas na kritike srpskog državnog vrha kao i predstavnika Srpske liste sa Severa Kosova koji su je protumačili kao „pozive za likvidaciju Srba sa barikada“.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, danas je u video obraćanju sa barikada u Rudaru takođe kazao da Kurti „otvoreno predlaže ubijanje Srba“, te Prištini poručio da je „recept“ za uklanjanje barikada – „oslobodite uhapšene, povucite policiju sa Severa, uklonite spiskove i liste“.

„Jedini jezik koji znaju i trube je ubistvo, dok jedini jezik koji mi znamo je stabilnost, red i zakon, svima i bez razlike“, oglasio se večeras kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Svećlja je još jednom kazao da barikade održavaju „kriminalne i oružane bande“, poručivši ovog puta da to sa njima radi predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

Goran Rakić u saradnji sa kriminalnim i oružanim bandama održava barikade koje već 11 dana blokiraju naše građane i pripadnike Kosovske policije

„Sa našim partnerima ulažemo maksimalne napore da uklonimo barikade bez moguće eskalacije, a u međuvremenu oni naoružavaju bande unutar barikada“, dodao je Svećlja, bez navođenja ko su to „oni“.

Poručuje i da „oni“, takođe bez preciziranja, nemaju podršku Srba „u svojim krivičnim delima“, te da pokušavaju da ih „uplaše fikcijama o ubistvima i spiskovima za ubistva“.

Svećlja podcrtava da „sa kriminalom nema kompromisa“, te da sloboda kretanja „ne može biti uslovljena slobodom zločinaca koji su svojim terorističkim aktima ugrozili sve građane bez razlike“.

„Svako ko je na bilo koji način naneo štetu bezbednosti naše zemlje suočiće se sa pravdom“, naveo je u objavi na Fejsbuku.

Barikade na Severu Kosova koje su Srbi postavili na devet važnih saobraćajnica, danas su ušle u 11. dan. Isto toliko ne funkcionišu ni prelazi Jarinje i Brnjak. Iako kosovski i međunarodni zvaničnici još od prvog dana pozivaju da se one uklone, pod barikadama i na barikadi u Rudaru juče je dočekan i Sveti Nikola. Blizu je i Božić, a na njihovo uklanjanje do tog praznika pozvao je sada nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode.

U međuvremenu Krizni štab sa Severa večeras je pozvao na „najveći protest ikada“ i najavio njegovo održavanje za četvrtak u Rudaru kod Krsta, gde se inače nalazi i jedna od barikada.

Opširnije o barikadama u:

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.