Krizni štab sa Severa najavljuje „najveći protest ikada“: „Kurti pozvao na nestanak i ubijanje Srba“

barikade noću krst
FOTO: KoSSev

Krizni štab sa Severa Kosova pozvao je večeras na „najveći protest ikada“, i najavio njegovo održavanje za četvrtak u Rudaru kod Krsta, gde se inače nalazi i jedna od barikada na Severu Kosova.

„Pozivamo srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji na najveći narodni protest ikada koji će se održati u četvrtak 22. decembra u 12 časova u Rudaru kod Krsta, na kome će naš narod koga čine naši lekari, profesori, učitelji, rudari, rođaci, komsije, naše majke, sestre da se okupe da pošaljemo jasnu zajedničku poruku da ne pristajemo na progon i ubijanje i da Sever Kosova i Metohije niti je Nemačka niti je Kurtijeva prćija nego je mesto na kome živimo i na kome želimo da ostanemo i opstanemo“, navodi se u saopštenju ovog Kriznog štaba.

Kao razlog za održavanje protesta navode dva razloga, od kojih su jedan, navode, „najnovije pretnje Aljbina Kurtija“.

Tvrde da je Kurti pozvao na „nestanak srpskog naroda i na ubijanje Srba na barikadama“.

Drugi razlog je, kako to tumači krizni štab „direktna podrška Kurtiju od strane nemačkog ambasadora u Prištini, Jorna Rodea koji se drznuo da postavlja ultimatume i rokove za uklanjanje barikada i stao na stranu Kurtijevog terora i nasilja“.

Ambasador Nemačke u Prištini, Jorn Rode, rekao je u intervjuu za KTV da su barikade nelegalne i da bi trebalo da ih uklone oni koji su ih postavili i to pre Božića, ne precizirajući da li se radi o katoličkom ili pravoslavnom Božiću.

Podsetimo, britanski The Guardian preneo je danas da je kosovski premijer navodno izjavio da Prištinu brine da uklanjanje barikada na Severu „ne može isključiti žrtve“.

„I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji, kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će biti relativnog mira i bezbednosti“, kazao je Kurti, prenosi ovaj medij. 

Istovremeno je ponovio da barikade ne mogu trajati zauvek i da treba da se uklone što pre, rekavši da se sa tim slažu i SAD i EU.

Srpska strana je ove navode kosovskog premijera protumačila kao pretnje Srbima na barikadama.

„Zastrašujuće su pretnje i poziv na likvidaciju koje je Srbima na barikadama uputio Aljbin Kurti koji očigledno gubi živce pred demokratskim i miroljubivim odgovorom srpskog naroda“, poručio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

U sličnom tonu, na poslednju navodnu izjavu kosovskog premijera, danas je reagovao i predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

U video obraćanju sa Kriznog štaba i to sa barikada u Rudaru, i Rakić je Kurtija optužio da ovom izjavom „otvoreno predlaže ubijanje Srba“.

Rakić je ujedno izneo „recept“ za uklanjanje barikada – „oslobodite uhapšene, povucite policiju sa Severa, uklonite spiskove i liste“.

Barikade na Severu Kosova koje su Srbi postavili na devet važnih saobraćajnica, danas su ušle u 11. dan. Isto toliko ne funkcionišu ni prelazi Jarinje i Brnjak. Iako kosovski i međunarodni zvaničnici još od prvog dana pozivaju da se one uklone, pod barikadama i na barikadi u Rudaru juče je dočekan i Sveti Nikola.

Opširnije o barikadama u:

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.