Suvi Do kod Lipljana: Oštećena vrata škole

U selu Suvi Do kod Lipljana grupa Albanaca oštetila je juče ulazna vrata lokalne škole, javlja agencija Tanjug. Za istu agenciju direktor škole, Bratislav Đedović, izjavio je da su oni i pretili srpskoj deci. Info služba opštine Gračanice prenosi da su sinoć četvorica privedena zbog ovog slučaja. 

„Sve se desilo oko 17.15. Nije bilo nastave, deca su bila u školskom dvorištu kada je jedna grupa Albanaca ušla u dvorište. Tada su decu isterali napolje i pretili im na albanskom i engleskom jeziku,“ rekao je Đedović, navodeći da su im upućivali i „ružne reči“.

Đedović je takođe naveo da u ovoj osnovnoj školi ranije nije bilo ovakvih incidenata.

„Nije se desilo do sada i malo smo zatečeni. To je bilo etnički čisto srpsko selo, sad ima nekoliko albanskih porodica, ali mi znamo da to nije od njih već od nekih koji su sa strane došli,“ rekao je Đedović, koji se, kako je preneo Tanjug, nada da neće biti drugih incidenata.

Danas će nastava, dodao je, biti održana uz pojačano obezbeđenje.

Ova grupa je, kako je rekao, malo oštetila ulazna vrata škole i vrata obližnjeg magacina, navodeći da su lupali nogama o vrata, vikali i posle toga otišli. Do škole su došli u crnom džipu stranih registarskih tablica, rekao je Đedović.

B92 je, međutim, javio da su Albanci „šipkama razbilli i odvalili dvoje vrata školske zgrade“, a da su deca potom pozvala roditelje koji su slučaj prijavili policiji. Albanci su automobilom crne boje pobegli u nepoznatom pravcu, preneo je isti portal.

Info služba opštine Gračanica javila je da je „zbog napada na srpsku decu u Suvom Dolu i demoliranja dela škole metalnim šipkama“ policija sinoć uhapsila četvoricu albanskih mladića starosti do 20 godina, te da su svi iz okoline opštine Gračanica.

Popović osudio incident

A predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, pozvao je međunarodnu zajednicu da „hitno stane u zaštitu srpskog stanovništva, pre svega naše dece“.

„U danu koji je jedan od najtužnijih za opštinu Gračanica i ceo srpski narod, jer se obeležava godišnjica ubistva mladog Dimitrija Popovića sve nas je duboko uznemirila vest o novom napadu na srpsku omladinu. Najoštrije osuđujemo ovakvo divljačko sinhronizovano ponašanje koje unosi strah među srpsko stanovništvo i koje nas vraća decenije unazad. Ovo je pokazatelj da je bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu ispod svakog minimuma,“ ocenio je Popović.

Podsetimo, prethodno su u Vitini kamenovane dve srpske kuće i izvršena je krađa u srpskim domaćinstvima, a incidenti su zabeleženi, prema izveštajima, i u Starom Gracku, selu Žač, selu Novake kod Prizrena, Petriču kod Kline, Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice.

Kosovska vlada je osudila incidente koji, kako su naveli, imaju „međuetničke motive“, istovremeno izrazivši „zabrinutost“. Poručili su i da ovi incidenti „negativno utiču na odnose između zajednica na Kosovu“. Kosovska policija, sa druge strane, ocenila je da je situacija na Kosovu „mirna i stabilna“, te da „povremeni incidenti različite prirode“ nisu uticali na opštu bezbednosnu situaciju.

Detaljnije u vestima:

Vlada Kosova osuđuje međuetničke incidente, policija da rasvetli slučajeve

Kosovska policija: Situacija „mirna i stabilna“; „incidenti različite prirode“ nisu uticali na opštu bezbednost

RTV Puls: Posle krađe, U Vitini kamenovane i dve srpske kuće

DOGAĐAJI OVE NEDELJE: Suživot i normalizacija srpsko-albanskih odnosa samo u političkim parolama

Zbog incidenta u selu Novake privedena četiri maloletna lica

Incident kod Žača: Presreli sveštenika i njegovu porodicu posle službe

U selu Novake obijena ambulanta, zapaljena knjiga protokola

RTK2: Incident u Starom Gracku, deca isprskana biber sprejom

Albanci iz Petriča blokirali prilaz Crkvi: Priveden predsednik sela, raseljeni Srbin priveden za „masakr“ pa pušten

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.