Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Bivši španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da će podneti ostavku na mesto lidera Narodne partije (PP), nakon što je ta stranka izbačena iz vlade glasanjem o nepoverenju na čelu sa socijalističkim liderom Pedrom Sančesom. „To je najbolje za mene, najbolje za stranku i najbolje za Španiju,“ rekao je Rahoj, uz ovacije članova Narodne partije, prenosi Rojters.

U našem slučaju, tekst bi samo malo trebalo modifikovati. Na primer: „To nije najbolje za mene, to nije najbolje za stranku, ali je najbolje za Srbiju“.

Oficir za vezu Prištine u Beogradu, Valjdet Sadiku, smatra da je vreme za razmišljanje o širenju mandata i ovlašćenja te institucije. On, zajedno sa svojim beogradskim kolegom u Prištini, Dejanom Pavićevićem, ima zadatak da olakša primenu Briselskog sprazuma, a Sadiku kaže da, uprkos svim teškoćama, on i Pavićević nijednog trenutka nisu prekidali komunikaciju.

O širenju mandata vredi govoriti tek kada se ispune bar početne odgovornosti i referati i prepozna bar nekakav efekat rada, što ovde nije slučaj. A međusobna komunikacija je podrazumevana i nije bila jedini zadatak. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista po pitanju predstojećih razgovora sa predstavnicima Prištine u Briselu, ali da Beograd neće odustati od dijaloga, jer je razgovor jedino rešenje do kompromisa. Vučić je kazao da će ostati predstavnici EULEX-a na Kosovu, ali da to neće baš tako da kažu, kako se ne bi zamerili kosovskim vlastima.

Jadan EULEX od 2009. godine u strahu kako da pomaže kosovskim organima pravosuđa, policije i carine, a da im se ne zameri. Neka im EU dodeli neko malo jače lovačko društvo da ih čuva. Na primer, iz Lipovice.

Platforma za pregovore koja je predstavljena u kosovskom parlamentu otežava razgovore u Briselu, ali i pokazuje prave namere Prištine, rekao je danas predsednik, Aleksandar Vučić, ali i ukazao da su, bez obzira na to, razgovori jedino rešenje. On smatra da postoji samo jedan san – zauzimanje severa Kosova.

Kako je moguće da svi sanjaju jedan isti san? Osim nas. Što im bilo milo – to im se i snilo. A pošteno svim umešanim bi bilo lakše. I svima bi teret pao sa leđa i sa srca. Osim nama.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.