14 godina od ubistva Dimitrija Popovića: Maturant koji nije dočekao maturu

Foto: RTV Kim

Na današnji dan pre 14 godina u Gračanici je ubijen sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović.

Kiosk u kojem je ubijen Popović/Foto: RTV Kim

Popović je ubijen kada je na njega i još trojicu njegovih drugova pucano iz automatskog oružja ujutru oko 2.30, iz automobila marke Audi, dok su se nalazili u kiosku brze hrane.

Sem ovog sedamnaestogodišnjaka, koji je odmah podlegao povredama, niko nije povređen. Za ubistvo su uhapšena dva mladića albanske nacionalnosti – Ljabinot Gaši i Aljbert Krasnići. Osuđen je maloletni Krasnići.

Uoči 14 godina od ovog ubistva, ekipa RTV Kima posetila je porodicu Popović.

Zid dnevne sobe u porodičnom domu prepun je Dimitrijevih fotografija. Roditelji čuvaju i druge stvari – klompe i mantil iz Medicinske škole, izviđačku košulju, pisane radove, dnevnik…

„Moram da konstatujem da je ipak jedno od ubistava koje je rasvetljeno, a da su mnoga ubistva na Kosovu ostala i sada u statusu nepoznatih izvršilaca. Karakteristično je da je ubistvo pokojnog Dimitrija Popovića rasvetljeno zahvaljujući činjenici da je u stanici policije Gračanica bilo i pripadnika srpske nacionalnosti koji su zajedno sa Albancima efikasno intervenisali“, kazao je advokat porodice Živojin Jokanović za RTV Kim.

„Posle četrnaest godina sve je gore i teže. Ne samo ovih dana pred godišnjicu. To traje 24 sata, to je 14 godina tuge, bola, nespavanja, razmišljanja o svemu. Kako je moglo da se ubije jedno dete od 17 godina? Bio je primeran đak, primereno dete iz porodice. Samo zato što je Srbin. Dođu u sred Gračanice iz Prištine i pucaju, Aljbert Krasnići i Ljabinot Gaši. Pitala sam i KFOR koji je bio tu – kako je moglo to da se desi? Oni su došli sa ciljem da pucaju, to uopšte nije bilo slučajno,“ kazala je Jorgovanka Popović.

Krasnići je dobio je kaznu od 6,5 godina, a potom je produžena na još tri.

„I da je doživotno osuđen, ja od toga nemam ništa. Ništa to nije. Izgubiti dete… a oni i dalje žive. Za mene nema suđenja, bolje da ih nisu ni osudili. Nisam zadovoljna i nikada neću biti zadovoljna,“ kazala je Dimitrijeva majka Jorgovanka dalje za Kim.

Dimitrije je bio učenik četvrte godine Medicinske škole, a posebno je period matura težak za njegovu porodicu:

„Nije dočekao maturu. Verujte 5. juna, svaka matura koja dođe, ja izađem i gledam onu decu. Radujem se, stala bih sa njima u krug da ih podržim i kažem im bravo. Dimitrije je stalno pričao o toj maturi. Kazao mi je da neće slaviti 17 rođendan, već punoletstvo, a ni to nije dočekao.“

U znak sećanja na ubijenog Dimitrija svake godine se u Gračanici održava Memorijalni turnir u fudbalu. Od ove godine za njega igraju i košarkaši.

„Mi iz godine u godinu pokušavamo da sačuvamo uspomenu na Dimitrija. Njegovi drugari, prijatelji i rođaci i organizatori turnira. Ovaj turnir ima puno posetilaca. On je rekreativno igrao fudbal,“ naveo je jedan od organizatora turnira Stefan Popović.

Za Kim je govorio o svojem sećanju na Dimitrija:

„Bio je veseo i prijatan dečko, sa puno prijatelja. Bio je maturant. Imam jedno lepo sećanje na njega.“

Sećanje na Dimitrija Popovića čuvaju i prijatelji i meštani. Svake godine 5. juna okupljaju se na gračaničkom groblju, gde se služi parastos, a potom se ispred Spomen kapelice održava i poetski čas.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.