Haradinaj: Srpska nije dobar koalicioni partner; Rikalo gotovo u ostavci

Nenad Rikalo i Ramuš Haradinaj
Foto: RSE/ Bujar Terstena

Već neko vreme se u kosovskim medijima najavljuje smena Nenada Rikala, ministra poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja iz redova Srpske liste u Vladi Kosova, koja je inače od marta prošle godine u ostavci. Poslednja najava je bila da bi do smene moglo doći pre 30. januara. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas se oglasio, rekavši da ukoliko do toga dođe, da to nije zato što on vrši ocenu rada, već da je Rikalo „gotovo u ostavci“. Pored toga, Haradinaj je izjavio da su odnosi sa Srpskom listom zahladneli i da više nisu dobri koalicioni partneri, prenosi RTK.

Haradinaj je danas, na konferenciji za medije, nakon sastanka vlade, na pitanje novinara da li će razrešiti ministra poljoprivrede, Nenada Rikala, što je zahtev Socijaldemokratske stranke u zamenu za njihov glas za usvajanje budžeta, izjavio da će ostati pri sporazumu koji imaju sa PSD-om, prenosi Gazeta Express.

„Ako se razreši Rikalo nije da ja vršim ocenu rada, on je gotovo u ostavci. Sa Srpskom listim nisam komunicirao, sa PSD-om smo razgovarali za podršku budžetu. Mi smo sada u razgovorima i ja sam sa PSD-om. Ja imam problem i za kvorum za sakupljanje vlade zato što uvek nedostaju 3 ministra,“ rekao je Haradinaj.

Na istoj konferenciji za novinare, Haradinaj je rekao da više nema tako dobre odnose sa Srpskom listom, da su odnosi zahladneli i da nisu dobri koalicioni partneri. Kazao je i da na sastancima Vlade tri srpska ministra su uvek odsutna, te da takvo ponašanje najviše utiče na predstavljanje kosovskih Srba, prenosi RTK.

Smena ministra Srpske liste, Nenada Rikala, jedan je od pet zahteva na listi opozicione PSD stavljene pred kosovskog premijera, ukoliko želi 12 glasova ove opozicione političke opcije u drugom čitanju nacrta Zakona o budžetu Kosova za 2019.

Taj, kao i ostale zahteve PSD, kosovski premijer Haradinaj je označio kao „legitimne“.

Ipak, uprkos navodno zategnutim odnosima Srpske liste i njihovih koalicionih partnera, ministar Rikalo jedini je koji za sada javno obavlja svoje dužnosti te je nedavno i učestvovao na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu u Berlinu.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj treba da se glasa o nacrtu Zakona o budžetu za 2019. zakazana je za 30. januar, a prema neimenovanim izvorima prištinske Kohe, do smene Rikala će doći pre sednice.

Povezani članci:

Rikalo ministar samo do kraja meseca?

Nakon zahteva za smenu Rikalo ponovo na svom radnom mestu: Svetska banka ulaže 60 miliona

Rikalo se pojavio na poslu usred glasina o skorašnjem razrešenju sa mesta ministra

PSD traži smenu Rikala i ispunjenje još četiri uslova za svoje glasove za budžet za 2019

Sledeće nedelje očekuje se smena Nenada Rikala na zahtev PSD-aPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.