Drenička grupa 2: 10 članova – ukupno 47 godina zatvora; Selimiju ukupno 8

Desetočlana Drenička grupa 2 – Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj, osuđena je danas u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici na ukupno 47 godina zatvora, zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom 1998. godine. Tako su jedanaestorica članova Dreničke grupe, uz prethodno izrečenu kaznu od 12 godina Samiju Ljuštakua, osuđena na ukupno 59 godina zatvora. 

Sulejman Selimi osuđen je jedinstvenom kaznom zatvora od osam godina, a na jedninstvenu zatvorsku kaznu od po sedam godina osuđeni su Jahir i Zećir Demaku i Hisni Tači, dok su na po tri godine zatvora osuđeni – Agim Demaj, Driton Demaj, Baškim Demaj, Seljman Demaj, Fadilj Demaku i Nedžat Demaku, navodi Tanjug.

Drenička 1: 18 godina zatvora za Ljuštakua i Selimija; petoro oslobođeno

 

Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku, Driton Demaj su se teretili za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Oni su se teretili da su u svojstvu pripadnika UČK-a, u saučesništvu jedan sa drugim i sa, za sada, nepoznatim članovima UČK-a, narušili integritet tela i zdravlje Svedoka "A" i svedoka "B" – dva civila zatvorena u zatvoru u Likovcu, tako što su ih tukli pesnicama i drvenim palicama, primoravali svedoka "A" i svedoka "B" da tuku jedan drugog, štipali genitalije svedoka "A" gvozdenim alatom i zatim ga vukli po podu njime – u Likovcu, opština Srbica, neodređenog datuma, u septembru 1998.

Jahir Demaku, Sulejman Selimi, Hisni Tači i Zećir Demaku su bili optuženi za ratne zločine nad civilima – optuženi su u svojstvu pripadnika UČK-a, u saučesništvu jedan sa drugim i sa drugim, za sada, nepoznatim pripadnicima UČK-a, u neodređenom broju slučajeva narušili integritet tela i zdravlje svedoka "A" – civila zatvorenog u zatvoru u Likovcu, tako što su ga tukli pesnicama i drvenim palicama po različitim delovima tela – u Likovcu, opština Srbica, u nekoliko neodređenih datuma, u avgustu i septembru 1998. godine.Takozvana Drenička grupa brojala je 15 optuženih, koji su bili podeljeni u 3 različita slučaja. Prvi slučaj brojao je četvoro pripadnika ove grupe – Sulejman Selimi, Ismet Hadža, Nedžat Ćubrelji i Šefki Huseni, kojima je u ovom slučaju i izrečena oslobađajuća presuda. Drugi slučaj – Drenička grupa 1, broji sedmoro optuženih – Sulejman Selimi, Sami Ljuštaku, Jahir Demaku, Ismet Hadža, Avni Zabelji, Sahit Jašari i Sabit Geci – sudski proces je danas i završen, a suđenje je počelo 22. maja i sve vreme se odvijalo u Osnovom sudu u Severnoj Mitrovici. Treći slučaj – Drenička grupa 2, brojala je 10 optuženih – Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj, suđenje je počelo 27. juna u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici, a svi optuženi su se teretili za ratne zločine nad civilima. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.