Priština: Apelacioni sud potvrdio presude u slučaju "Drenica 2"

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je danas presudu optuženima za ratne zločine u slučaju "Drenica 2", koju je maja prošle godine doneo Osnovni sud u Severnoj Mitrovici. Jedino je optuženom Suljejmanu Seljimiju smanjena kazna, sa osam na sedam godina zatvora. Advokat optuženih, Tom Gaši, odluku ocenjuje kao "skandaloznu" i "pravi masakr pravde".

Prema presudi Apelacionog suda, Isni Tači osuđen je na šest i po godina zatvora, Zećir Demaku, Jehir Demaku na šest, a na po tri godine osuđeni su Agim Demaj, Driton Demaj, Baškim Demaj i Seljman Demaj, kao i Fadilj Demaku koji je poslanik u Skupštini Kosova,  i aktuelni gradonačelnik Glogovca, Nedžat Demaku. 

Gaši: Politička presuda u obliku pravne

Advokat optuženih, Tom Gaši, najavio je da će podneti žalbu Vrhovnom sudu Kosova uz nadu da će "pobediti pravda i da neće biti presuda koje su politički diktirane".

"Presuda Apelacionog suda je doneta prepisivanjem presude Osnovnog suda u Mitrovici iz 2015. godine, kada su svi osuđeni bez dokaza. To je politička presuda u obliku pravne presude," napisao je Gaši na svom Fejsbuk profilu. 

Desetorica optuženih terete se da su u selu Likovac u avgustu i septembru 1998. godine napravili zatvor Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u kojem su počinili ratne zločine nad civilima.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.