Prvi u Hag odlazi Suljejman Seljimi, da li će i Hašim Tači biti pozvan?

Hašim Tači i Suljejman Seljimi Specijalni sud
Hašim Tači i Suljejman Seljimi, Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Januara ove godine u Hagu će Kancelarija specijalnog tužioca ispitati najmanje 10 bivših vojnika Oslobodilačke vojske Kosova. Među njima je i nekoliko glavnih figura ove vojske. Prvi koji će krenuti put Haga, 9. januara, biće bivši lider OVK, glavni komandant, Suljejman Seljimi. U međuvremenu i kosovski predsednik, Hašim Tači, pominje se kao osoba koja će možda dobiti poziv ovog tribunala.

Bivši glavni komandant OVK, Suljejman Seljimi, 9. januara 2019. otputovaće u Hag. Tamo će, u Kancelariji specijalnog tužioca (KST) ovaj bivši kosovski ambasador, biti ispitan o ratnim zločinima i o njegovim delatnostima dok je bio glavna figura u hijerarhiji ovog vojnog pokreta za oslobođenje Kosova, stvorenog 90-ih.

KST je sudski poziv Suljejmana Seljimija potvrdila za Gazetu Express, prošle nedelje.

„Kancelarija specijalnog tužioca ima nadležnost da, između ostalog, zahteva prisustvo osumnjičenih, žrtava i svedoka i da ih ispita, te sakupi i istraži podatke i da donese odluke o početku, nastavku ili završetku istraga za kriminalne slučajeve,“ navodi se, između ostalog, u odgovoru KST na pitanje o pozivu bivšem glavnom komandantu OVK, koji je nakon rata bio i glavni komandant ZSK-a i KBS-a.

Seljimi, poznat u toku rata po nadimku „Sultan“, na put u takozvani Specijalni sud poći će iz zatvora u Dubravi, gde izdržava kaznu za ratne zločine koju mu je izrekla međunarodna zajednica na Kosovu.

Kaznu od 7 godina zatvora u jednom od slučaja poznatih kao „Drenica“, potvrdio je Vrhovni sud Kosova samo pre nekoliko meseci.

Poziv od Specijalnog tužioca dobio je još jedan bivši optuženi u slučaju „Drenica“, koji je za razliku od Seljimija, proglašen nevinim u toku suđenja na Kosovu.

Reč je o Samiju Ljuštakuu, bivšem komandantu operativne zone Drenica, koji se nakon rata aktivirao u politici brzo postavši glavna figura Demokratske partije Kosova (PDK).

Bivši predsednik Srbice, u Hagu će se pojaviti 14. januara ove godine. Istog dana tamo će otputovati i jedan drugi bivši komandant OVK za operativnu zonu Laba, Rustem Mustafa-Remi.

Poziv koji je stigao iz Specijalnog suda Remiju je prvi o kojem je izvestila Gazeta Express, početkom decembra 2018.

Ubrzo nakon objavljivanja informacije o uručenim pozivima, da je Mustafa, a kasnije i Ljuštaku primio poziv, potvrdio je i njihov advokat Arianti Koci putem saopštenja za medije.

Nakon Remija, javnost je saznala da u Hag treba da se javi i Nazif Mehmeti, koji je zajedno sa Mustafom, ranije osuđen za ratne zločine na Kosovu.

Mehmetija će, prema navodima njegovog advokata, ispitivati Specijalni tužilac u Hagu tri dana zaredom, 22, 23. i 24. januara 2019.

Tri dana, ne u Hagu, već u Prištini, Kancelarija specijalnog tužioca za Kosovo ispitivala je i Sokola Dobrunu, bivšeg predsednika Vojnog suda OVK.

To se dogodilo decembra prošle godine, ali nakon što je završeno ispitivanje u Prištini, sam Dobruna je potvrdio da će januara ove godine trebati da otputuje u Hag da bi ponovio ono što je rekao u Prištini.

Dobruna je izjavio da se tužilac koji ga je ispitivao interesovao za predsednika Hašima Tačija, koji je u toku rata bio politički vođa OVK.

Ime ovog poslednjeg, se najviše pominje u izveštaju istrage švajcarskog senatora Dika Martija, na osnovu kojeg je i formiran Specijalni sud.

Jedan javni radio u Švedskoj, u toku decembra je izveštavao da, bivši direktor Političkog direktorata OVK može biti jedan od pozvanih na ispitivanje od strane KST suda u Hagu.

Ali, samo nekoliko sati kasnije, izmenili su svoje izveštaje, uklanjajući ime predsednika Tačija iz članka.

Dan kasnije KST se oglasila povodom ovog izveštaja. Portparol KST, upitan da li KST istražuje ili planira da sasluša Hašima Tačija, Gazetu Express je uputio na izveštaj Dika Martija.

„Kancelarija specijalnog tužilaštva završava sveobuhvatnu moguću istragu svih pomenutih sumnji u izveštaju o neljudskom tretiranju i nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, koji je objavio Savet Evrope,“ navodi se u odgovoru Kristofera Beneta datiranog 17. decembra 2018.

U međuvremenu, na Kosovu, u toku prošlog decembra, satima je ispitivan i drugi bivši starešina OVK, Safet Sulja.

Međutim, da se odazove Hagu 14. januara, pozvan je i Sabahajdin Cena, direktor javne civilne direkcije za operativnu zonu Paštrika.

Kancelarija specijalnog tužioca uputila je poziv i Remzi Šalji iz Suve Reke, poznatom kao „komandant Crvena Jabuka“. Veruje se da je pobegao sa Kosova, dok je u međuvremenu sam potvrdio da mu ne pada na pamet da se odazove Specijalnom sudu.

Kancelarija specijalnog tužioca, koja do sada nije komentarisala ništa u vezi poziva i istraga koje su u toku, poslala je poziv za Hag i jednom bivšem poznatom komandantu iz regiona Drenice.

Isti je, kako je izvestila Gazeta Express, bio osuđen na Kosovu za ratne zločine, ali nije pritvoren. Kasnije je Televizija 7 otkrila da se radilo o Sabitu Gecaju.

Prvi pozivi poslati krajem novembra i početkom decembra minule godine, stigli su samo nekoliko meseci nakon što je Specijalni tužilac, Amerikanac Džek Smit, došao na čelo Kancelarije specijalnog tužioca.

Ovo su bili prvi konkretni koraci ka pokretanju Specijalizovanih veća Kosova, poznata kao Specijalni sud, koja su izglasana u Skupštini Kosova avgusta 2015.

Putem posebnog zakona, ova Specijalizovana veća i specijalni tužilac osnovani su da bi sudili u slučaju nekoliko određenih zločina izvršenih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000, na teritoriji Kosova.

Ona su osnovana kao posledica izveštaja Švajcarca Dika Martija predstavljenog Savetu Evrope januara 2011.

Izveštaj sadrži navode o teškim zločinima za koje se sumnja da ih je izvršila OVK u toku i odmah nakon poslednjeg rata na Kosovu. Iste pretpostavke podržane su i u jednoj knjizi koju je napisala bivša tužiteljka haškog tribunala, Karla del Ponte, tri godine pre nego što je Marti sačinio izveštaj.

Hašim Tači je ime koje se najviše pominje u ovom izveštaju „za neljudsko tretiranje i nezakonitu trgovinu ljudskim organima u toku rata na Kosovu“.

Bivši politički lider OVK u toku rata i šef privremene vlade odmah nakon rata, 26 puta se pominje u ovom izveštaju, na osnovu kojeg su 16 godina kasnije osnovana takozvana Specijalizovana veća i Kancelarija specijalnog tužioca Kosova, poznata kao Specijalni sud Kosova u Hagu.

U izveštaju, osim Hašima Tačija, spominju se i bivše vođe OVK: Kadri Veselji, Azem Sulja, Fatmir Ljimaj, Đavit Haljiti, Šaip Muja i Ramuš Haradinaj.

Gazeta Express je 11. decembra 2018. izvestila da Kancelarija specijalnog tužioca istražuje i jedan slučaj za koji je vođeno maratonsko suđenje na Kosovu. O predmetnom slučaju, jednu grupu osumnjičenih za ratne zločine, Osnovni sud u Prištini je oslobodio optužbi. Štaviše, ovu presudu je potvrdio i Vrhovni sud.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.