Drenička grupa 1: 18 godina zatvora za Ljuštakua i Selimija; petoro oslobođeno

Članovi Dreničke grupe 1 – nekadašnji ambasador Kosova u Albaniji, Sulejman Selimi i gradonačelnik opštine Srbica, Sami Ljuštaku danas su u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici pred međunarodnim sudskim većem, osuđeni na ukupno 18 godina zatvora za ratne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom počinjenim u zatvoru Oslobodilačke vojske Kosova u Likovcu 1998. i 1999. godine. Ostala petorica članova Dreničke grupe – Sabit Geci, Sahit Jašari, Avni Zabelji, Jahir Demaku i Ismet Hadža oslobođeni su optužbi za ratne zločine u zatvoru UĆK-a, u Likovcu, 1998. i 1999. godine. Danas će biti izrečena presuda i Dreničkoj grupi 2, među kojima je, takođe, Sulejman Selimi, te – Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj. Pred zgradom suda u Severnoj Mitrovici je od početka današnjeg završnog ročišta članovima Dreničke grupe raspoređena interventna jedinica Kosovske policije, velik broj članova porodice ovih kosovskih Albanaca i pristalica, ekipe kosovksih medija na albanskom, kao i pripadnici karabinjera i grčkog kontigenta KFOR-a.

"Sudije su utvrdile da je g-din Sami Ljuštaku 'kriv' za počinjeno krivično delo ubistva i osuđen je na zatvorsku kaznu od dvanaest (12) godina. Sudije su utvrdile da je g-din Sulejman Seljimi 'kriv' za počinjeno krivično delo ratnog zločina, što predstavlja ozbiljan prekršaj zajedničkog člana 3 Ženevskih konvencija i osuđen je na zatvorsku kaznu od šest (6) godina. Svi ostali optuženi su oslobođeni pošto optužbe protiv njih nisu bile dokazane," saopšteno je iz EULEX-a. 

Iz ove Misije Evropske unije podsećaju da je u optužnici bilo navedeno postojanje pritvornog centra Oslobodilačke vojske Kosova u Likovcu gde su, kako se dalje navodi, pripadnici OVK počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva (u ovom slučaju kosovskih Albanaca) tako što su, između ostalog, povredili telesni integritet i zdravlje civila, a neki od okrivljenih, ubili su srpskog policajca i još jedno civilno lice, kao i da su sva krivična dela navodno bila počinjena u periodu između juna i septembra 1998. godine.
 
"Optužbe koje je izneo tužilac odnosile su se na ratne zločine protiv civilnog stanovništva, utvrđene i kažnjive na osnovu članova 22 i 142 Krivičnog zakona SFRJ (trenutno kažnjivih shodno članovima 31 i 152 KZRK), i suprotno zajedničkom članu 3 Ženevskih konvencija i članu 4 Dodatnog protokola II – to su pravila međunarodnog prava koja su bila na snazi tokom unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu," navodi se takođe u sopštenju.  

Sin Samija Ljuštakua – EULEX misija Srbije i Rusije

Nakon što je izrečena presuda Ljuštakuu, njegov sin, Mergim Ljuštaku, objavio je na svom fejsbuk profilu fotografiju uz tekst – „Nije evropska misija – to je ruska i srpska misija“.Takozvana Drenička grupa broji 15 optuženih, koji su podeljeni u 3 različita slučaja. Prvi slučaj brojao je četvoro pripadnika ove grupe – Sulejman Selimi, Ismet Hadža, Nedžat Ćubrelji i Šefki Huseni, kojima je u ovom slučaju i izrečena oslobađajuća presuda. Drugi slučaj – Drenička grupa 1, broji sedmoro optuženih – Sulejman Selimi, Sami Ljuštaku, Jahir Demaku, Ismet Hadža, Avni Zabelji, Sahit Jašari i Sabit Geci – proces je danas i završen, a suđenje je počelo 22. maja i sve vreme se odvija u Osnovom sudu u Severnoj Mitrovici. Treći slučaj – Drenička grupa 2, broji 10 optuženih – Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj, suđenje je počelo 27. juna u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici, a svi optuženi se terete za ratne zločine nad civilima. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.