Drenička grupa: Demaku pušten na slobodu, ne i Seljimi

Drenička grupa
Foto: Gazeta Blic

Zahtev za uslovno puštanje na slobodu Jahira Demakua odobren je juče, dok je isti zahtev Sulejmana Seljimija, bivšeg komandanta OVK, odbijen, prenosi prištinska Koha. Seljimi i Demaku su pripadnici takozvane Dreničke grupe. Urednik Veriu.info Gazmend Morina kaže da Seljimi nije pušten jer slučaj Drenica istražuje Specijalni sud i proziva Tačija i Vesljija.

“Čak ni danas nije oslobođen general OVK Sulejman Seljimi. Očigledno nezakonito, Vrhovni sud Kosova već 136 dana drži Seljimija u zatvoru. Ni današnji zahtev za uslovno puštanje na slobodu nije odobren, zato što nije bilo političke volje onih koji se pozivaju na pravdu,“ napisao je Seljimijev advokat, Tom Gaši na svojoj Fejsbuk profilnoj stranici.

Tvrdi da je zadržavanje njegovog klijenta nezakonito i politički motivisano te da se priprema krivična prijava protiv odgovornih za ovaj, navodi dalje „politički motivisani skandal“.

Specijalni sud preuzima slučaj Seljimi?

Daut Haradinaj, poslanik u Skupštini Kosova ispred AAK i Seljimijev ratni drug, oglasio se danas rekavši da je Seljimi nezakonito zadržan u zatvoru te da će lično zahtevati skupštinsku debatu pa i formiranje skupštinske istražne komisje povodom ovog slučaja, prenosi Veriu.info.

Takođe Veriu.info prenosi i navode svog glavnog urednika iznete na Fejsbuku, Gazmenda Morine, koji kaže da je zahtev za uslovno puštanje na slobodu Seljimija odbijen zato što je slučaj Drenica preuzeo Specijalni sud.

„Ako ništa drugo Hašim i Kadri duguju Seljimiju i drugima to da im kažu da ih istražuje Specijalni sud,“ napisao je Gazmend Morina na svom Fejsbuk nalogu.

Oglasio se i Vrhovni sud Kosova, koji u pisanom saopštenju objašnjava da on ne odlučuje o privremenom puštanju na slobodu okrivljenih, već Odbor za uslovno puštanje na slobodu koji funkcioniše u okviru Vrhovnog suda.

U slučaju  Dreničke grupe, Odbor za uslovno puštanje na slobodu doneo je odluku o uslovnom puštanju na slobodu jednog od okrivljenih.

Vrhovni sud Kosova odlučivao je samo o zahtevu za zaštitu zakonitosti koji su podneli branioci 11 okrivljenih, i taj zahtev je odbijen kao neosnovan.

Vrhovni sud Kosova odlučio je 16. juna da se slučaj „Drenica 1“ vrati na ponovno suđenje. Članovi Dreničke grupe 1 – nekadašnji ambasador Kosova u Albaniji, Sulejman Selimi i gradonačelnik opštine Srbica, Sami Ljuštaku 27. maja 2015. godine u Osnovnom sudu u Mitrovici pred međunarodnim sudskim većem, osuđeni  su na ukupno 18 godina zatvora za ratne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom počinjenim u zatvoru Oslobodilačke vojske Kosova u Likovcu 1998. i 1999. godine. Ostala petorica članova Dreničke grupe – Sabit Geci, Sahit Jašari, Avni Zabelji, Jahir Demaku i Ismet Hadža oslobođeni su optužbi za ratne zločine u zatvoru UĆK-a, u Likovcu, 1998. i 1999. godine.

 Pročitajte još:

Drenička grupa 1: 18 godina zatvora za Ljuštakua i Selimija; petoro oslobođeno

Drenička grupa 2: 10 članova – ukupno 47 godina zatvora; Selimiju ukupno 8

„Drenica“ blokirana na više od dva sata; Opština Glogovac: Sudski proces protiv Dreničke grupe „orkestriran od strane srpskog šovinizma“

Priština: Apelacioni sud potvrdio presude u slučaju „Drenica 2“

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.