Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Hisni Gucati Nasim Haradinaj
FOTO: Printscreen/Specijalizovana veća Kosova

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj „uzbunjivač“ i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati „uzbunjivači“, raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak, prenosi N1 pisanje agencije Beta.

Optužnica Haradinaja (58), koji je potpredsednik Udruženja veterana  OVK, i prvooptuženog Hisnija Gucatija, predsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja veterana OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile za sada neidentifikovane osobe.

U pisanom izveštaju sudu, Majers je, kao „veštak za uzbunjivanje“ (whistlebowing), napisala da Haradinaj i Gucati, po međunarodnim zakonima i pravnoj praksi, „uživaju zaštitu i kao uzbunjivači i kao osobe povezane sa uzbunjivačem, odnosno neimenovanom osobom koja im je dobrovoljno dostavila dokumente“.

Sudije su odbacile taj zaključak Majersove, ocenjujući da je izvan domena njene ekspertize.

Današnje svedočenje Majersove pred sudom, veće je, stoga, ograničilo na načelna pravno-proceduralna pitanja o „uzbunjivanju“, ne dozvoljavajući da se odbrana i veštak upuste u konkretnu primenu tih načela na slučaj Gucatija i Haradinaja.

Sudije su iz izveštaja veštaka odbrane izbrisale i konstataciju Majersove da se Haradinaj i Gucati kvalifikuju za „uzbunjivače“ zato što su, pre nego što su novinarima dostavili poverljive sudske dokumente, pokušavali da institucijama na Kosovu prenesu „svoju zabrinutost zbog ozbiljne nepravičnosti i pristrasnosti u radu“ suda i tužilaštva u Hagu, „uključujući neprimerenu koordinaciju sa srpskim zvaničnicima“.

Po oceni Majersove, koju sud takođe nije prihvatio, optuženima zbog toga nije preostalo ništa drugo do da „dokaze, koji su im dostavljeni, puste u javnost, preko medija“.

„Optuženi tvrde da su verovali da su u tim dokumentima dokazi o pristrasnosti (suda i tužilaštva)… kao i da su dokumenti autentični“, napisala je Majers u delu izveštaja koji sudije nisu prihvatile.

Majersova je u odbranu Haradinaja svedočila kao „izvršni direktor Međunarodne mreže za uzbunjivanje“ (Whistleblowing International Network).

Haški proces Gucatiju i Haradinaju biće nastavljen u ponedeljak, 24. januara.

Krajem prošle nedelje, u Hagu je svedočio bivši direktor Kosovske policije, Rašit Ćaljaj.

Ćaljaj je, govoreći pred ovim sudom o dokumentima Specijalnog tužilaštva koja su dostavljena Udruženju veterana OVK, kazao da su zvaničnici ovog Udruženja zatražili od Kosovske policije da ispita slučaj, kako bi se utvrdi identitet osobe koja je dostavila dokumenta.

Međutim, kako je kazao, Specijalno tužilaštvo Kosova ih je kontaktiralo 8. septembra, dan nakon što je prvi paket sa dokumentacijom dostavljen i obavestilo ih da nisu nadležni da se bave ovim slučajem.

Prošle nedelje je pred sudom u Hagu govorio i optuženi Nasim Haradinaj. Još jednom je kazao da je u septembru 2020. obelodanio poverljiva dokumenta „u interesu javnosti“ na Kosovu, a kako bi se „saznalo da haško tužilaštvo sarađuje sa vlastima Srbije“, koje je optužio za brojne zločine tokom rata na Kosovu, prenela je tada Beta.

Haradinaj je negirao optužbu da je, na tri konferencije za štampu u Prištini, obelodanio imena svedoka koja su bila navedena u tim dokumentima.

„Rekao sam novinarima – ‘Vi znate šta ćete uraditi’. Nije bilo potrebe da oni imenuju nikoga, a ni mi nismo spomenuli imena svedoka… Svima sam rekao da imena ne bi trebalo pominjati“, rekao je Haradinaj.

U svom iskazu, Haradinaj je sugerisao da je dokumenta dostavio neko iz samog haškog tužilaštva, ali i da su oni „podmetnuti“ Udruženju veterana OVK.

Podsetimo, ispitivanju Haradinaja i Gucatija pred sudom u Hagu prethodio je dokazni postupak Specijalnog tužilaštva koji je započet 18. oktobra i završio se 5. novembra prošle godine.

U toku dokaznog postupka ispitana su četiri svedoka tužilaštva – oficir za bezbednost pri tužilaštvu, Danijel Moberg, istražitelji tužilaštva Zdenka Pumper i Miro Jukić i bivši novinar iz Prištine, Haljil Beriša.

Odluka o početku suđenja Haradinaju i Gucatiju doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je prethodno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, kao 9. novembar, a potom – 17. decembar.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Pročitajte još:

Bivši direktor KP u Hagu: Nije nam bilo dozvoljeno da istražujemo dostavljanja dokumenata Udruženju

Nastavlja se suđenje u Hagu: Haradinaj – Dokumenta o saradnji tužilaca sa Srbijom objavili smo zbog javnosti

Odbrana Haradinaja: Narod Kosova je mnogo propatio pod srpskom državom

Svedokinja Balaži: Gucatija i Haradinaja držite kao taoce

Hag: Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju

Gucati i Haradinaj traže odbacivanje pet od šest tačaka optužnice u Hagu; Danas novo ročište

Nastavlja se postupak u Hagu – Gucati i Haradinaj danas u sudnici

Ispituje se treći svedok u Hagu: Nakon curenja dokumenata zvali smo svedoke i žrtve

Novinar iz Prištine potvrdio da je poverljive papire suda u Hagu dobio od Gucatija i Haradinaja

Hag: KP da pruži informacije u vezi sa potencijalnim privremenim puštanjem Gucatija i Haradinaja

Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju

Tužilaštvo započinje danas izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju – negirali krivicu; Tužilaštvo: Postoje neoborivi dokazi

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra

Gucati i Haradinaj tvrde da nisu znali da su dokumenta poverljiva; Protive se zaštiti dva svedoka tužilaštva

Hag: Suđenje Gucatiju i Haradinaju najavljeno za 7. oktobarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.