Nastavlja se postupak u Hagu – Gucati i Haradinaj danas u sudnici

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

U Specijalnom sudu u Hagu danas se održava novo ročište u postupku protiv bivših čelnika udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. 

Današnje ročište počinje u 9.30, a emitovaće se sa 45-minutnim zakašnjenjem. Naredna dva ročišta u ovom mesecu zakazana su za ponedeljak i utorak.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju nastavljeno je juče nakon višednevne pauze.

Tokom jučerašnjeg ročišta svedok Specijalizovanog tužilaštva (STK), Miro Jukić, nastavio je da odgovara na pitanja, ovog puta, odbrane.

Službenik za obezbeđenje STK-a je tokom svog izlaganja kazao da je nakon curenja dokumentacije iz ovog tužilaštva, a koju su potom plasirali javnosti upravo Gucati i Haradinaj, kontaktirao svedoke koji su, prema njegovim rečima, bili uplašeni.

Prilikom svedočenja je rekao da je posle svakog razgovora sastavljao službenu belešku.

Međutim, advokat Hisnija Gucatija, Džonatan Ris, doveo je u pitanje izjave svedoka, rekavši da izmišlja ispovesti, tj. da se nepodudaraju datumi, prenosi KosovaPress.

Upitan, zašto službene beleške nisu ubačene u sistem odmah po kontaktiranju svedoka, Jukić je kazao da je neke od njih upisao naknadno, kao i da je u pojedinim slučajevima bio sprečen da to uradi usled pandemije.

Ris je postavio seriju pitanja Jukiću upravo o beleškama i datumima njihovog unošenja u sistem.

Odgovarajući na pitanja odbrane Gucatija, Jukić je juče kazao i da je bio na Kosovu u septembru 2020. godine.

Ris ga je upitao – da li ima saznanja o tome da su i drugi članovi STK-a boravili na Kosovu tokom septembra meseca. Međutim, suđenje je potom zatvoreno za javnost, a upravo zbog toga što je advokat govorio o osobama čiji identiteti nisu javni u ovom postupku, prenosi KosovaPress.

Podsetimo, Jukić je i na prethodnim ročištima govorio o kontaktiranju svedoka nakon curenja dokumenta iz Specijalnog tužilaštva.

On je na jednom od prethodnih ročišta kazao da se u dokumentima nalaze imena žrtava, ali i svedoka saradnika, da je samostalno kontaktirao njih 30, kao i da su oni bili uplašeni za svoju bezbednost. Ujedno je rekao i da su pojedinci evakuisani sa Kosova zbog zastrašivanja.

Prethodno su u postupku koji se vodi protiv Gucatija i Haradinaja svedočili takođe zaposlena u tužilaštvu, Zdenka Pumper i novinar Gazeta inFocus, Haljilj Beriša (Halil Berisha).

Beriša je tokom svog iskaza kazao da je poverljiva dokumenta Specijalnog tužilaštva dobio u septembru prošle godine od čelnika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, na konferenciji za štampu.

Specijalno tužilaštvo u Hagu započelo je 18. oktobra sa izvođenjem dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a nakon završetka uvodne reči. Planirano je da tužilaštvo pozove tri svedoka.

Odluka o početku suđenja doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, a to je trenutno 9. novembar, odnosno 17. decembar.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Pročitajte još:

Ispituje se treći svedok u Hagu: Nakon curenja dokumenata zvali smo svedoke i žrtve

Novinar iz Prištine potvrdio da je poverljive papire suda u Hagu dobio od Gucatija i Haradinaja

Hag: KP da pruži informacije u vezi sa potencijalnim privremenim puštanjem Gucatija i Haradinaja

Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju

Tužilaštvo započinje danas izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju – negirali krivicu; Tužilaštvo: Postoje neoborivi dokazi

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra

Gucati i Haradinaj tvrde da nisu znali da su dokumenta poverljiva; Protive se zaštiti dva svedoka tužilaštva

Hag: Suđenje Gucatiju i Haradinaju najavljeno za 7. oktobar

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.