Hag: Suđenje Gucatiju i Haradinaju najavljeno za 7. oktobar

Nasim haradinaj Hisni GUcati

Suđenje liderima Udruženja boraca OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka, počeće 7. oktobra pred Specijalnim sudom za ratne zločine, objavilo je raspravno veće, prenosi agencija Beta.

Danas je u Hagu nastavljeno juče započeto pripremno ročište u slučaju koji se vodi protiv Gucatija i Haradinaja, ali u formatu inter partes.

Međutim, pojedini mediji, među kojima je i Beta, javili su da je na ovom ročištu predsedavajući sudija Čarls Smit rekao da će 7. i 8. oktobra raspravno veće saslušati uvodnu reč tužilaca.

Iskaz prvog od troje svedoka tužilaštva, po rečima sudije Smita, počeće 18. oktobra, prenosi Beta. Prema navodima KosovaPress, 18. oktobra ujedno će se raspravljati o dokaznom materijalu, te da će ovaj proces potrajati dve nedelje.

Branioci Gucatija i Haradinaja, Džonatan Ris i Tobi Kedmen, danas najavili da će uvodnu reč dati pošto tužioci okončaju svoj dokazni postupak.

Kako prenosi KosovaPress, odbrana je ujedno iznela očekivanje da će suđenje biti završeno u toku ove godine.

Ris: Za prvog svedoka trebaće mi do sedam dana

Branilac Gucatija, Džonatan Ris, danas je govorio o ispitivanju svedoka tužilaštva.

Zastupnici odbrane ranije su precizirali da su svi svedoci zapravo istražitelji tužilaštva koji će govoriti o poverljivom karakteru mnoštva dokumenata koje su, po njima, Gucati i Haradinaj, uprkos sudskoj zabrani, objavili.

Kazao je da će mu za unakrsno ispitivanje prvog svedoka biti potrebno sedam dana, a za drugog – do pet dana.

„Pokušaću da pitanja učinim što konciznijim, međutim nisam video bilo kakav materijal koji će svedok predstaviti kao deo analitičkog izveštaja i možda će nam trebati do sedam dana, ovde govorim o materijalu koji je prikupljen kao rezultat istraživanja organizovanog 25. septembra. Što se tiče drugog svedoka, koji je izradio izveštaj na osnovu 107 službenih zapisa… mislim da će mi biti potrebno oko pet dana za drugog svedoka“, rekao je Ris, prenosi KosovaPress.

Odbrana: Gucati i Haradinaj nisu znali o kakvim je dokumentima reč; Tužilaštvo: Dokumenta bila poverljiva

I na današnjem ročištu se razgovaralo o paketima poverljivih dokumenata Specijalnog tužilaštva, koji su dostavljeni Udruženju veterana OVK, a koji su potom Gucati i Haradinaj, javno objavljivali.

Kao i na jučerašnjem ročištu, tužilaštvo je i danas tvrdilo da se radilo o poverljivom materijalu, dok je odbrana tvrdila da optuženi nisu bili upoznati sa prirodom dokumenata.

„Kao što sam juče rekao, sve što je juče rekla odbrana dokazuje jasno da su dostavljeni materijali bili poverljivi, prigovori Gucatijeve odbrane odnose se prvo na klasifikaciju podnetih dokumenata i njihovu autentičnost, ali će KST na suđenju izvesti dokaze koji će dokazati da su dostavljeni materijali bili klasifikovani kao poverljivi. Sudije će sagledati dokaze u vezi sa delovima ovih dokumenata koji su prikazani u medijima“, rekao je tužilac.

Međutim, iz odbrane su odmah zatim poručili da Gucati i Haradinaj, osim što nisu znali da li su ti dokumenti poverljivi, ujedno nisu znali ni da li su autentični.

„Optuženi su jasno izneli svoj stav, nisu znali da je priroda ovih dokumenata poverljiva ili da su ti dokumenti autentični ili lažni, gospodin Gucati nije advokat, on nije pravnik, te ih treba videti i prihvatiti kao takve, dakle kao komentare osobe koja nije pravnik“, kazao je Gucatijev advokat.

Advokat Nasima Haradinaja, Tobi Kadman, podržao je navode Gucatijeve odbrane.

Na jučerašnjem pripremnom ročištu, tužilac Holing je odbacio tvrdnju odbrane da su Gucati i Haradinaj, kao „uzbunjivači“, objavili poverljive sudske dokumente kako bi „u interesu javnosti“, razotkrili saradnju tužilaštva sa vlastima Srbije.

Advokati Kedmen i Ris juče su naznačili da će na suđenju tvrditi i da je tužilaštvo u Hagu bilo umešano u dostavljanje poverljivih dokumenata Udruženju boraca OVK i da je Gucatija i Haradinaja „podstaklo“ da ih objave, odnosno da im je postavilo „klopku“ u koju su oni upali.

Tužilac Holing negirao je i te tvrdnje odbrane, naglasivši da za njih ne postoje nikakvi dokazi, niti ima pravnih ni činjeničnih osnova.

O jučerašnjem ročištu čitajte u:

Gucati i Haradinaj tvrde da nisu znali da su dokumenta poverljiva; Protive se zaštiti dva svedoka tužilaštva

Gucatijev advokat: STK reklo Udruženju da može da zadrži materijal mesec dana; Službenici tužilaštva negiraju

KosovaPress ujedno prenosi da je advokat Hisnija Gucatija na današnjem ročištu kazao da su zvaničnici Specijalizovanog tužilaštva saopštili službenicima Udruženja veterana OVK, da mogu da zadrže sporan materijal koji im je dostavljen do mesec dana.

Međutim, Specijalno tužilaštvo je osporilo takve tvrdnje.

Na pitanje sudije, da li planiraju da iznose dokaze u vezi sa ovim navodima optuženog, službenici tužilaštva kazali su da „nemaju nameru“, te da je reč o „kleveti“ odbrane.

„Naš stav je da je ovo kleveta, i da u ovom trenutku ne nameravamo da izvodimo dokaze u vezi sa ovim navodima odbrane, ako buduće informacije budu zahtevale da promenimo mišljenje, tražićemo dozvolu od sudskog veća da izvršimo potrebne promene, ali u ovom trenutku nema ničega u dokazima što bi sugerisalo da treba da preduzmemo dalje korake”, rekao je tužilac.

Advokat Hisnija Gucatija je, međutim, potom kazao da tužilaštvo mora da dokaže ove navode jer im, kako je dodao, sudsko veće neće verovati samo na rečima.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Postupak

Pred sudijom za prethodni postupak za sada je održano šest statusnih konferencija u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija.

Kako je potvrđeno na poslednjoj statusnoj konferenciji održanoj 14. jula, a dva dana kasnije, tj. 16. jula su kompletni spisi predmeta prosleđeni pretresnom veću.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekatarina Trendafilova, je još 15. jula imenovala Pretresno veće II u slučaju koji se vodi pred ovim sudom u Hagu protiv Haradinaja i Gucatija.

Tročlano veće čine sudije Čarls Smit (Charles Smith III), Kristof Bart (Christoph Barthe) i Ženal Metrau (Guénaël Mettraux). Rezervni sudija biće Fergal Gajnor (Fergal Gaynor).

Prema dosadašnjim najavama i usmenoj saglasnosti odbrane i tužilaštva, ukazano je na to da bi suđenje moglo da počne na jesen.

Najvišim čelnicima Udruženja veterana „OVK“, prošle nedelje je ujedno produžen pritvor za još dva meseca.

Tročlano sudsko veće utvrdilo je ove nedelje da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i činjenja novih krivičnih dela u slučaju Nasima Haradinaja. Sa druge strane, veće ne smatra da bi se Hisni Gucati dao u beg, ali zaključuje da bi on vršio nova krivična dela i ometao dalji tok postupka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.