Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju

Hisni Gucati Nasim Haradinaj
FOTO: Printscreen/Specijalizovana veća Kosova

Nakon trodnevne pauze, juče je u Hagu nastavljeno suđene bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, saslušanjem prvog svedoka Specijalizovanog tužilaštva. Novo ročište zakazano je za danas, kao i za naredne dane – sve do četvrtka.

Specijalizovana veća zakazala su današnje ročište za 9 i 30, dok će se video prenos emitovati sa već ustanovljenim 45-minutnim zakašnjenjem.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju je još od 18. oktobra započeto izvođenjem dokaza Specijalnog tužilaštva, a potom nastavljeno ispitanjem istražiteljke Zdenke Pumper.

Pumper je ispitivana i u nastavku suđenja, kao i juče, kada je odgovarala na pitanja branioca Gucatija, Džonatana Risa.

Ispitivanje se ticalo takozvanog paketa 3, tj. dokumenata koji su dostavljeni Udruženju veterana OVK.

Na ovom ročištu je Ris zatražio da se u sudnici prikaže snimak sačinjen tokom pretresa kancelarije Udruženja veterana od strane službenika Specijalnog tužilaštva o čemu je potom ispitivao Pumper.

Jučerašnja sednica je bila otvorenog tipa, dok je u određenim delovima bila zatvorena za javnost.

Specijalno tužilaštvo u Hagu započelo je 18. oktobra sa izvođenjem dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a nakon završetka uvodne reči. Planirano je da tužilaštvo pozove tri svedoka.

Odluka o početku suđenja doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, a to je trenutno 9. novembar, odnosno 17. decembar.

Na ročištu 7. oktobra, protiv dvojca optuženog za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit (Jack Smith) rekao je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristrasnu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.

Smit je tada kazao da je istina „u temelju pravde“ i da istina zbog koje je potrebno ovo suđenje jeste činjenica da „postoji mala ali moćna grupa ljudi na Kosovu koja ne želi da postoji ovaj Sud i koja će da napravi sve da mu našteti u uzaludnom pokušaju da opravda lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin za vreme rata“.

Istakao je i da Gucati i Haradinaj pripadaju toj grupi i nipodaštavaju sve one koji sarađuju sa Specijalizovanim većima Kosova i Specijalizovanim tužilaštvom kao „špijune“, „kolaboracioniste“ i „izdajnike“ koji su „izneverili“ svoje sunarodnike.

Specijalizovani tužilac je naglasio da Specijalizovana veća treba da budu sud koji se vodi interesima žrtava i da je „atmosfera zastrašivanja svedoka i ometanja postupaka koja postoji u krivičnim suđenjima protiv bivših pripadnika OVK“ deo razloga zbog kojih je osnovan i zbog čega se nalazi u Hagu.

“Ta atmosfera je u prošlosti uticala na to da su svedoci bili sprečeni da pristupe sudu i kažu šta znaju o zločinima OVK“, rekao je Smit. „Optuženici dobro znaju za tu prošlost i nadaju se da ovde primene istu strategiju kako bi zastrašili svedoke, jer je to pre uspevalo“.

Specijalizovani tužilac je izjavio da nepristrasna primena pravde podrazumeva izgradnju i podsticanje institucija koje mogu da zaštite one koji su u potrazi za pravdom, te da Specijalizovana veća imaju mogućnost da obezbede pravdu za mnoge žrtve na Kosovu.

“Razlog zbog kojeg Veća imaju tu mogućnost je u tome da predstavljaju bezbedno mesto za svedoke da slobodno govore o krivičnim delima koja su videli, o onima u kojima su sami nastradali, kao i o onima u kojima su nastradali članovi njihovih porodica“, rekao je. „Od najveće važnosti je da Veća predstavljaju mesto gde mogu da to naprave bez straha od represija ili odmazde“.

Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Postupak

Pred sudijom za prethodni postupak za sada je održano šest statusnih konferencija u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija i dva pripremna ročišta.

Kako je potvrđeno na poslednjoj statusnoj konferenciji održanoj 14. jula, a dva dana kasnije, tj. 16. jula su kompletni spisi predmeta prosleđeni pretresnom veću.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekatarina Trendafilova, je još 15. jula imenovala Pretresno veće II u slučaju koji se vodi pred ovim sudom u Hagu protiv Haradinaja i Gucatija.

Tročlano veće čine sudije Čarls Smit (Charles Smith III), Kristof Bart (Christoph Barthe) i Ženal Metrau (Guénaël Mettraux). Rezervni sudija biće Fergal Gajnor (Fergal Gaynor).

Najviši čelnici Udruženja veterana „OVK“, i dalje se nalaze u pritvoru koji im je produžen u više navrata.

Tročlano sudsko veće utvrdilo je da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i činjenja novih krivičnih dela u slučaju Nasima Haradinaja. Sa druge strane, veće ne smatra da bi se Hisni Gucati dao u beg, ali zaključuje da bi on vršio nova krivična dela i ometao dalji tok postupka.

Više o pripremnim ročištima ipočetku suđenja u:

Tužilaštvo započinje danas izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju – negirali krivicu; Tužilaštvo: Postoje neoborivi dokazi

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra

Gucati i Haradinaj tvrde da nisu znali da su dokumenta poverljiva; Protive se zaštiti dva svedoka tužilaštva

Hag: Suđenje Gucatiju i Haradinaju najavljeno za 7. oktobarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.