Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju – negirali krivicu; Tužilaštvo: Postoje neoborivi dokazi

Hisni Gucati Nasim Haradinaj
FOTO: Printscreen/Specijalizovana veća Kosova
13.05 – Gucati i Haradinaj znali da su dokumenta poveljiva i svesno ih objavljivali

Tokom uvodne reči predstavnici Specijalnog tužilaštva objavljivali su snimke sa konferencija za štampu zvaničnika Udruženja veterana „OVK“, kada su Gucati i Haradinaj prikazivali medijima sporna dokumenta Specijalnog tužilaštva.

Tužilaštvo je ujedno navelo da su Gucati i Haradinja dobro znali da je reč o poverljivim dokumentima, što su ujedno govorili i tokom konferencije za štampu.

Citirali su Haradinaja, kada je rekao da su „odlučili da podele dokumenta sa javnošću, a da su, da su hteli, mogli da ih zadrže i ne prikažu ih javnosti“.

Tužilaštvo navodi da je Haradinaj na konferencijama otkrio imena lica koja su sarađivala sa tužilaštvom kao i mesta gde oni stanuju te da je time uticao i zastrašivao svedoke.

Ukazali su i na to da su upozorili čelnike OVK da ne umnožavaju i ne šire dokumenta Specijalnog tužilaštva.

„Međutim, oni su nastavili da pozivaju na širenje i distribuiranje ovih materijala i tražili su da se Udruženju dostavi više dokumenata kako bi i njih mogli da distribuiraju javnosti“, naveli su.

Tužilaštvo je tokom uvodne reči prikazivalo objave Nasima Haradinaja sa Fejsbuka koje ukazuju na to da Hradinaj priznaje da je širio dokumenta i pozivao na objavljivanje i distribuiranje istih.

„On svesno podstiče distribuiranje ovih dokumenata“, kazali su predstavnici tužilaštva.

Objavljeno je i više video snimaka televizijskih nastupa Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija, a gde su oni govorili da će „kad god budu dobili materjiale, iste učiniti dostupnim javnosti“.

Tužilaštvo je podsetilo da su Udruženju veterana OVK dostavljana dokumenta u više navrata, te da su Gucati i Haradinaj održali više konferencija ovim povodom, gde su pozivali medije i govorili im da se „slobodno posluže“ dokumentima.

Naznačili su i da su i na drugim konferencijama objavljivana dokumenta sa imena osoba koja su sarađivali sa većima.

„Haradinaj je nazivao svedoke budalama i špijunima i kazao da nikada niko nije zaštitio špijune. Kazao je doći će do kraha suda, jer sada svedoci znaju da drugi znaju ko su oni“, naveli su iz Tužilaštva.

Precizirali su da je Haradinaj tokom jednog televizijskog nastupa takođe ukazao na to da će nastaviti da objavljuje materijal Specijalnog tužilaštva i da želi da „kompromituje rad suda“. Na konstataciju novinara da bi objavljivanje ovakvih dokumenata moglo da „nanese štetu sudu“, Haradinaj je kazao da on „to želi“.

Tužilaštvo je takođe objavljivalo snimke obraćana Gucatija, koji je iznosio slične tvrdnje kao i Haradinaj.

Naznačili su da ga je Specijalno tužilaštvo informisalo da ne sme da deli ovakva dokumenta, ali i da „nemaju nameru da ih slušaju“, kao i da želi ta da radi kako bi „raskrinkao Specijalizovana veća“.

I njega su optužili da je želeo da zastraši svedoke objavljivanjem poverljivih dokumenata.

11.35 – Gucati i Haradinaj negirali krivicu

Nakon što je pročitana optužnica, predsedavajući sudija je upitao optužene da se izjasne o krivici.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj izjasnili su se još jednom da su nevini.

Haradinaj je ujedno kazao da ne razume zašto se nalazi na optuženičkoj klupi, te da se uvek „zalagao za pravdu“.

Predsedavajući sudija je potom ukazao na prava i obaveze optuženih i pravila u postupku, nakon čega je usledila pauza.

10.47 – Upravo je počelo drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva.

Suđenje možete pratiti uživo ovde.

Odluka o početku suđenja na današnji dan doneta je 8. septembra, a na drugom pripremnom ročištu.

Suđenje je jutros započeto predstavljanjem strana u postupku. Upravo se čita tekst optužnice, a povremeno se prelazi na poluzatvorenu sednicu, zbog redakcija u samoj optužnici.

Očekuje se da će se današnje ročište, posvećeno uvodnoj reči tužilaštva, završiti do 16.00.

Specijalizovana veća najavila su ranije da će izvođenje dokaza Specijalnog tužilaštva početi 18. oktobra.

„Tužilaštvo će pozvati tri svedoka i imaće četiri dana za saslušanje“, precizira se u saopštenju.

Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja.

„Ciljni datum za okončanje predmeta STK i suđenja u celosti trenutno je 9. novembar, odnosno 17. decembar“, dodaje se u saopštenju.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Postupak

Pred sudijom za prethodni postupak za sada je održano šest statusnih konferencija u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija i dva pripremna ročišta.

Kako je potvrđeno na poslednjoj statusnoj konferenciji održanoj 14. jula, a dva dana kasnije, tj. 16. jula su kompletni spisi predmeta prosleđeni pretresnom veću.

Više o pripremnim ročištima u:

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra

Gucati i Haradinaj tvrde da nisu znali da su dokumenta poverljiva; Protive se zaštiti dva svedoka tužilaštva

Hag: Suđenje Gucatiju i Haradinaju najavljeno za 7. oktobar

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekatarina Trendafilova, je još 15. jula imenovala Pretresno veće II u slučaju koji se vodi pred ovim sudom u Hagu protiv Haradinaja i Gucatija.

Tročlano veće čine sudije Čarls Smit (Charles Smith III), Kristof Bart (Christoph Barthe) i Ženal Metrau (Guénaël Mettraux). Rezervni sudija biće Fergal Gajnor (Fergal Gaynor).

Najviši čelnici Udruženja veterana „OVK“, i dalje se nalaze u pritvoru koji im je produžen u više navrata.

Tročlano sudsko veće utvrdilo je da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i činjenja novih krivičnih dela u slučaju Nasima Haradinaja. Sa druge strane, veće ne smatra da bi se Hisni Gucati dao u beg, ali zaključuje da bi on vršio nova krivična dela i ometao dalji tok postupka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.