Nastavlja se suđenje u Hagu: Haradinaj – Dokumenta o saradnji tužilaca sa Srbijom objavili smo zbog javnosti

Nasim haradinaj Hisni GUcati

Pred Specijalnim sudom u Hagu ove nedelje nastavljeno je suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Nasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju, a nakon zimske pauze za vreme praznika. Juče je pred ovim sudom o razlogu za objavljivanje poverljivih dokumenata Specijalnog tužilaštva govorio Nasim Haradinaj.

Novo ročište u slučaju Gucati-Haradinaj održava se danas u 09.30, pa potom u četvrtak i petak.

Tokom jučerašnjeg suđenja, Haradinaj je kazao da je u septembru 2020. obelodanio poverljiva dokumenta „u interesu javnosti“ na Kosovu.

Svedočeći u svoju odbranu, Haradinaj je izjavio da je „u interesu javnosti“ bilo da iz tih dokumenata sazna da haško tužilaštvo sarađuje sa vlastima Srbije, koje je optužio za brojne zločine tokom rata na Kosovu, prenosi Beta.

„Bilo je u interesu javnosti da se to javno objasni“, rekao je Haradinaj, iako je prethodno tvrdio da se o toj saradnji „širom Kosova“ znalo i ranije.

Haradinaj je negirao optužbu da je, na tri konferencije za štampu u Prištini, obelodanio imena svedoka koja su bila navedena u tim dokumentima.

„Rekao sam novinarima – ‘Vi znate šta ćete uraditi’. Nije bilo potrebe da oni imenuju nikoga, a ni mi nismo spomenuli imena svedoka… Svima sam rekao da imena ne bi trebalo pominjati“, rekao je Haradinaj.

On je kazao i da „metode tužilaštva ovog suda podsećaju na one koje je koristio srpski režim“ Slobodana Miloševića.

„Kako tužilaštvo za koordinatora saradnje (sa Srbijom) može imati poznatog zločinca“, pitao je Haradinaj, prenosi Beta.

Pošto mu je raspravno veće zabranilo da pominje imena iz poverljivih sudskih dokumenata, optuženi je tog „koordinatora“ opisao kao oficira vojne službe bezbednosti koga je „Milošević zadužio da vodi medije“.

„On je učestvovao u masakrima i ubistva je opravdavao u medijima, a sada se ovde pojavljuje kao koordinator. To je razlog za zabrinutost javnosti na Kosovu, a trebalo bi da zabrine i tužilaštvo“, tvrdio je Haradinaj.

Prema Haradinaju, „Srbija još ima isti pristup kao Milošević“.

Svoje protivljenje sudu, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, Haradinaj je obrazložio tvrdnjom da je sud „jednonacionalan“ i „selektivan“ i „arbitraran“ zato što „kriminalizuje samo OVK i Albance“, a ne i „Srbe koji su počinili zločine“.

„Tužilaštvo pominje OVK, a napada Kosovo… Tako nastavlja Miloševićev pristup… U interesu je javnosti da se sazna da je ovaj sud selektivan“, izjavio je Haradinaj.

Optužnica Haradinaja (58), koji je potpredsednik Udruženja boraca OVK, i prvooptuženog Hisnija Gucatija (Hysni), predsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumenta suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumenta su tom udruženju dostavile do sada neidentifikovane osobe.

U svom jučerašnjem iskazu, Haradinaj je sugerisao da je dokumenta dostavio neko iz samog haškog tužilaštva, ali i da su oni „podmetnuti“ Udruženju boraca OVK.

Haradinaj je gotovo doslovce ponovio raniji iskaz prvooptuženog Gucatija o tome kako su tri nepoznate osobe, 7., 17. i 25. septembra 2020. donele dokumenta u Udruženje boraca OVK, javlja Beta

Obojica su potvrdila da su ta tri dana, pošto su, zajedno sa saradnicima, na brzinu pregledali dokumenta, odlučili da ih „što je pre moguće“ učine dostupnim novinarima na konferencijama za štampu u prostorijama Udruženja.

Podsetimo, ispitivanju Haradinaja i Gucatija pred sudom u Hagu prethodio je dokazni postupak Specijalnog tužilaštva koji je započet 18. oktobra i završio se 5. novembra prošle godine.

U toku dokaznog postupka ispitana su četiri svedoka tužilaštva – oficir za bezbednost pri tužilaštvu, Danijel Moberg, istražitelji tužilaštva Zdenka Pumper i Miro Jukić i bivši novinar iz Prištine Haljil Beriša.

Odluka o početku suđenja Haradinaju i Gucatiju doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je prethodno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, kao 9. novembar, a potom – 17. decembar.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Pročitajte još:

Odbrana Haradinaja: Narod Kosova je mnogo propatio pod srpskom državom

Svedokinja Balaži: Gucatija i Haradinaja držite kao taoce

Hag: Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju

Gucati i Haradinaj traže odbacivanje pet od šest tačaka optužnice u Hagu; Danas novo ročište

Nastavlja se postupak u Hagu – Gucati i Haradinaj danas u sudnici

Ispituje se treći svedok u Hagu: Nakon curenja dokumenata zvali smo svedoke i žrtve

Novinar iz Prištine potvrdio da je poverljive papire suda u Hagu dobio od Gucatija i Haradinaja

Hag: KP da pruži informacije u vezi sa potencijalnim privremenim puštanjem Gucatija i Haradinaja

Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju

Tužilaštvo započinje danas izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju – negirali krivicu; Tužilaštvo: Postoje neoborivi dokazi

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra

Gucati i Haradinaj tvrde da nisu znali da su dokumenta poverljiva; Protive se zaštiti dva svedoka tužilaštva

Hag: Suđenje Gucatiju i Haradinaju najavljeno za 7. oktobar

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.