Suđenje Gucatiju i Haradinaju počinje 7. oktobra

Nasim haradinaj Hisni GUcati

Suđenje bivšim najvišim zvaničnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju počeće 7. oktobra, a ceo postupak pred Specijalnim sudom u Hagu, trebalo bi da se završi dva meseca kasnije.

Danas je u Hagu održano drugo pripremno ročište u slučaju koji se vodi protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva. Odlučeno je i da se zakazano ročište odloži za sutra.

Iz Specijalnog tužilaštva naveli su da je tokom rasprave veće donelo niz usmenih odluka kojim je, između ostalog, naloženo da suđenje u ovom predmetu započne 7. oktobra.

Suđenje će početi uvodnim izlaganjem Specijalizovanog tužilaštva.

U saopštenju Specijalnog suda se navodi da će izvođenje dokaza Specijalnog tužilaštva početi 18. oktobra.

„Tužilaštvo će pozvati tri svedoka i imaće četiri dana za saslušanje“, precizira se u saopštenju.

Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja.

„Ciljni datum za okončanje predmeta STK i suđenja u celosti trenutno je 9. novembar, odnosno 17. decembar“, dodaje se u saopštenju.

Kako prenosi prištinska Koha, na današnjoj pripremnoj konferenciji, odbrana je zatražila da se na suđenju optužnica pročita u potpunosti – javno, dok je tužilaštvo kazalo da predviđa da će im trebati dve do tri sednice za uvodnu reč, sa oko četiri sata audio i vizualnog materijala.

Predsedavajući sudija je ujedno naložio tužilaštvu da odbrani dostavi spisak materijalnih dokaza u roku od 24 sata od otvaranja predmeta, uključujući video zapise koje tužilaštvo planira da koristi kao materijalne dokaze, prenela je Koha.

Prvo pripremno ročište održano 1. septembra, a potom je nastavljeno i drugog. Više o tome u:

Gucati i Haradinaj tvrde da nisu znali da su dokumenta poverljiva; Protive se zaštiti dva svedoka tužilaštva

Hag: Suđenje Gucatiju i Haradinaju najavljeno za 7. oktobar

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Postupak

Pred sudijom za prethodni postupak za sada je održano šest statusnih konferencija u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija.

Kako je potvrđeno na poslednjoj statusnoj konferenciji održanoj 14. jula, a dva dana kasnije, tj. 16. jula su kompletni spisi predmeta prosleđeni pretresnom veću.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekatarina Trendafilova, je još 15. jula imenovala Pretresno veće II u slučaju koji se vodi pred ovim sudom u Hagu protiv Haradinaja i Gucatija.

Tročlano veće čine sudije Čarls Smit (Charles Smith III), Kristof Bart (Christoph Barthe) i Ženal Metrau (Guénaël Mettraux). Rezervni sudija biće Fergal Gajnor (Fergal Gaynor).

Najvišim čelnicima Udruženja veterana „OVK“, pre dve nedelje je ujedno produžen pritvor za još dva meseca.

Tročlano sudsko veće utvrdilo je ove nedelje da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i činjenja novih krivičnih dela u slučaju Nasima Haradinaja. Sa druge strane, veće ne smatra da bi se Hisni Gucati dao u beg, ali zaključuje da bi on vršio nova krivična dela i ometao dalji tok postupka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.