STOP trovanju Mitrovice: Institucije da zaštite ljude i pse, policija i tužilaštvo da procesuiraju trovače

„Stop trovanju Mitrovice“ glavna je poruka današnjeg skupa u organizaciji Udruženja „Šapa“ nakon što je za manje od mesec dana otrovano skoro 40 pasa, među kojima i vlasnički.

Od policije i tužilaštva se zahteva da pronađu trovače i procesuiraju ih, od Zavoda za javno zdravlje da utvrdi o kojoj se vrsti otrova radi kojim se truju psi, od komunalne službe da ukloni tela nesrećnih životinja i otrova sa javnih površina. Građanima je upućen poziv da se uključe u zaštitu svog grada i svojih prava, kao i prava životinja. 

Više desetina građana, volontera udruženja, vlasnika i ljubitelja životinja okupilo se danas u podne na šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice kako bi izrazili protest i od nadležnih zatražili da se slučajevi masovnih trovanja napuštenih, ali i vlasničkih životinja reše.

Protest je otpočet kod spomen ploče Braći Milić, a potom su okupljeni prošetali do spomenika Knezu Lazaru.

Na samom početku kolone bili su naši najmlađi sugrađani, u rukama noseći transparent sa natpisom „S.O.S.“ i „Zašto me učite da je rešenje problema otrov“.

„Hoćemo sredinu bez otrova“, „Stop masakru živog sveta“, „Hoćemo da se odgovorni pronađu i kazne“, „Nismo bezbedni“, „Ko je posle pasa, mačaka, golubova sledeći“, „Neznanje+ignorizacija=katastrofa“, neki su od natpisa na transparentima koje su nosili okupljeni.

Skupu su prisustvovali i zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica Skender Sadiku, kao i lider GI Srpski opstanak Aleksandar Arsenijević. Bilo je vidljivo i prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Kod spomen ploče braći Milić okupljenima se obratila predsednica Šape Jelena Ilić.

„Smatramo da smo svi svesni da je situacija u kojoj se nalazimo opasna i pogubna i da nema potrebe da ponavljamo ono što danima unazad objavljujemo na društvenim mrežama“, započela je Ilić svoj govor.

Otrov koji je korišćen za masovno ubijanje pasa, podsetila je Ilić, nalazi se svuda u gradu, parkovima, ulazima zgrada, ali i na površinama na kojima borave deca, a od njega stradaju psi, mačke, ptice, pčele.

„Ovo što se trenutno dešava u našem gradu je prava ekološka katastrofa i nezapamćeni masakr životinja na ulici. Plašimo se da izvedemo decu i kućne ljubimce u šetnju, stradaju psi s kojima su se deca do juče igrala na ulici“, poručila je Ilić.

Osvrnula se i na vlasničke pse koji su tokom masovnog pomora stradali, poručivši da se to kako se vlasnici ovih pasa osećaju, ne može opisati – „Ta bol, očaj i nemoć zbog gubitka bića koje je bilo član porodice“, kazala je.

„Potpuno je monstruozna i zastrašujuća činjenica da masovno trovanje u Kosovskoj Mitrovici traje već mesec dana, da na ulicama i javnim površinama imamo tela životinja koja se raspadaju, da građani i deca prolaze pored njih svakodnevno“, kazala je Ilić i dodala da je još strašnije to što nadležne institucije ništa ne preduzimaju.

Zato su se, kaže, i okupili – da izraze ogorčenje i zabrinutost jer institucije ne rade svoj posao, jer zločini protiv živih bića i životne sredine nisu sprečeni ni rešeni.

Institucijama su uputili nekoliko zahteva: Kosovskoj policiji da sprovede istragu i nađe počionice, tužilaštvu da iste privede pravdi i kazni ih, lokalnoj samoupravi da zaštiti životinje čiji su vlasnici zapravo oni, zavodu za javno zdravlje da utvrdi o kakvim otrovima se radi, koliko su opasni za ljude, decu i živi svet, a komunalnoj službi da radi na uklanjanju tela i otrova sa javnih površina.

Ove zahteve će, kako su najavili, u narednim danima predati nadležnim institucijama, a ukoliko one ne budu reagovale, obratiće se višim instancama i prijaviti svaku zloupotrebu službenog položaja i nedelovanje.

Građane su zamolili da se uključe u zaštitu svog grada i svojih ljudskih prava. Ujedno su ih pozvali da ukoliko imaju informacije o trovanjima, iste jave „Šapi“, kao i policiji.

„Ovde se ne radi samo u trovanju pasa koje je po zakonu krivično delo, ovde se radi i o pravima ljudi na slobodno i bezbedno kretanje, na zaštitu dece, životne sredine, o poštovanju i vladavini zakona“, poručili su.

Podsetili su i na to da su napušteni psi na ulici upravo to – psi napušteni od strane svojih vlasnika, ili njihovi potomci.

„Svi ti siroti psi na ulici koji su umirali u najgorim mukama uopšte nije ni trebalo da budu na ulici da je imao ko da spreči i kazni vlasnike koji su ih ostavili na ulici. Ali nažalost, to se ovde ne sankcioniše. I zbog toga nedužne životinje ispaštaju. Jedni ih izbacuju na ulicu a drugi truju. I jedni i drugi prolaze nekažnjeno“.

Na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice u prethodnih mesec dana u više serija masovnog trovanja stradalo je 38 pasa, od kojih šest vlasničkih, a 31 napušten, kao i golubovi i mačke. Živote 11 otrovanih pasa volonteri i članovi udruženja „Šapa“, uz pomoć veterinara iz južnog dela, spasili su.

Predsednica Šape tokom današnjeg skupa pročitala je i imena ubijenih napuštenih pasa:
Zorka, Beli, Grej, Lajavica, Žućko, Lajavicin sin, Šar đevojka, Skakavica, Mandić, Crni, Jelenka, Žućo, Mama, Crnac, Mladen, Zlata, Bleki, Mali, Crnka, Malena, Tedi, Deda Novica, Maša, Veseli, Dona, Dukata, Ćera, Crnkica i tri šteneta koja nisu doživela da dobiju imena.

Svi oni stradali su u delovima grada u kojima su i živeli. Svaki kraj imao je svog ljubimca o kojem su pojedini građani i deca brinuli.

Vlasnički psi koji su stradali u prethodnih mesec dana zvali su se: Gari Milić, Bruno Kostović, Žuta, Beli, Mama Ljuta i Meda Vajšel.

Održan je i minut ćutanja u čast stradalih pasa, ali i nedavno preminulog člana Udruženja „Šapa“ Slaviše Stojanovića Bucka.

Emotivni govor predsednica Šape završila je uzvikivanjem parole „Stop trovanju Mitrovice“, a ceo njen govor ispraćen je jecajima i plačom vlasnika ubijenih pasa, ali i ostalih ljubitelja životinja.

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ već godinama, odnosno od 2018. godine, brine o napuštenim životinjama, iako nemaju prostor za njihovo smeštanje, a uz pomoć građana i dece.

Sprovode i takozvane CNVR programe koji podrazumeva kastraciju, odnosno sterilizaciju, vakcinaciju i vraćanje pasa na njihovu teritoriju. Hrane ih, leče, pružaju prvu pomoć kada je neophodna.

U Kosovskoj Mitrovici, gradu poznatom po velikom broju kućnih ljubimaca, nije retkost da neki od njih završe na ulici. Takođe nije retkost da pojedinci povećani broj pasa na ulicama pokušavaju da reše na nehuman način.

Tako se svake godine u više navrata dešavaju masovna trovanja pasa. Nova serija je usledila početkom marta, a sa kratkim prekidima, još uvek traje.

„Šapa“ je u nekoliko navrata apelovala na institucije da identifikuju lica koja životinje izbacuju na ulicu i zaustave tu praksu, ali i na građane da iste prijave. Ujedno su Kosovskoj policiji u godinama za nama prijavili brojne slučajeve trovanja pasa, ali i ubistava vatrenim oružjem, od kojih nijedan nije rešen. Ipak, Tužilaštvo u Mitrovici pokrenulo je istragu najnovijih slučajeva trovanja.

Pročitajte još:

„Šapa“ sutra u podne organizuje protest u K.Mitrovici zbog trovanja životinja

Šapa: Zašto je bitna sterilizacija i kako dovodi do smanjenja broja pasa na ulici

Šapa: Da li i dalje mislite da će trovanje zapravo smanjiti broj pasa na ulicama?

Nastavlja se sa trovanjem pasa u Mitrovici, „Šapa“ traži sterilizaciju, građani azil

Nova serija trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici

Još jedno masovno trovanje pasa u K.Mitrovici, drugo za nešto više od nedelju dana

Pokrenuta istraga zbog trovanja pasa u K.Mitrovici

Studentski centar zabranio hranjenje pasa u krugu domova, zabrinuti su za zdravlje studenata; „Šapa“ osudila, poziva ih da neguju empatiju

Novo trovanje pasa u K.Mitrovici, Šapa poziva na opreznost usled nepoznatog porekla otrova, pripremaju prijavuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.