Šapa: Da li i dalje mislite da će trovanje zapravo smanjiti broj pasa na ulicama?

Šapa psi trovanje
FOTO: Udruženje za zaštitu životina“Šapa“/Fejsbuk

Problem postoji i treba ga rešavati, a razlika je u razumevanju uzroka problema i načina rešavanja, poručuju iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“, nakon više serija trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici, te oprečnih stavova koji su pratili svaku od njih. Prema njihovim podacima, u poslednjih pet godina u gradu je otrovano više stotina pasa.

„Udruženje Šapa već godinama unazad ukazuje na uzroke problema pasa na ulici i objašnjava kako ga treba rešiti, koja su rešenja efikasna, adekvatna i održiva a koja ne, ali, nažalost, izgleda da nismo bili dovoljno jasni ili da je to o čemu pričamo jako teško prihvatiti“, poručuju.

Iz Šape navode da su na osnovu komentara na njihovim objavama, pisanja medija o svakodnevnim trovanjima pasa u Kosovskoj Mitrovici, kao i po raspravi pokrenutoj na društvenim mrežama na tu temu, shvatili da i dalje postoji ozbiljno nerazumevanje problema.

„To je glavni razlog zbog kog već godinama tapkamo u mestu, a problem postaje sve ozbiljniji“, ocenili su.

Prema podacima Udruženja u poslednjih pet godina u Kosovskoj Mitrovici je otrovano više stotina pasa, a posle svake serije trovanja za kratko vreme broj bi narastao i bio veći nego pre trovanja.

„To se ponavljalo iz godine u godinu do poslednjih par meseci kada je broj napuštenih pasa bio najveći od kad vodimo evidenciju“, poručuju.

Iz Šape navode da je ostalo veoma malo pasa koje građani znaju, odnosno koji su bili vakcinisani i sterilisani, socijalizovani, naviknuti na ljude i svoj kraj, te da je većina bila otrovana.

„Ali je zato bilo trostruko više novih i nepoznatih, većinom nesterilisanih koji su zauzeli njihovo mesto i nastavili da se progresivno razmnožavaju. Da li vam to nešto govori? Da li i dalje mislite da se broj pasa trovanjem smanjuje? Kako objašnjavate da posle tolikih trovanja i ubijanja pasa u Kosovskoj Mitrovici njihov broj konstantno raste?“, pitaju iz ovog Udruženja.

A onima koji im ne veruju preporučuju da poslušaju šta kažu veterinari i istraživanja struke:

„A to je da se trovanjem i ubijanjem ništa ne postiže. Naprotiv, istraživanja i praksa iz drugih zemalja (npr. Bugarske u kojoj je 2.500.000 evra potrošeno na eutanaziju, tj. humano ubijanje pasa) pokazuju da se trovanjem i ubijanjem sterilisanih pasa broj pasa na ulici povećava!“, dodaju iz ovog Udruženja.

Naglašavaju da se njihovim ubijanjem oslobađa prostor za nove pse koji tako imaju više hrane i uspešnije se razmnožavaju.

O skorijim trovanjima pasa u Kosovskoj Mitrovici, ali i pokretanju istrage, čitajte u posebnim vestima:

Nastavlja se sa trovanjem pasa u Mitrovici, „Šapa“ traži sterilizaciju, građani azil

Nova serija trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici

Još jedno masovno trovanje pasa u K.Mitrovici, drugo za nešto više od nedelju dana

Pokrenuta istraga zbog trovanja pasa u K.Mitrovici

Novo trovanje pasa u K.Mitrovici, Šapa poziva na opreznost usled nepoznatog porekla otrova, pripremaju prijavuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.